Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Вселенският патриархат вече е

...
Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Вселенският патриархат вече е
Коментари Харесай

Порошенко: Решението за предоставяне на автокефалия на украинската църква е прието

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Вселенският патриархат вече е приел решение за предоставяне на автокефалност на украинската църква. Той говори пред журналисти в Киев, коментирайки резултатите от тридневния синод на Константинополския патриархат.

" Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална заявка на Москва за световно господство, - каза украинският президент. - Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска стратегия, която ние претворяваме през последните 4 г. и ще провеждаме и занапред. "

Президентът обеща " да гарантира пълна религиозна свобода на всички конфесии ". " Ние не сме имали и няма да имаме държавна църква, - посочи той. - Аз гарантирам, че държавата Украйна ще уважава онези, които решат да останат в онази църковна структура, която запази единство с Руската православна църква. "

" Но точно по същия начин гарантирам, че държавата ще защити правата на онези свещеници и миряни от Украинската православна църква към Московския патриархат (УПЦ МП), които решат да се отделят от Москва, за да създадат заедно с други православни вярващи единна православна църква ", подчерта Порошенко.

Той информира, че някои епископи от УПЦ МП също са подкрепили автокефалията, като са подписали обръщението към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалия на Украйна.

След тридневното си заседание в Истанбул Синодът на Константинополската патриаршия заяви, че " Вселенската патриаршия пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна ". Той реши да отмени решението от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и възстанови ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на подчинение непосредствено на патриарха). Синодът разгледа също жалбата срещу анатемата на главата на Киевската патриаршия Филарет Денисенко и срещу предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий Малетич и възстанови " свещеническото им звание ".

Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия заради отцепването на Украинската православна църква, каза в Москва Александър Волков - говорител на руския патриарх Кирил, цитиран от Интерфакс и Ройтерс. Константинополската патриаршия фактически встъпи в канонични отношения с разколниците, снемайки анатемата от лидера на неканоничната украинска църква на митрополит Филарет, заяви шефът на синодалния отдел на Руската православна църква, който отговаря за отношенията на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР