11% от участниците в изследване на Галъп интернешънъл* в навечерието

...
11% от участниците в изследване на Галъп интернешънъл* в навечерието
Коментари Харесай

600 000 българи биха гласували, ако им предложат пари

 11% от участниците в проучване на " Галъп интернешънъл " * в навечерието на локалните избори признават, че биха приели да гласоподават против тласък или по насила. Това прави над 600 000 души от общо към 5.5 милиона непрекъснато пребиваващи у нас и имащи право на глас.

В дните преди вотове с действителна конспирация извънредно настояща става тематиката със подвластното гласоподаване. Поредица журналистически следствия в евровота ясно демонстрираха, че величината и географията на този вид избор става все по-решаващо събитие за крайния резултат. В момента от разнообразни места се чуват различни цени на глас до 150 и даже до 200 лева Подправяне на протоколи, преобразяване на бюлетини в невалидни, опити за пазаруване на цели комисии за реализиране на по-големи и сигурни разлики в резултатите - това са постоянно обсъждани тематики преди всяка акция.

Тази не прави изключение. Разликата тук е, че става дума за локални избори с действителен залог на доста места, респ. подвластните вотове или неточните практики могат да повлияят в доста по-голяма степен, в сравнение с национални избори. За да подмениш вота в някое обитаемо място, е нужно не толкоз огромно количество гласове, обявиха от организацията.

Затова " Галъп интернешънъл " за поредна година ревизира каква е настройката към " подтиквано " или " наложено " гласоподаване. В последното националнопредставително проучване на организацията, извършено единствено преди дни, беше заложен въпросът: " Вие персонално, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на локалните избори за даден претендент, партия или коалиция против възнаграждение, различен тласък или по насила? " Разбира се, няма по какъв начин да се чака, че хората ще бъдат до дъно откровени при подобен въпрос, само че въпреки всичко степента, в която сходни неща се признават, е показателна и за цялостната големина на явлението " следен избор ", разясниха социолозите.

 Оказа се, че 11% от всички запитани признават, че биха приели. Все пак 81% не биха, а останалите 8% не могат да преценяват. Към тези 600 000, които биха дали своят вот против пари или друга полза, евентуално може да се прибавят и известна част от тези 8% колебаещи се. Сред тези, които сигурно се чака да гласоподават на тези локални избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на нечиста сделка е какъв брой в действителност са тези, които са склонни да дадат гласа си в следена посока, само че не си признават.

Най-високи се дяловете на тези, които си признават, че биха дали своят вот при тласък или насила, измежду най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40%. За поредна година се открива, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на искреност по въпроса за подвластния избор. Това е и косвено отражение на демографската обстановка в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация измежду най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата невъзможност или работодателската насила, обобщиха социолозите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР