12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла

...
12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла
Коментари Харесай

Над 12 000 деца останаха неприети в София и след второто класиране

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе осъществено в събота, 29 май. След първото класиране при започване на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на доста деца бяха отстранени преди първото класиране и са били направени преди второто. Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях желаят да се реалокират, т.е. те към този момент имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат формалните данни на общината, споделени от вестник " Сега ". Това значи, че отвън градини и ясли към този момент остават 12 314 искащи.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова отхвърля, че ръководството ѝ се е провалило с обещанието да има градини за всички деца в София. След първото класиране кметицата опита да трансферира неуспеха на районни кметове от опозицията, а след това, когато към този момент на власт бе служебното държавно управление, заприказва и за това, че страната би трябвало да компенсира по-щедро родителите на неприетите деца. Отново заваляха и обещания и сметки какъв брой градини ще бъдат издигнати в близко бъдеще.

Родителите обаче, които от години слушат сходни обещания, излязоха на митинг и желаеха оставката на Фандъкова.

" Крайно време е общината да се разсъни и да стартира в действителност да строи градини, а не да ги ремонтира и афишира като нови. Успоредно с това всички деца от 2 -годишна възраст, които не са признати, а родителите им се връщат на работа, би трябвало да получават обезщетения, а не както в този момент - обезщетенията да са единствено за тези над 3 години и при неизпълними условия ", разяснява пред " Сега " резултатите от второто класиране Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР