12 © Stringer/iran 12 Една трета от петрола, превозван по

...
12 © Stringer/iran 12 Една трета от петрола, превозван по
Коментари Харесай

Шипинг индустрията се притеснява от блокиране на преминаването през Ормузкия проток

12 © Stringer/iran 12 Една трета от петрола, транспортиран по море – съвсем 17 млн. барела на ден, минава през протока. Глобалната корабоплавателна промишленост мисли в посока по какъв начин най-добре да се оправи с напрежението в Ормузския пролив, защото се тормози от опасността от по-нататъшни спирания на курсовете на танкерите, преминаващи през един от най-важните водни пътища за търговия с нефт в света.

Загрижеността на корабните оператори се ускори, откакто в петък Иран конфискува танкер, плаващ под флага на Англия. Една трета от петрола, транспортиран по море – съвсем 17 млн. барела на ден, минава през протока, който от дълго време е стратегическа точка в богатия на нефт залив.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изземването на Stena Impero, който пътуваше за Саудитска Арабия, акцентира уязвимостта на корабите, преминаващи през района, както и ролята на петролната и газовата промишленост в връзките сред Запада и Иран, написа Financial Times.

На път за Азия

Американската администрация за информация в региона на енергетиката (EIA) пресмята, че три четвърти от суровия нефт и кондензат, минали през Ормузкия пролив през 2018 година, е бил за страни в Азия – Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур. Изпълнителен шеф на компания в корабната промишленост, поискал анонимност, сподели, че " танкерите са се трансформирали в пионки в дипломатическия спор, откакто напрежението се е засилило ".

Преди седмица иранските сили се пробваха да попречат на прекосяването на различен английски танкер - British Heritage, а Съединени американски щати и Англия упрекнаха Техеран в саботажни офанзиви против шест кораба край крайбрежията на Обединените арабски емирства през май и юни.

Задържането на Stena Impero е в отговор на решението на Обединеното кралство да арестува ирански танкер край крайбрежията на Гибралтар поради контрабанда на петрол в Сирия в нарушаване на глобите на Европейски Съюз. Иранските управляващи неведнъж са заплашвали да нарушат потока на петролни и нефтохимически артикули през Персийския залив, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарната договорка от 2015 година, подписана от Иран и международните сили. Налагането на наказания от страна на Съединени американски щати на Ислямската република затрудни способността й да изнася суровината

Заплахите за бранша

Танкерът Stena Impero плава под английски байрак, притежателят му е от Швеция, екипажът му е мултинационален, а бизнесът – интернационален. Така обсъждан, въпросът не визира само Обединеното кралство. Някои компании от корабоплавателната промишленост приканват за военна интервенция за отбрана на комерсиалните кораби, до момента в който други се притесняват, че ходът може да се отрази неподходящо, влошавайки така и така неприятните връзки на Иран със Запада. Различните възгледи са показателни за предизвикването, пред което са изправени държавните управления в опитите си да защитят комерсиалните кораби.

Докато намирането на дипломатическо решение би трябвало да бъде приоритет, по-голяма сигурност в Персийския залив също е нужна. Лидери в промишлеността приканват за интернационална военна коалиция, която да обезпечи безвредното прекосяване на търговски кораби.

Базил Карацас от корабната консултантска компания Karatzas Marine Advisors счита, че притежателите на кораби посредством наемането на въоръжени охранители не могат сами да предпазят корабите от държавните рекетьори.

" Имаме потребност от организация като Интерпол за моретата. Налице е незабавна нужда да се уреди въпросът за интернационалната сигурност както за Ормузкия пролив, по този начин и за други стратегически морски точки по света. Как можем да защитим комерсиалните кораби от суверенна страна? ", разяснява той. " Надявам се, че логиката ще надделее, само че не е немислимо тази обстановка да ескалира ", добави той.

Без мотив за терзание

Суровият нефт вид брент увеличи цената си с 2.1% до 63.23 $ за барел в петък, откакто беше арестуван танкерът Stena Impero. Базиран в Лондон търговец на нефт съобщи, че цените на суровината са релативно постоянни, тъй като пазарите не имат вяра, че Иран и Западът са на път към война.

Всъщност доста дребна част от физическите доставки са били наранени от дейностите против тези танкери. В момента глобите против иранската петролна промишленост удрят снабдяването повече в сравнение с заканите към самите кораби, считат хора от промишлеността. Часове след конфискуването на кораба в петък Съединени американски щати оповестиха сформирането на " интервенция Sentinel " - многонационално морско обединяване " за увеличение на наблюдението и сигурността в основните водни пътища в Близкия изток, с цел да се подсигурява свободата на корабоплаването ".

Централното командване на Съединени американски щати разгласи, че задачата му е да обезпечи безвредно прекосяване и деескалация на напрежението в Персийския залив, Ормузкия пролив, Оманския залив и пролива Баб ел Манбед край Йемен. През май Вашингтон разположи група самолетоносачи в района, а Петият американски флот от дълго време се намира в Бахрейн.

Обединеното кралство разполага с малко военноморски средства, с цел да отбрани ползите си в корабоплаването. Фрегатата HMS Montrose, която се намеси, откакто иранските сили се пробваха да попречат на прекосяването на танкера British Heritage, е единственият огромен английски боен транспортен съд в Персийския залив. Кралският флот разполага с четири миночистача в региона, а разрушителят HMS Duncan също е на път към района. Същевременно държавното управление на Обединеното кралство е посъветвало английските кораби да останат отвън Ормузкия пролив " за несъмнено време ".

" Разходите за мореплаване и обезпечаване към този момент се усилват и последното събитие единствено ще способства за това – военноморските ескорти ще станат норма ", разяснява анализаторът Energy Aspects Амрита Сен.

" Азиатските рафинерии в частност ще бъдат още по-запалени да търсят различни доставки на нефт и корабособствениците ще търсят различни направления, където е допустимо, като в допълнение усилват разноските ", добави тя.

В Персийския залив всекидневно оперират до 30 кораба, плаващи под знамето на Англия, пет от които минават директно през Ормузкия пролив. Тези танкери в допълнение са ударени и от несигурността поради напускането на кралството на Европейски Съюз. Вследствие от това някои притежатели трансферират корабите си под знамена на други страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР