Работник във ферма за норки в Нидерландия вероятно се е

...
Работник във ферма за норки в Нидерландия вероятно се е
Коментари Харесай

Норка предаде Covid-19 на човек

Работник във ферма за норки в Нидерландия вероятно се е заразил с коронавируса от животните в нея, заяви министърът на селското стопанство, съобщава БНР.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8266
Това е първият съобщен случай за предаване на Covid-19 от животно на човек в страната.

Близо 5 млн. случая на зараза с COVID-19 са регистрирани официално в 196 държави

Предполагаемото заразяване станало в една от двете ферми за норки край южния град Айндховен, където по-рано бе констатирана болестта сред бозайниците, които се отглеждат заради ценната им кожа. Изследователи сравнили генома на вируса, открит в норки, с този на пациента, като създали „ родословно дърво “ на мутацията, заяви министър Карола Шутен.

„ Това проучване стигна до извода, че изглежда правдоподобно служител в инфектираната ферма за норки за е бил заразен от норка “, посочва тя в писмо до парламента.

Министърът обаче омаловажи опасенията за други заразявания от животно на човек, като отбеляза, че пробите от въздух и прах извън оградата на фермите не показват наличие на вирус. Нидерландия обаче затегна мерките, като направи задължителен скрийнингът на всички ферми за норки и забрани посещенията в заразените ферми, добави тя.

Властите освен това проучват дали диви котки имат роля при разпространяване на вируса между двете заразени ферми. За три котки в една от тях бе потвърдено наличието на вируса, обяви правителството миналата седмица. Отглеждането на норки и подобни животни заради ценната им кожа е противоречива тема в Нидерландия, чийто най-висш съд разпореди през 2016 г. всички подобни ферми да прекратят работа до 2024 г. Нидерландия досега е съобщила за 44 249 инфекции на хора с Covid-19, като смъртните случаи са 5715.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8266  Министър Ананиев с нова заповед Министър Ананиев с нова заповед  Токио ще предложи на японците да се откажат от пътувания из страната Токио ще предложи на японците да се откажат от пътувания из страната  Европейска комисия обезпечава още 50 млн. евро за посрещане на филантропични потребности на три континента Европейска комисия обезпечава още 50 млн. евро за посрещане на филантропични потребности на три континента
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР