12 докладни записки приеха общинските съветници на юлската сесия на

...
12 докладни записки приеха общинските съветници на юлската сесия на
Коментари Харесай

С полагане на клетва на нов общински съветник започна заседанието на Общински съвет Разград

12 докладни мемоари одобриха общинските съветници на юлската сесия на локалния парламент.

Заседанието на Общински съвет-Разград се организира през днешния ден, продължи малко над два часа, стартира с полагане на клетва от нов общински консултант. Галин Парашкевов сяда на банката на общинските съветници на мястото на Радостина Иванова, която е подала заявление за предварително преустановяване на пълномощията й. Парашкевов влиза в Общинския съвет като идващия в листата на ГЕРБ от последните локални избори. Една от докладните мемоари през днешния ден бе обвързвана с неговата идна работа в локалния парламент с установяване на непрекъснатите комисии, в които ще взе участие. Той ще е член на комисиите: по обучение и просвета, по просвета, културно-историческо завещание и духовни полезности и по за младежта, спорта и туризма. Галин Парашкевов е шеф на ОУ “Н.Й.Вапцаров “, това е вторият му мандат като общински консултант.

С 23 гласа „ за “ локалните парламентаристи одобриха обновено систематизиране на променения бюджет към 31.12.2021 година и доклада за осъществяването на бюджета на Община Разград и сметките за средства от Европейския съюз към 31.12.2021 година Докладната бе показана от заместник-кмета Полина Иванова. Актуализираният бюджет на Община Разград за 2021 година е в размер 72 495 000 лева при първичен размер 63 669 000 лева Изпълнението на приходната част е 98,7%, а на разходната – 88,9%.

Заместник-кметът Добрин Добрев показа докладна за изменение и допълнение на Програмата за ръководство и предписание с парцели общинска благосъстоятелност. Предложението, което бе признато от Общинския съвет, планува прибавяне на още два парцела в Програмата – в Разград и в Раковски, с което плануваните доходи от продажба на незастроени парцели става 403 604 лева, а приходите от застроените – 352 226 лева

Няколко докладни за продажби на парцели общинска благосъстоятелност и за основаване на възмездни права за прилагане върху елементи от парцели общинска благосъстоятелност бяха утвърдени от локалните парламентаристи. Сред тях терени и в по-малки обитаеми места, като 30% от постъпленията ще се употребяват за финансиране на усъвършенствания в обществената и техническа инфраструктура в съответното село. Решения бяха взети за продажби на парцели в Киченица, Раковски, Осенец и Островче. Макар на съвещания на непрекъснатите комисии да бе обсъждано предложение за нарастване с 10% на началните тръжни цени при продажба на два парцела в Киченица, заради близостта им с други икономически обекти, тази концепция не бе утвърдена на сесия и по този начин търгът за парцел с повърхност 33 396 кв.м. ще започва от 51 329 лева, а за парцел с повърхност 25 552 кв.м. – от 29 494 лева Съветниците утвърдиха позволение за правене на план за обстоен организационен проект за застрояване на аграрен парцел в местността „ Дянковски път “, както и продажбата на 13 парцела частна общинска благосъстоятелност – лозя.

Съветниците обаче отхвърлиха докладна бележка за предоставяне на авансово единодушие за смяна предназначението на аграрен парцел обществена общинска благосъстоятелност и предоставяне авансово единодушие за основаване на право на градеж. То касаеше парцел с повърхност 147 585 кв.м. в местността „ Хендем “ – сред Търговищко шосе и ЖК “Орел “, инвестицията бе за създаване на фотоволтаична електроцентрала с индикативна конфигурирана мощ 13 000 кВат, като фирмата-инвеститор – „ Пауъркот “ЕООД – бе поела ангажимент да подарява 700 мегаватчаса сила, равно на уличното осветяване на Разград за година. Съветници показаха терзания по отношение на неналичието на комерсиална активност от страна на компанията, въпреки да е записана през 2018 година, както и във връзка с собствеността й. Заместник-кметът Мирослав Грънчаров увери, че собствеността е на две сдружения, регистрирани в чужбина, само че не в офшорни зони, каквито бяха догатките, единствено 12 съветници обаче гласоподаваха „ за “, 5 се въздържаха, останалите не участваха в гласуването.

Последната докладна в днешното съвещание на Общинския съвет бе показана от заместник-кмета Хабибе Расим – предложение за актуализиране на Списък за средищните детски градини и учебни заведения в община Разград за образователната 2022/23 година В нея се предлага към седемте образователни заведения от миналата образователна година да бъде добавено ОУ “Г.С.Раковски “-Раковски, в което да продължат образованието си учениците от закритото ОУ “Кирил и Методий “-Киченица. Предложението се аргументира с обстоятелството, че учебното заведение в Раковски е с доста добра и актуализирана материална база и задоволителен потенциал да поеме по-голям брой възпитаници, разполага и с нужните условия за осъществяване на целодневно образование, има училищен стол и се обезпечава обедно хранене за учениците, обезпечен е транспортът на учениците от Киченица до Раковски. Докладната бележка получи болшинство при гласуването. Средищни са и: ДГ “Здравец “-Гецово, ОУ “Васил Левски “-Разград, ОУ “Н.Икономов “-Разград, ОУ “Н.Й.Вапцаров “-Разград, ОУ “Отец Паисий “-Разград, СУ “Христо Ботев “-Разград и ОУ “Д-р Петър Берон “-Осенец.

В дневния ред имаше и отговори на три питания на общинския консултант Ахмед Ахмедов, само че защото по устав при неявяване на задаващия въпросите, питанията се снемат от дневния ред, отговорите не бяха показани на сесията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР