Случаят на пациента от САЩ, заразен два пъти с Ковид-19,

...
Случаят на пациента от САЩ, заразен два пъти с Ковид-19,
Коментари Харесай

Повторното заразяване с новия коронавирус буди тревоги за имунитета

Случаят на пациента от САЩ, заразен два пъти с Ковид-19, показва, че науката има какво още да научи за имунния отговор и повдига въпроси за ваксинирането, смятат учени, цитирани от Ройтерс.

25-годишен мъж от Рино, щата Невада, дава положителен резултат на тест за новия коронавирус през април и проявява леки симптоми на инфекцията, след което се разболява по-тежко отново в края на май, според публикация в сп. " Лансет ".

Резултатите от случая бяха публикувани часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе заразен с Ковид-19 и настанен в болница по-рано този месец, обяви, че има имунитет и се чувства " толкова силен ", предаде БТА.

Учените казват, че макар случаите на повторно заразяване да са малко и че мъжът от Невада вече се е възстановил, те са тревожни. По света бе съобщено и за други изолирани случаи на повторно заразяване - в Азия и Европа.

" Става все по-ясно, че повторното заразяване е възможно, но все още не можем да знаем колко често ще се случва ", казва Саймън Кларк, специалист по микробиология от университета Рединг, Великобритания. " Ако хората лесно могат да се заразят повторно, това ще се отрази на програмите за имунизация, както и на разбирането ни кога и как ще приключи пандемията ".

Лекарите на пациента от Невада, които първи съобщават случая в статия през август, отбелязват, че според резултатите от прецизни тестове щамовете на вируса при двете инфекции са били генетично различни.

" Това подчертава, че ние все още не знаем достатъчно за имунния отговор на тази инфекция ", казва Пол Хънтър, преподавател по медицина в университета на Източна Англия.

Брендън Рен, преподавател по ваксинология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че случаят в Невада е петия потвърден случай в света на повторно заразяване.

" Демонстрацията, че е възможно повторно заразяване с вируса SARS-CoV-2, може да означава, че ваксина срещу Ковид-19 може да не дава пълна защита ", казва той. " Но като се вземат предвид над 40-те милиона случая на заболяването по света, тези малобройни примери на повторно заразяване са дребни и не бива да спъват усилията за разработване на ваксина ", добавя той.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13194  Полша още веднъж с над 5000 новозаразени с ковид за денонощие Полша още веднъж с над 5000 новозаразени с ковид за денонощие  СЗО обави рекорден брой нови случая на ковид в Европа СЗО обави рекорден брой нови случая на ковид в Европа  Нидерландия вкарва по-строги ограничаващи ограничения поради ковид Нидерландия вкарва по-строги ограничаващи ограничения поради ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР