Турското правителство цели да започне съживяване на икономиката в края

...
Турското правителство цели да започне съживяване на икономиката в края
Коментари Харесай

Турция си поставя за цел да започне съживяване на икономиката от края на май

Турското правителство цели да започне съживяване на икономиката в края на май след рязък спад заради мерките за борба с пандемията от коронавируса, като същевременно сведе до минимум всякакъв риск от втора вълна на заразата, е посочил днес високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6578
Освен това председателят на асоциацията на търговските центрове в Турция Хюсеин Алташ е посочил, че се планира постепенно отваряне отново на моловете от 11 май в случай на желание от страна на търговците и одобрение от специализирания научен съвет за борба с коронавируса.

Турция затвори молове, училища, ресторанти и кафенета в рамките на мерките за борба с коронавируса. Властите налагат частични забрани за излизане, намалиха движението в страната и затвориха в голяма степен границите. В Турция са регистрирани досега 112 000 случая на заразени с коронавируса, а 2900 са починали. През последните осем дни се наблюдава спад в броя на смъртните случаи за деня.

Когато гледаме броя на случаите и на починалите, ние сме достигнали до позитивен момент. От този момент нататък има възможност за икономиката да се отвори отново, е заявил пред Ройтерс цитираният турски представител, пожелал анонимност.

Турция изпрати за САЩ медицински материали за борбата с COVID-19

Последните проучвания показват, че отваряне отново на икономиката ще бъде възможно в края на май и текущите развития потвърждават това, е заявил източникът, като е добавил, че ще бъдат предприети стъпки в тази насока, без да се допусне втора вълна на заразата.

Източникът е посочил, че турското правителство е обсъдило вчера евентуални допълнителни данъчни облекчения и инициативи за защита на работните места и намаляване на разходите на бизнеса. Той е обявил, че правителството цели да стимулира силно засегнатите от кризата сектори на туризма и въздушния транспорт, отбелязва БТА.

Повторното отваряне на икономиката " ще позволи позитивни показатели на БВП през втората половина на годината и ще сведе до минимум годишното свиване тази година ", е заявил турският представител.

Търговията, разходите, производството и доверието на потребителите пострадаха, след като мерките за борба с коронавиуса тласнаха турската икономика към втора рецесия за по-малко от две години.

Председателят на асоциацията на търговските центрове в Турция Хюсеин Алташ е посочил в интервю, че планираното поетапно отваряне на моловете от 11 май вероятно ще изключи в началото кината, детските кътове и ресторантите в тези обекти, докато правителството даде одобрение за отварянето им. Той е добавил, че моловете в силно засегнати от епидемията градове, като Истанбул, може да останат затворени по-дълго време, като всички търговски центрове в страната биха могли да започнат да функционират отново до юни.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6578  Китайци изпратиха защитни маски на Казанлък Китайци изпратиха защитни маски на Казанлък  Даниел Вълчев: Говорят ни полушамански за ковид, не излиза наяве кой взема решенията Даниел Вълчев: Говорят ни полушамански за ковид, не излиза наяве кой взема решенията  В МБАЛ - Хасково 40 медици са взели <a href=бонуси за работа на първа линия " /> В МБАЛ - Хасково 40 медици са взели бонуси за работа на първа линия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР