11 ядливи цветя с потенциални ползи за здравето. Флоралните централни

...
11 ядливи цветя с потенциални ползи за здравето. Флоралните централни
Коментари Харесай

11 ядливи цветя с потенциални ползи за здравето

11 ядливи цветя с евентуални изгоди за здравето. Флоралните централни детайли на масата за вечеря са класическа и безконечна традиция, само че цветята от време на време могат да се появят и на чинията ви за вечеря. Ядливите цветя се употребяват в доста разнообразни стилове на кухнята и могат да бъдат открити в менютата по целия свят.

Не всички цветя обаче са безвредни за ястие. Но пък тези, които са, могат да предложат неповторим изблик на усет и цвят на доста ястия, в това число салати, сосове, питиета и предястия. Някои от тях даже са доста потребни. Ето 11 ядливи цветя с евентуални изгоди за здравето.

1. Хибискус

Растенията хибискус създават огромни, богато украсени цветове, които нормално порастват в тропически и субтропически климат по целия свят. Съществуват стотици типове хибискус, само че най-популярният ядлив вид е прочут като розела или Hibiscus sabdariffa .

Цветовете на хибискус могат да порастват до 15 см в диаметър. Те имат необятна гама от цветове – в това число алено, бяло, жълто и разнообразни нюанси на розово. Въпреки че от време на време се отглежда единствено за декоративни цели, хибискусът е добре прочут и със своите кулинарни и медицински приложения.

Можете да ядете цветето напряко от растението, само че нормално се употребява за чай, закуски, сладка или салати. Много култури пият чай от хибискус поради неговите лечебни свойства.

Някои изследвания демонстрират, че хибискусът може да помогне за понижаване на кръвното налягане и равнищата на холестерола , макар че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре по какъв начин хибискусът може да поддържа здравето на сърцето. Чаят е блестящо червен и има стипчив, ненапълно кисел усет. Може да се сервира парещ, само че е изключително ободрителен с лед в парещ летен ден.

2. Глухарче – 11 ядливи цветя с евентуални изгоди

Глухарчетата са най-известни като упорити култивиран бурени и като медоносни растения . Въпреки това, те се считат и като доста питателно ядливо цвете. Глухарчетата имат дребни цветове – почти 2-4 см в диаметър – с доста дребни, яркожълти венчелистчета. Те доставят разнообразни растителни съединения, за които е известно, че имат мощни антиоксидантни свойства.

Интересното е, че цветовете не са единствената част от глухарчето, която може да се яде. Всъщност може да се насладите на всяка част от този по този начин наименуван бурен – в това число неговите корени , стъбла и листа. Има безкрайни благоприятни условия за ястие на глухарче. Цветовете могат да се употребяват сурови в салата. Могат да се панират и пържат или да се употребяват за подготвяне на желе и вино .

Корените постоянно се накисват за подготвяне на чай, до момента в който зелените елементи могат да се употребяват сурови като салата или топинг за сандвичи. Те също могат да бъдат приготвени в яхнии, гювечи или всяко друго ядене, което изисква значителни зеленчуци.

3. Лавандула

Лавандулата е дървесна флорална билка, в началото отглеждана в елементи от Северна Африка и Средиземноморието. Виолетовите цветове са доста дребни, само че изобилни. Лавандулата евентуално е най-известна със своя характерен мирис, който е прочут със своите успокояващи резултати.

Комбинацията от цвят и мирис вършат лавандулата изключително мечтана добавка към многообразие от храни, в това число печива, сиропи, ликьори, билкови чайове, сухи подправки и смеси от билки. Вкусът му се съчетава добре както със сладки, по този начин и със солени съставки, в това число цитрусови плодове, горски плодове, розмарин, култивиран чай, мащерка и шоколад.

Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличавате постепенно, до момента в който постигнете стремежи усет, защото може бързо да стане прекомерно мощно.

4. Орлови нокти – 11 ядливи цветя с евентуални изгоди

Съществуват съвсем 200 типа орлови нокти, само че най-често срещаните са японските и горските сортове. Ароматните цветове, нормално светложълти или бели, съдържат нектар, който може да се яде напряко от цвета. Орловите нокти са жизненоважни за практиките на обичайна китайска медицина от епохи.

Цветовете и техните екстракти се гълтам или ползват върху кожата за лекуване на разнообразни възпалителни положения. Въпреки това, неговата резултатност като лекарствена терапия за хора остава научно недоказана. В света на кулинарията орлови нокти най-често се употребяват за подготвяне на чай или благоуханен сироп.

Можете да употребявате сиропа за подслаждане на леден чай, лимонада, кисело мляко и сорбе или като сурогат на захарта в предписания за бърз самун. Докато цветето на орловите нокти и неговият нектар са изцяло безвредни за ястие, имайте поради, че плодовете на някои сортове могат да бъдат токсични, в случай че се обхванат в огромни количества.

5. Настурция (латинка)

Латинката е кулинарен любимец поради блестящо оцветените си цветове и неповторимия лют усет. Както листата, по този начин и цветята на настурцията са годни за консумация и могат да се употребяват варени или сурови. Те се отличават с пиперлив, леко лют вкусов профил, макар че самите цветове са по-меки от листата.

Цветята с форма на фуния нормално са блестящо оранжеви, червени или жълти. Стават красива гарнитура за торти, сладкиши и салати. Листата са кръгли и наподобяват на дребни лилии. Те са задоволително нежни, с цел да се употребяват като зеленчуци за салата или смесени в песто. Настурцията е освен многофункционална и привличаща вниманието съставна част, само че и доста питателна. Растението съдържа разнообразни минерали и укрепващи здравето съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни резултати.

6. Пореч (бораго)

Борагото или звездоцветът е билка, която създава деликатни цветя с форма на звезда. Цветовете нормално са сини, само че могат да бъдат и бели или розови. В билковата медицина поречът се употребява за лекуване на леки болести, като възпалено гърло или кашлица. Въпреки това проучванията върху хора в поддръжка на ефикасността му като здравна терапия са нищожни.

В кухнята няма дефицит на способи за потребление на пореча, защото и цветовете, и листата са годни за консумация. Цветовете постоянно се разказват като имащи леко сладостен усет, който припомня на краставица и мед. Те могат да се употребяват пресни в салата или като гарнитура за десерти и коктейли. Или могат да бъдат варени и добавени към супи, сосове или пълнени макаронени произведения. Поречът може да се сервира и като независима зеленчукова гарнитура.

7. Тученица – 11 ядливи цветя с евентуални изгоди

Тученицата е сукулент, който създава дребни, жълти цветя и дебели, месести листа – и двете са годни за консумация и могат да се употребяват варени или сурови. В исторически проект тученицата не се е считала за по-ценна от култивиран бурен. Въпреки това, това малко растение в последно време набра известност заради богатото си наличие на хранителни субстанции.

Тученицата е цялостна с витамини, минерали и антиоксиданти, само че най-голямата хранителна популярност е наличието на омега-3 мазнини. Всъщност тученицата обезпечава повече омега-3 от съвсем всеки различен зарзават от този тип. Цветовете и листата на тученицата могат да се сервират сурови в доста салати и сандвичи. Те могат също да бъдат сотирани или задушени с други зеленчуци като гарнитура или добавени към обичаните ви супи.

8. Роза

Има над 150 типа рози в съвсем всеки вероятен размер и цвят. Най-добрата част е, че всички те са годни за консумация. Въпреки това, не всички рози имат идентичен усет. Добро предписание за избор на ароматна роза е, че в случай че мирише прелестно, евентуално ще има и добър усет. Яжте обаче единствено венчелистчетата, тъй като листата и стъблата не са доста вкусна закуска.

Розовите листенца имат доста благоуханен, флорален и леко сладостен усет. Те могат да се употребяват сурови, смесени в разнообразни плодови или зелени салати или изсушени и добавени към гранола или смесени билки. Пресни листенца от роза също могат да бъдат разбъркани и добавени към течност, с цел да се получат питиета, конфитюри и желета с розово наличие.

Нарязани розови листенца, добавени към захар или масло, придават неповторим искра на другояче елементарните съставки. Подобно на доста други ядливи цветя, розите могат да предложат изгоди за здравето. Някои проучвания демонстрират, че избрани съединения в розите могат да играят роля за понижаване на тревогата и поощряване на релаксацията.

9. Цвят от тиква и тиквичка – 11 ядливи цветя с евентуални изгоди

Ако в миналото сте отглеждали тиква в градината си, евентуално сте наясно с нежните им цветове. Въпреки това може да не знаете, че тези цветове са също толкоз годни за консумация, колкото и самата тиква. Въпреки че тези цветове се образуват върху всички типове тикви, най-популярните идват от тиквичките. Цветовете на тиквичките са блестящо жълти с дълга, заоблена форма на камбанка.

Тези цветя могат да се употребяват сурови като гарнитура или нарязани и добавени към салати. Ако се чувствате снизходителни, различен апетитен вид е да напълните цветовете със сирена с подправки и да ги изпържите или изпечете, до момента в който деликатните листенца станат хрупкави.

Не е нужно да жертвате реколтата си от тиква, с цел да се насладите на яденето на цветята. Само женските цветове могат да се трансфорат в тикви, тъй че се придържайте към яденето на мъжките цветове, с цел да осигурите цялостна годишна продукция. Мъжките цветове имат дълго, фино стъбълце и нормално порастват към външните краища на растението. Женските цветове са склонни да порастват по-близо до центъра на растението и имат дребен, луковичен плод в основата на цвета, където се среща със стъблото.

10. Градинска теменуга (теменужка)

Доста приятни за гледане, теменужките са също толкоз приятни за ястие. Теменугата има дребни цветове, с размери към 5–8 см в диаметър. Те съществуват в доста цветове, само че нюансите на лилаво, синьо и жълто са най-често срещани. Те имат пет припокриващи се венчелистчета с тъмна област в центъра, която наподобява на леке от мастило.

Обикновено теменужките имат мек, пресен и леко флорален усет – макар че има някои вкусови вариации според от типа. Тъй като теменужките могат да имат толкоз доста цветови вариации, те са чудесно декоративно допълнение към десерти, като сладкиши, торти и бисквити. За спомагателен усет можете да бонбонирате листенцата, преди да ги добавите към ястието си.

За по-лесно подготвяне теменужките могат да бъдат нарязани на ситно и добавени към елементарна зелена салата за поп цвят и текстура. Освен че са неповторима добавка към храната, теменужките са и богат източник на няколко мощни растителни съединения, за които е известно, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Как да отгледаме джинджифил у дома и неговите изгоди

11. Лайка

Лайката е флорална билка, употребена в кулинарията и обичайна медицина от епохи. В медицината лайката постоянно се употребява за понижаване на тревогата и възстановяване на качеството на съня. Цветовете доста наподобяват на маргаритки, въпреки и доста по-малки. Те придават леко сладостен, земен усет на храните, с които са приготвени.

Повечето предписания изискват загряване на цветовете в течност, с цел да се извлекат техните аромати и биоактивни съединения. Листата и цветовете нормално първо се изсушават, само че могат да се употребяват пресни. Докато най-често се употребяват за чай от лайка, цветовете могат също да създадат сиропи или други инфузии за печива, смутита или десерти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР