12 [Delta Real Estate] 12 [Delta Real Estate] Още по

...
12 [Delta Real Estate] 12 [Delta Real Estate] Още по
Коментари Харесай

Третият мол във Варна отваря през март

12 [Delta Real Estate] 12 [Delta Real Estate] Още по тематиката
Третият мол във Варна ще бъде подготвен до края на 2018 година след заем от 22 млн. евро

Средствата за българо-сръбския Delta Planet са отпуснати от Уникредит Булбанк
22 юли 2018
Сръбският Delta Holding влага 110 млн. евро в офисен и търговски комплекс в Белград

Холдингът на локалния предприемач Мирослав Мишкович през септември купи 50% от мол " Галерия Варна "
21 яну 2018
Трети притежател в третия мол на Варна

Сръбският милионер Мирослав Мишкович купи половината от " Галерия Варна " и дружно с тримата си български съдружници ще довършат комерсиалния център
8 сеп 2017
Първа градска молница

Неотворилият мол Galleria Varna е продаден на част от вложителите в " Сити клиник ", които възнамеряват да го трансфорат в лечебно заведение
14 авг 2015 Над 10 години след първичното показване на плана бъдещият мол Delta Planet във Варна е на финалната права пред отварянето. Оценяваният на към 120 млн. евро търговски център ще посрещне първите си гости на 28 март 2019 година, след няколко отлагания на формалното разкриване, близо 11 години след първата копка, три вложителя и двукратна смяна на концепцията за парцела.

В постройката с обща застроена повърхност от 111 хиляди кв. м и отдаваема повърхност от 40 000 кв. м влизат задгранични и български марки, измежду които Pinko, Desigual, Ralph Lauren, Marco Polo, Cropp, Sinsay, Mango, Sport Depot, " Билла ", Cinema City, Domino`s и други Те ще бъдат ситуирани на четири търговски равнища, две от които са партерни и следват естествената денивелация на терена, оповестяват вложителите. В мола ще е и най-големият кино комплекс от веригата Cinema City отвън София, който ще е с 12 зали и единствената в града 4DX кино зала. Сред главните наематели е и полската група LPP, чиито марки Reserved и Mohito ще са с най-големите си обекти във Варна. Магазинът на " Билла " пък ще е първият за веригата, ситуиран в мол в града.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Зорана Ждрале Бурлич и Алекс Линчев (в средата) показаха новия търговски център пред публицисти в София

Фотограф: Георги Кожухаров Търговският център ще има и три подземни паркинг равнища с общо 1300 паркоместа, като разположението на терена разрешава всяко от тях да има пряк изход на прилежащата улица, заяви мениджърът на мола Алекс Линчев, който е и асет управител за България в един от вложителите в мола – сръбския Delta Holding. По думите му, все още постройката е отдадена на 88.3%, по-голямата част от които (80%) са към този момент подписани контракти, а останалите са пред сключване. Водят се договаряния и с наематели за още към 10% от площите, включително и сръбски марки, като упованията на вложителите са в границите на 6-7 месеца след откриването комерсиалният център да бъде напълно напълнен.

Историята на мола

Сръбската група на предприемача Мирослав Мишкович, прочут в България като един от краткотрайните притежатели на " Пикадили ", закупи 50% от плана през лятото на 2017 година против близо 25 млн. лева Останалите 50% са благосъстоятелност на капиталовото сдружение " АП инвестмънтс " на Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник ", Александър Минов от " Бисер олива " и Петър Дудоленски, който също е измежду създателите на " Сити клиник ". Българската капиталова компания купи плана, построен до акт 15, през 2015 година от първичния притежател – полската група GTC (Globe Trade Center), която вложи в постройката 90 млн. евро. За завършването на плана преди няколко месеца притежателите на мола изтеглиха заем от 22 млн. евро, от които 20 млн. евро за строителство, до 2 млн. евро за зародилото Данък добавена стойност около завършването и още 600 хиляди евро за покриване на финансовия риск.

И при двете покупко-продажби за мола цената им не беше оповестена, само че от финансовия доклад на " АП инвестмънтс " за 2017 година се вижда, че през предходната година сдружението е записало 24.45 млн. лева доходи от продажба на акции, в тази ситуация половината от капитала към новия сръбски съучастник. Сумата дава отговор почти на цената, платена през 2015 година от тримата българи на GTC – съгласно анализатори на пазара, договорката за незавършения мол преди три години е била за над 20 млн. евро. В доклада за 2017 година комерсиалният център е преоценен назад нагоре и е осчетоводен като актив за 82.5 млн. лева

" Смятаме, че във Варна несъмнено има място за нов търговски център ", разяснява изпълнителният шеф на Delta Real Estate Зорана Ждрале Бурлич. " За разлика от София, където пазарът е претъпкан, данните за Варна демонстрират, че във връзка с квадратните метри площи в търговски центрове по отношение на броя на популацията има незадоволително предложение ", показва тя.

Повече занимания

По думите на Линчев в началото избраната за май 2018 година дата за отваряне на мола е била отсрочена, с цел да се осъвремени интериорът на постройката, тъй че тя да включва повече площи за занимания. Това е част от концепцията на мола, който ще заложи на така наречен ритейлтейнмънт – композиция от извършване на покупки, интерактивен съвременен интериор и просторни интегрирани развлекателни зони, споделя мениджърът. Една от тях ще бъде разположеният на 1500 кв.м космически център с 3D и графичен мапинг, стена за катерене, дребен амфитеатър и други интензивности. В постройката ще бъде построена и най-голямата батут зона във Варна. Молът ще разполага и с към 2000 кв. м покривна тераса, като на част от нея също ще има ситуирани търговски площи. Дебюта си в търговски център в града ще създадат и кафе-веригите Starbucks и Costa.

[Delta Real Estate]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР