12 © ПРБ 12 В понеделник пасарелката над Цариградско шосе

...
12 © ПРБ 12 В понеделник пасарелката над Цариградско шосе
Коментари Харесай

Юрий Чайка и Сотир Цацаров се разминаха за това какви споразумения точно са подписали

12 © Прокуратура на Република България 12
В понеделник пасарелката над " Цариградско шосе " в региона на " София тех парк " деятели на " Да, България " сложиха надпис " Чайка вън от Европа ".

© Да, България

Българската прокуратура спести обстоятелството, че наши прокурори ще се образоват в академията на Чайка, двете страни ще споделят опит в битката с корупцията и са уредени въпроси към екстрадицията на лица сред двете страни. Още по тематиката
Спорен ръководител на Върховен административен съд за идващите 7 години

Последната дума е на президента Румен Радев, който би трябвало да реши дали да издаде декрет за назначението на Георги Чолаков
11 сеп 2017
Всичко е ясно, да влязат определените

Изборът на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание се трансформира в цялостна бутафория
7 сеп 2017
Къде пътува основният прокурор

Сотир Цацаров ще обменя опит с съветския си сътрудник Юрий Чайка
30 май 2017

Въпреки поръчките на основния прокурор Сотрир Цацаров за оптималната гласност на визитата на генералният прокурор на Русия Юрий Чайка в България, за което беше обявено първо на уеб страницата на съветското държавно обвиняване, двете институции се разминаха във версиите за това какви тъкмо сделки са постигнали.
В прессъобщение на българската прокуратура, изпратено следобяд в понеделник се споделя, че " ръководителите на прокуратурите на двете страни подписаха Програма за съдействие сред двете институции за интервала 2017 – 2019 година Противодействие на тероризма, битка с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противопоставяне на транснационалната проведена престъпност са тематиките, по които прокурорите на двете страни ще обменят на практика опит. "

В известието на съветската прокуратурата се споделя, че подписаният документ планува образования на български прокурори в Академията към основния прокурор на Русия, провеждането на кръгли маси на разнообразни тематики. Първата фактически е " Противодействие финансирането на тероризма. Борба с радикализацията и насилствения ектремизъм: опитът на Руската федерация и Република България ". Антитерористичното законодателство в Русия е обект на интернационалните рецензии от страна на правозащитни институции. В същото време България взе участие в работна група за противопоставяне на радикализацията към Европейската комисия.

Втората кръгла маса, която ще бъде извършена сред двете страни, е на тематика шерването на опит в използването на антикорупционното законодателство. Третата е на тематика ролята на прокуратурата в противопоставяне на траснграничната престъпност и противозаконната миграция.
В прессъобщението на съветската прокуратура се споделя още, че Цацаров и Чайка ще проведат съвещания по проблеми, свързани с интернационалното правно съдействие и взаимоотношението в региона на екстрадицията и правната помощ по наказателни каузи, в това число претърсвания, изземвания и конфискация на имущество, добито от незаконна активност. Тази детайлност изцяло липсваше в прессъобщението на българската прокуратура.

Посещение с не изключително ясни претекстове
Първо за идването на Чайка заяви не българската, а на съветската прокуратура, която разгласява тази информация на страницата си в 15:17 ч. българско време. Предварително публична информация от българското държавно обвиняване нямаше, а едвам в късния следобяд пристигна известие от прокуратурата, за към този момент извършената среща сред генералния прокурор на Русия и българския основен прокурор Сотир Цацаров.

Миналата седмица стана известно, че Чайка ще пристигна на аудиенция, като за това още веднъж нямаше никакви публични данни от прокуратурата у нас.

В понеделник при откриването на новата постройка на Софийския областен съд основният прокурор Сотир Цацаров заяви, че визитата е по отношение на подписана по времето на предшественика му Борис Велчев конвенция.

Препратката към Велчев е нова версия от Цацаров, тъй като при визитата му в Москва през май тази година от прокуратурата оповестиха, че " визитата е в границите на подписаното сред двете прокуратури Споразумение за съдействие през 2015 година "

Главният прокурор увери, че медиите ще бъдат осведомени навреме - всяка среща и всяка стъпка от визитата на Чайка ще бъдат оповестявани за медиите. Не посочи обаче, че това ще става постфактум.

Така едвам в края на работния ден - в 17:30 ч. и след срещата сред Чайка и Цацаров бе публикувано формалното известие на прокуратурата за това.

Същия ден министър председателят Борисов в отговор на журналистически въпрос пък даде малко по-различно пояснение, което ненапълно опонира на тезата за " годишните визити ". Той изясни, че откакто преди време отправил молба към съветския президент Владимир Путин да върне съветските туристи в България, президентът на Русия е сложил изискването България да подсигурява сигурността им. Путин извършил обещанието си, а поради битката с тероризма била и сегашната аудиенция на Чайка.

Пак от известието на съветското обвиняване се разбра и каква е програмата на съветската делегация в България - планувани са срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Бойко Борисов, министъра на правораздаването Цецка Цачева и патриарх Неофит и софийския митрополит.

Кой е Юрий Чайка

Юрий Чайка е апетитен за категоричен поддръжник на Путин, който не подхваща никакви стъпки без координиране с президента. Преди две години беше изобличен от Фонда за битка с корупцията на Алексей Навални в притежания на голямо имущество от фамилията му, особено от двамата му сина, надхвърлящо неведнъж приходите им.

Генпрокурорът Чайка упрекна западни специфични служби за кино лентата на Навални, само че на процедура не опроверга разкритията. Разследване не бе стартирано, а депутати от Думата се хвърлиха в отбрана на генпрокурора, до момента в който Путин замълча. Наблюдатели изтълкуваха мълчанието на Путин като разлюляване на поста на Чайка, само че прогнозите им не се сбъднаха.

" Г-н Чайка не е елементарен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и нужни двустранни връзки. Първо като министър на правораздаването и след това като общоприет прокурор, господин Чайка е централно настоящо лице в построяването на властническия режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията против медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на съветската народна власт. Той е измежду главните виновни за актове на интернационална експанзия и нарушавания на интернационалното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на голям брой политически и държавно проведени закононарушения на Путиновия режим. Срещу господин Чайка и неговото семейство има съмнения за корупция, чието следствие се стопира от него самия ", написа в декларация на извънпарламентарната партия " Да, България ", които единствени реагираха на визитата в границите на страната. Поддържането на контакти с съветския общоприет прокурор не е въпрос на протокол, като се изключи Унгария други страни от Европейски Съюз не са осъществявали сходни контакти в последните няколко години, написа още там. От партията приканват българските институции да откажат среща с Юрий Чайка до момента в който е на " полу-конспиративното " си посещаване тук.

В понеделник водачът на партията Христо Иванов съобщи, че е " безспорен скандал, че Чайка идва у нас ".На пасарелката над " Цариградско шосе " в региона на " София тех парк " деятели на " Да, България " сложиха надпис " Чайка вън от Европа ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР