12 12 Търговията с ток вече не е далавера, а

...
12 12 Търговията с ток вече не е далавера, а
Коментари Харесай

Изчезващите търговци на ток

12 12
" Търговията с ток към този момент не е спекулация, а напълно естествен бизнес. И който не схваща от него няма място на пазара ", споделя Илко Йоцев, който е съучастник в " Джи Ви Ай "

© АСЕН ТОНЕВ
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Проблемът е тъкмо в нашия тв приемник

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
29 юни 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде и търговец на ток

Компанията възнамерява да работи на пазара на едро, без да доставя електрическа енергия на крайни клиенти
5 юни 2018
Енергийната борса стартира покупко-продажби с ток в границите на деня от 11 април

Нововъведението ще усили предлаганите количества и ще ускори конкуренцията
10 апр 2018
Повече права и нови членове за енергийния регулатор

Ясно е кои комисари напущат КЕВР. А работодателите желаеха контролното ведомство да се самоиздържа
4 апр 2018
ВЕИ-тата излизат на борсата, детайлът е по кое време тъкмо

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене през отрасловата комисия
29 мар 2018
Четири казуса пред промяната на свободния пазар на тока

Като цяло новите оферти са положителни, само че има потребност от още работа
29 мар 2018 Да си тръгнеш, когато си на върха. В спорта или шоубизнеса това се приема за самоуверено и правилно решение. Но в корпоративния свят излизането на най-големите играчи от даден бизнес е сигнал за нещо друго. Сега то се случва на няколко от най-големите компании за търговия с ток. Ходът е в миг, в който свободният пазар на електрическа енергия се разраства до две трети от потреблението в страната и всички покупко-продажби от 1 юли ще се подписват на енергийната борса.

Първият симптом на проблеми в бранша сподели банкрутът на " Фючър енерджи " през декември предходната година. Това бе един от огромните търговци с дял на пазара от към 10% и кандидат-купувач на бизнеса на CEZ в България. При него проблемите бяха главно неналичието на задоволително предложение на електрическа енергия и повишение на борсовите й цени, което донесе загуби и за доста от съперниците (виж таблицата). Сега от пазара излизат още по-известни през последните години имена: " Енерджи МТ " на Румяна Георгиева, " Енергийна финансова група " и " Аркадия сървис ", зад които стоят Николай Вузев и Богомил Манчев, и най-вероятно " Мост енерджи ".

Причината: те преобладаваха търговията, когато държавните производители сключваха огромни покупко-продажби без цялостна бистрота. А в този момент всички ще са при равни условия на борсата. Извън това останалите на пазара показват и други проблеми - финансови тежести, които могат да изхвърлят и още компании от пазара (виж вторият текст). Рискът е, свободната търговия да се върне в ръцете на огромните три ЕРП-та. Но пазарът надали ще търпи празно и евентуално ще се появят нови медиатори.

Старите играчи vs новите правила

" Търговията с ток към този момент не е спекулация, а напълно естествен бизнес. И който не схваща от него няма място на пазара ", споделя Илко Йоцев, който е съучастник в " Джи Ви Ай " - търговецът на ток, който притегли екипа и огромна част от клиентите на " Фючър Енерджи ".

Сега обстановката на свободния пазар на електрическа енергия няма нищо общо с 2017 година През декември бяха направени промени в Закона за енергетиката, които задължиха огромните държавни производители АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да продават силата си посредством борсата и не разрешиха личните им вътрешни търгове. При тях постоянно се явяваха шепа компании любимци, които си осигуряваха силата на доста по-добри цени от борсовите. Последната такава договорка беше предишния август - АЕЦ " Козлодуй " ненадейно предложи 11 пакета електрическа енергия за към 100 млн. лева на неползван до тогава сегмент на борсата, а купувачите и до през днешния ден са неразбираеми. Постигнатата цена бе към 69 лева./МВтч, до момента в който по това време всеобщо токът се търгуваше за към 75 лв. на мегаватчас. В резултат огромна част от тока, който АЕЦ " Козлодуй " може да предложи на свободния пазар до юли тази година, беше разпределена. А бъдещите количества могат да се изтъргуват единствено посредством борсата, където всички имат еднакъв достъп.

Много по-пазарният модел обаче има и нови тежести за търговците на ток - доста по-високи банкови гаранции, вложения в енергийна успеваемост, предплащане на Данък добавена стойност и така нататък Все условия, които са свързани с огромни разноски от тяхна страна. " Тези промени, дружно с акумулираните обилни загуби при търговците вследствие от растежа на цените на електрическата енергия през 2017 година, слагат редица проблеми пред работата на фирмите ", настояват от Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Председателят й Мартин Георгиев сподели за " Капитал ", че в случай че не се вземат ограничения, ще се стигне до преустановяване на активността и банкрути измежду търговците. А това би провокирало обилни разтърсвания на пазара на електрическа енергия в страната.

Кой си потегля

След отстраняването от пазара на " Фючър Енерджи " от регистъра на Електроенергийния систематичен оператор са заличени още четири сдружения - " Фреа Акспо ", " Енергопроект Ютилитис ", " Еско Сървисис " и " Грийн Уърлд Груп ".

Но до момента в който те са относително дребни, през юни един от огромните играчи " Енерджи МТ " също разгласи идното си отдръпване. Компанията по разнообразни оценки държи 10% от свободната търговия на ток в България. В известие на уеб страницата си сдружението афишира, че активността по продажба на електрическа сила на крайни клиенти ще бъде прекратена след края на 2018 година Пред " Капитал " притежателят и шеф на " Енерджи МТ " Румяна Георгиева изясни, че решението е било мъчно, само че изцяло закономерно с оглед пазарната обстановка, в която няма дълготрайна визия за цялостна либерализация на пазара и също по този начин има огромна доза не предвидимост. Според нея с новите правила на пазара ще останат единствено най-големите компании, които са част от групи и могат да си разрешат съответните разноски.

Компаниите " Енергийна финансова група " и " Аркадия Сървис ", зад които стои Николай Вузев, също обмислят да се откажат от бизнеса, споделиха пред " Капитал " няколко източника от пазара на ток. Двете сдружения са измежду най-големите по доходи в сектора - общо над 300 млн. лева за 2017 година, само че очевидно също не виждат по какъв начин да се впишат в новите рамки. " Капитал " потърси за коментар Вузев, само че той не отговори. На стационарните телефони на компаниите също никой не вдигаше.

За различен огромен търговец - " Мост енерджи ", също няколко източника на вестника обявиха, че ще прекрати активността си. От компанията обявиха за " Капитал ", че към този момент не имат намерение да напущат пазара макар настъпилите промени и зародилите нови условия.

Обобщението е, че за година седем от най-големите търговци или към този момент са напуснали пазара, или се чака скоро да излязат от него. Подкрепа за един участник от държавната ББР
Над 16.7 млн. евро под формата на заеми от Българската банка за развиване е получила в края на май бизнесгрупата от компании към притежателя на " Тошел Со. " Владислав Григоров, измежду които има търговци и производители на електрическа енергия. Дружествата на Григоров " Юнит Енерджи " и " Царевец Енерджи " дружно със " Сайт енерджи " на Станислав Душев са договорили на 29 май с ББР заем в размер на 10 913 000 евро. Като поръчителство е изработен залог на трите търговски предприятия.

Според данните на ЕСО " Юнит Енерджи " е фаворизиран консуматор на ток. В случая това е сдружението, през което минава електрическата енергия за софийските молове " България " и " Парадайс център ", а годишните му доходи са близо 9 млн. лв.. " Царевец Енерджи " пък има инсталацията за произвеждане на електрическа и топлинна сила от биогаз (птичи тор, оборски тор, растителни силаж и утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води) край Мездра с мощ 1.2 МВт. С друго свое сдружение - " Малиновец Енерджи ", Владислав Григоров има още една такава апаратура в региона.

Колкото до " Сайт енерджи ", това е един от по-новите търговци на електрическа енергия, който е регистриран през юни 2017 година Приходите на компанията за предходната година надвишават 5 млн. лева, до момента в който през 2016 година са били единствено 63 хиляди.

Чрез други две свои сдружения - " Тошел Агро " и " Опицвет Милк ", Григоров е изтеглил още 5 857 000 евро от ББР. Договорът е със същата дата 29 май, а обезпечението -
залог на съответните търговски предприятия. " Капитал " потърси за коментар Григоров, само че той отхвърли да беседва.

Любопитното към Григоров е, че фамилията му има още един търговец на електрическа енергия - " Тошел 92 ". Компанията обаче е отстранена от пазара на 25 октомври 2017 година Освен това тя участва и в листата на длъжниците на НЕК поради просрочия на вноските за " Задължения към обществото ".
Какво не харесват търговците

Проблем 1: Скъпо или невероятно енергийно икономисване


Сред най-притеснителните нововъведения за търговците на ток е задължението им да реализират избрани енергийни спестявания за своите клиенти. Законът за енергийна успеваемост планува няколко благоприятни условия - търговците могат сами да оферират съответни енергийноефективни услуги или да подписват съглашения със профилирани в региона компании за прекачване на енергийни спестявания посредством удостоверения.

Другият вид е да вършат вноски във Фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници " (ФЕЕВИ) или в други финансови медиатори за финансиране на действия и ограничения за енергийна успеваемост. Размерът на тези вноски, или по-точно вложенията, нужни за реализиране на самостоятелните цели на търговците, е избран на 1050 лева за 1 МВтч спестена сила за година. Това, съгласно асоциацията на търговците, ще докара до спомагателни разноски от 740 млн. лева, в случай че всички преценяват да създадат вноски във фонда. " Покриването на тези разноски ще докара до оскъпяване на цената на електрическата сила за всички крайни консуматори с 18.59 лева./МВтч. Това са непостижими за пазарните участници разноски, които неизбежно ще се отразят отрицателно върху целия бранш ", изяснява Мартин Георгиев.

" Към сегашния миг е планувана допустимо най-голяма еластичност за търговците да разширят бизнеса си или да влагат в енергийна успеваемост, а не да заплащат санкции ", изясняват от Агенцията за стабилно енергийно развиване. От ведомството споделиха за " Капитал ", че сумата от 1050 лева за 1 МВтч е избрана на база средноаритметичната стойност на осъществени планове от ФЕЕВИ през последните две години. " Възможно е преразглеждане и тъкмо по тази причина методиката с изчисленията е изпратена на всички търговци с сила (електричество, природен газ, топлоенергия, течни и твърди горива), стига да има рационални доводи и оферти, разисквани сред всички снабдители на сила ", обявиха още от ведомството.

Не всички търговци обаче виждат проблем в енергийните спестявания. Илко Йоцев да вземем за пример счита, че луксът да замърсяваме околната среда има цена. " Отдавна сме прочели какви са европейските условия, какво е записано в Протокола от Киото и в Парижкото съглашение. Затова " Джи Ви Ай " предлага енергийно ефикасни услуги на клиентите си и даже сега водим акция за това ", споделя той. Фирмата му работи на правилото на ЕСКО договорите, като финансира разнообразни ограничения за енергийна успеваемост на клиентите си и си възвръща инвестицията от постигнатите спестявания. Въпросът е, че постоянно има консуматори, които отхвърлят да спомагат или просто не им се занимава с сходни неща, само че търговецът в последна сметка е задължен да регистрира енергийно икономисване и за тяхното ползване - най-лесно с заплащане към фонда.

Също по този начин в законодателството не е взето поради това, че доста нови офис здания и предприятия са приложили най-хубавите ограничения за енергийна успеваемост и няма по какъв начин потреблението им да се понижи в допълнение.

Проблем 2: Гаранциите са ни скъпи

Ключовият проблем за търговците е различен - огромните гаранции, които би трябвало да дават, с цел да правят услугите си, счита Йоцев. " За 100 лв. изтъргувана сила ни желаят 300 лева гаранции. И като сложим условието на банката за застраховане на тези гаранции блокираните пари стигат 400-500 лв.. Подобна процедура няма на никое място в Европа ", споделя той.

С последните промени в Закона за енергетиката размерът на банковите гаранции в интерес на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) за добавката " Задължения към обществото " са в размер на 150% от приходите от тази добавка в месеца с най-големи продажби. " Внасянето на сходно поръчителство би блокирало почти 40-50% от оборота на търговците ", настояват от Асоциацията на търговците на сила, акцентирайки, че увеличените разноски за обезпечения могат да рефлектират върху цените на свободен пазар, защото търговците нямат механизъм да се подсигурят, че клиентите им ще заплащат постоянно. Сега медиаторите събират сумите за " Задължения към обществото " и носят целия риск, т.е. те са задължени да преведат съответните средства на НЕК (от 1 юли на ФСЕС) без значение дали клиентите са платили. Затова те желаят да се понижи обезпечението до 50% от размера на сумата за правилните търговци и до 100% за неточните на база историята на заплащанията към НЕК. Също по този начин упорстват да се вкара и механизъм, който да подсигурява заплащането на добавката от страна на крайните клиенти или, сходно на ЕРП, да им се признават съответните административни разноски.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев разяснява за " Капитал ", че размерът на гаранциите е законово избран и цели да подсигурява финансовата непоклатимост на Фонда. Още повече че в този момент има 15 компании, които дължат над 50 млн. лева на НЕК и е обикновено да се планува някаква застраховка тези суми да не станат по-големи с разширението на пазара.

Търговците носят финансов риск и при събирането на акциза върху електрическата енергия и таксата за мрежови услуги. Тези добавки към цената на ток също би трябвало да бъдат заплащани от крайните клиенти, само че точно търговците са задължени да внасят сумите надлежно в електроразпределителните предприятия и в Агенция " Митници ".

Проблем 3: Тарифата на борсата

Търговци на електрическа енергия настояват, че вследствие на увеличените размери, които се търгуват на Българската самостоятелна енергийна бора (БНЕБ), и по-високите обезпечения, такси за присъединяване и цени за подписване на покупко-продажбите са нараснали доста и разноските си. Поради което упорстват за фиксиране на % на облагата на БНЕБ и понижаване на цените. " Борсата беше основана не с цел да генерира облага, а да спомага за реализиране на покупко-продажбите по транспарантен, ефикасен и финансово преференциален метод. В тази връзка считаме за належащо въвеждането на клирингова къща, която да подсигурява сигурността на покупко-продажбите и да ръководи финансовия риск ", споделят от асоциацията на търговците.

" Фиксиране на облагата на едно комерсиално сдружение е неуместна концепция. Естествено е с повишаване на търгуваните размери БНЕБ да понижи прилаганите такси. Към момента те са под 0.2% от пазарната цена – не е съществено да се приказва, че това е значителен разход, който би се отразил на финансовите резултати на комерсиалните участници ", съобщи изпълнителният шеф на борсата Константин Константинов. По думите му, макар че актуализацията на Закона за енергетиката към момента няма директно отражение върху търгуваните размери на пазарен сегмент " Ден Напред ", към този момент е планувано понижение на таксите. " Също по този начин планираме все по-ниски и по-ниски такси за нови участници, тъй че регистрацията на борсата да бъде налична и даже за търговски участници с по-малки размери ", споделя още той.

Освен таксите търговците настояват, че количествата сила, които се афишират на сегмента " двустранни контракти " не подхождат на търсенето, а предлагането на гъвкави и пикови артикули е лимитирано. От БНЕБ дават отговор, че за интервала януари – май на 2018 година, на сегмента за търговия посредством двустранни контракти са подписани покупко-продажби за над 6800 ГВтч по отношение на 3858 ГВтч за същия интервал на 2017 година

Проблем 4: Кой заплаща Данък добавена стойност

В момента върви развой на полемики и пояснение за метода на възнаграждение на Данък добавена стойност върху наградите над пазарната цена, които ВЕИ производителите ще стартират да получават от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Поради неизясненост в нововъведените разпореждания на Закона за енергетиката това може да се окаже спомагателен финансов ангажимент за търговците на електрическа енергия. Причината е, че е планувано въпросните награди да се таксуват с Данък добавена стойност, което би следвало да се заплаща на производителите от купувачите - в тази ситуация търговците.

" Възстановяване на налога на търговците би лишило най-малко 4 месеца. Това е интервал, в който ще бъде блокиран забележителен финансов запас ", разяснява Мартин Георгиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР