12 © Анелия Николова 12 © Анелия Николова Още по

...
12 © Анелия Николова 12 © Анелия Николова Още по
Коментари Харесай

България е на път да изгуби първата битка в "нова Европа"

12 © Анелия Николова 12 © Анелия Николова Още по тематиката
Как западни компании притеглят български водачи

Превозвачи от Стара Европа от дълго време се пробват да лишават чиновниците на съперниците си, а около идващите регулации на Европейска комисия това се ускорява
16 май 2018
Превозвачите ще блокират София в четвъртък по време на европейската среща

Българска социалистическа партия и ГЕРБ влязоха в неприсъствен спор дали държавното управление е защитило или зарязало транспортния бизнес в борбата с Брюксел
16 май 2018 Транспортният бранш в България е образец за изгодата от участието ни в Европейски Съюз. Вътрешният пазар на страната е прекомерно дребен, с цел да може да поддържа огромни транспортни компании, само че най-големият пазар в света - този на 500-те милиона обединени европейци - е идеална платформа, на която гъвкави и дребни съперници могат бързо да порастват и да намерят ниша.

Използвайки стратегическото си състояние покрай гръцките пристанища, турската стопанска система, на пътя от Азия и Близкия изток, българските транспортни компании започнаха да порастват през последните години, а европейският пазар им даде неподозирани преди благоприятни условия. Това роди сполучливи истории: единствено трите най-големи пътни транспортни компании имат годишни доходи от над половин милиард лв..

Този триумф е изправен пред голям регулаторен риск. Европейската комисия под натиска на няколко огромни и богати страни от запад и север (плюс Гърция), желае да одобри правила, които ще оскъпят и ще утежнят неимоверно бизнеса на превозвачите, които са надалеч от икономическото сърце на съюза - като българските и румънските.

Една година българското държавно управление, което в част от времето беше ръководител на съюза, не съумя да противодейства на предложенията. Министър Московски твърди, че е направил всичко допустимо, само че това явно не е по този начин. Докато европейските водачи пристигаха в София, България занапред внасяше контрапредложения и което е по-лошо - до момента най-малко очевидно не е съумяла да образува коалиция от страни, които да й оказват помощ в отбраната против тежките машини на Франция и Германия. Тази борба наподобява авансово обречена, което разбираемо кара транспортния бизнес обезверено да вика.

Но тя е и доста показателна за " новата " Европа на Еманюел Макрон, в която занапред влизаме. В нея България към този момент няма по какъв начин да разчита на апели за взаимност или състрадание към " изоставащите ".

Така, в случай че Европейски Съюз предприеме ограничения против двойното качество на храните, посланието на Брюксел ще бъде много ясно - стойте си у вас и яжте по-качествената " Нутела ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР