От драстичен скок в цената на тока на свободния пазар

...
От драстичен скок в цената на тока на свободния пазар
Коментари Харесай

Бизнесът скочи на енергийната борса – ето защо

От драстичен скок в цената на тока на свободния пазар се оплака бизнесът. Работодатели сигнализираха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си.

Стойността на мегаватчас в понеделник надхвърли 250 лева. Фирмите изчисляват, че това е 350 процента увеличение. Така около 130 хиляди компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

Ако тенденцията се запази, експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за подобни спекулации.

„ Тези, които са съвсем малки, ще пострадат много. Тези, които са присъединени на ниско напрежение, да направят трансформация към регулиран пазар, ще могат поне да преживеят януари-февруари” – с този апел се обърна към бизнеса зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев пред bTV.

Според него пазарът така или иначе не е свободен, като някои търговци злоупотребяват с договорите си, за да искат все повече и повече за еленергията от клиентите си.

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов беше категоричен, че 350-процентовите скокове са моментни и средната цена от началото на годината всъщност е под 39 евро – далеч от цените на някои сделки в понеделник, които уплашиха бизнеса.

„ Една пещ не се включва според момента”, репликира го Радев, като посочи, че някои производители ще компенсират скъпия ток с по-висока цена на изделията си.

Константинов отбеляза, че цените у нас следват контура на борсовите цени в региона, а вече има и подписано споразумение с немската енергийна борса, което ще позволи фиксирането на цена за дълго време.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР