Предполага се, че новият мутирал вирус също ще се повлиява

...
Предполага се, че новият мутирал вирус също ще се повлиява
Коментари Харесай

Здравен експерт с изключително важно уточнение за всички, които ще се ваксинират

Предполага се, че новият мутирал вирус също ще се повлиява от ваксините, защото се използва една стабилна конфигурация от гени, които могат да предизвикат производството на антитела и така да се предпази организмът на човека, но това е процес на допълнителна оценка. Но при всички положения ще трябва да се направят нови изследвания и да се каже със сигурност дали ваксините ще действат срещу мутиралия щам. Общите мутации на COVID-19 са над 13 000 на вируса и разбирате, че няма как да произведем 13 000 ваксини. Това заяви в ефира на предаването " Лице в лице " по bTV българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов във връзка с ваксините и новия щам на COVID-19, открит във Великобритания.

Проф. Гетов напомни, че ефикасността на ваксината на Пфайзер/Бионтех е 95%, като клиничните проучвания са продълижи шест месеца.

Човешкия геном е в ДНК-то, а не в РНК-то. Тук е използван методът на информационната РНК, за да се създат определени антигени, за да не позволят вирусът да проникне в човешката клетка. Ако някой си мисли, че ще му окапе косата или жените ще станат брадати – това няма да се случи. Нашата уникалност е заложена в двойната ДНК, разясни той по повод опасенията, че ваксините ще могат да променят човешкия ни геном.

,,Ваксината (тази на " Пфайзер ", б.р.) трябва да се прилага на лица над 16-годишна възраст. Лицата, които са алергични към храни, лекарства или са имали поне един остър алергичен епизод в своя живот не следва да се имунизират, както и хора с автоимунни заболявания``, коментира проф. Гетов и допълни, че ваксината е безопасна за бременните жени.

При кърмещи жени ваксината не е проучена. Най-добре е всеки пациент да се обърне към неговия лекуващ лекар и лекарят, прочел цялата продуктова информация, да препоръча или да не препоръча използването на ваксината, добави експертът.

Той бе категоричен, че фирмата-производител в никакъв случай не е освободена от отговорност при настъпване на тежки странични ефекти и посочи, че европейските граждани са изцяло защитени от действащото законодателство в ЕС.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата подчерта, че ваксината може да се съхранява до шест месеца при температура от -80 градуса, а в обикновен хладилник – от два до пет дни.

Накрая проф. Гетов обърна внимание, че всеки, който си постави ваксина, трябва да остане минимум 15 минути при личния си лекар, за да не настъпят тежки животозастрашаващи алергични реакции

,,Медицинският персонал трябва много добре да се е запознал с продуктовата информация за ваксината``, отбеляза още проф. Илко Гетов.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17217  Френският народен здравен регулатор ще взема решение за първата ваксина против COVID-19 на 24 декември Френският народен здравен регулатор ще взема решение за първата ваксина против COVID-19 на 24 декември  Приравниха антигенните проби към PCR-ите Приравниха антигенните проби към PCR-ите  Рождественската и новогодишната стратегия на папата беше преместена на закрито поради COVID-19 Рождественската и новогодишната стратегия на папата беше преместена на закрито поради COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР