1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари

...
1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари
Коментари Харесай

Над 1000 случая на морбили у нас тази година

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Това сподели в предаването „ Тази заран ” някогашният народен съветник по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Тя обърна внимание, че епидемията от морбилите продължава да се популяризира и то в летния сезон, което не е типично за болестта. Данните сочат, че на седмица се записват към 20 нови случая.

„ Засегнатите в София град и София област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст – 80%. Това значи, че тези деца на са имунизирани. Факт е, че в България има зараза от едно съществено заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих желала да моля към всички да извърнат внимание на този проблем, тъй като това е същински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и в този момент още веднъж подобен огромен брой болни демонстрира, че има проблем с имунизациите у нас ”, уточни проф. Кожухарова.

Що се касае до Западнонилската тресчица, тук епидемиологът успокои, че няма място за паника. За да се избегне евентуално заразяване, би трябвало да се употребяват репеленти, замрежване на прозорците и попречване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като да вземем за пример застоялата вода.

Най-сериозното затруднение от заразяването с вируса е засягане на централната нервна система, което обаче било извънредно рядко.

„ Може да стане смъртоносна в доста редки случаи – под 1% при хората, при които изобщо се развива това заболяване. Характерно за тази зараза е, че е преобладаващата част от хората, като се срещнат с вируса, въобще не реагират по никакъв метод – няма никакво заболяване. По-висок е рискът при хората над 60-годишмна възраст ”, сподели проф. Кожухарова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР