След като спряхме да спазваме мерките, тръгнахме закономерно нагоре. Това

...
След като спряхме да спазваме мерките, тръгнахме закономерно нагоре. Това
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов разкри кой е най-лошият вариант за развитието на пандемията у нас

След като спряхме да спазваме мерките, тръгнахме закономерно нагоре. Това каза в предаването " Неделята " на Нова телевизия проф. Николай Витанов от Българската академия на науките - ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на COVID-19, по повод скока на новозаразените с COVID-19 у нас през тази седмица.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9299
Все още сме на първата вълна. Ако има втора вълна, тя ще дойде през есенно-зимния сезон, добави той.

Най-добрият вариант е есента този вирус да изчезне, но вероятността за това е много малко. Вирусът се разпространи много. Следващият най-добър вариант е този вирус да отслабне и да не предизвиква такива последици за здравето и живота на хората. Лошият вариант е да продължи както досега – вирусът да мутира и да се върне. В най-лошия вариант числото на заразените у нас може да стане петцифрено, посочи проф. Витанов.

Учени: Далече сме от какъвто и да е край на епидемията

От гледна точка на математиката става дума за една мрежа в хората има връзки. Вирусът използва тези връзки, за да се разпространява. Колкото повече такива връзки има, толкова повече пътища има вирусът да се разпространява. С разкъсването на социалните връзки броят на тези пътища намалява. С мерките купуваме време. Оттук нататък се работи по откриване на лечение, коментира ученият.

Той препоръча да спазваме мерките и да продължим с ограничаването на социалните си контакти. Мерките вече преминават от мерки за колективна безопасност към мерки за индивидуална безопасност и са препоръчителни, никой не може да ви накара да ги спазвате, кза още проф. Николай Витанов.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9299  Недоволство в поставеното под карантина село Изгрев Недоволство в поставеното под карантина село Изгрев  Проф. Радостина Александрова: Вирусът е тук, пандемията не е загаснала Проф. Радостина Александрова: Вирусът е тук, пандемията не е загаснала  Седем нови случая на ковид в Кюстендилско Седем нови случая на ковид в Кюстендилско
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР