11 компании са подали заявление за участие в последния, 24-ти

...
11 компании са подали заявление за участие в последния, 24-ти
Коментари Харесай

Намалява интересът към петролните и газови проекти в крайбрежието на Норвегия

11 компании са подали заявление за присъединяване в последния, 24-ти търг, за систематизиране на лицензи за изследване и рандеман на нефт и природен газ в блоковете в Норвежкото крайбрежие, предава организация Ройтерс, представена от Инвестор бг. Това е доста понижение по отношение на миналата процедура през 2015 година, когато искащите да вземат участие бяха 26.
Енергийното министерство от своя страна е предложило рекорден брой блокове в Баренцово море, както и сектори от Норвежко море - общо 102 блока. Как ще се разпределят участниците по плановете ще стане ясно до лятото на 2018 година, дават обещание управляващите в Норвегия.

Сред искащите да вземат участие в изследванията са Statoil, Aker BP, Shell, OMV, Wintershall и Centrica, показва още Ройтерс.
Според анализите на енергийното министерство на Норвегия в Баренцово море евентуално се намират най-голямата част от към момента неоткритите залежи на нефт и природен газ. Екологични организации обаче упорстват процедурите по изследвания в района да бъдат спрени, с цел да се опази околната среда.

Greenpeace да вземем за пример е подала правосъден иск за анулация на извършения 23-ти търг (провел се през 2015 година) за разпределянето на лицензи. Очаква се съдът да се произнесе по проблема при започване на 2018 година. Правителството отхвърля всички обвинявания на еколозите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР