Най-старият международен филмов фестивал у нас стартира с българска премиера

...
Най-старият международен филмов фестивал у нас стартира с българска премиера
Коментари Харесай

Времето сега е на... "Киномания - 2018"

Най-старият международен филмов фестивал у нас стартира с българска премиера –„ Времето е наше” на режисьора Петър Попзлатев. Богата и висококаратна селекция от 55 заглавия. За осми път Фестивал на френския филм. Ретроспектива на великия швед Ингмар Бергман. Внимание и към детското кино. По традиция с прожекцията на български филм - „ Времето е наше” на режисьора Петър Попзлатев и оператора Стефан Иванов в зала 1 на НДК стартира „ Киномания-2018”. Времето пък от 15 до 30 ноември т.г. на белия екран е на... нейното вече 32-о издание.


Несъмнено „ Времето е наше” е най-сериозният опит драматично и вълнуващо да бъде пресъздаден с езика на киното мъчителния и за съжаление несвършващ български преход след 10 ноември 1989 г. Авторите на филма – Петър Попзлатев и сценаристът проф. д-р Станислав Семерджиев (ректор на НАТФИЗ) са имали за основа много силния и епичен роман на Владимир Зарев „ Разруха ”, окачествен от немската критика (там бе преведен още през 2006 г.) като „ романа на промяната в цяла Източна Европа”. Използвани са също мотиви от два разказа на известния белетрист и журналист Димитър Шумналиев . Режисьорът Петър Попзлатев, който още с дебюта си през 1989 г.с бунтарския „ Аз, Графинята”, показа своя афинитета да разчупва табута и ледове на мълчанието, е направил емоционално наситено „ платно” на технологията на промяната и духовното опустошение. Свидетели сме как бившата номенклатура превръща политическата власт в икономическа. „ С парите, Тилев, с парите ще задържим тази власт за нас” – цинично заявява Генерала (запомнящо се изпълнение на суровия и строг в тази роля Ивайло Христов ) на своя бивш подчинен, служителя от ДС Боян Тилев (прекрасен в този труден образ Рушен Видинлиев ), „ произвеждайки” го в „ бизнесмен” с куфарче пари. „ Времето е наше” прави впечатление и с артистичната камера на оператора Стефан Иванов, с много силния си актьорски екип: Леонид Йовчев, Светлана Янчева, Ицхак Финци, Ирини Жамбонас, младата Елена Телбис. Наред със своите достойнства, 124-минутната лента е на места с доста забавен темпоритъм, прекалена съзерцателност натежава най-вече в сцените между писателя Мартин Сестримски (Л. Йовчев) и Невена (Ел. Телбис), има неясни понякога реминисценции и доста объркан, като че ли прибързан и недостатъчно аргументиран финал. Може би финалът на филма е обусловен и от съчетаването в сценария на три първоизточника: романа „ Разруха” и двата разказа?


Докато стартът с българска лента (филм) е една добра традиция, то " Киномания-2018 " ни поднася и много нови неща . Нов е «слоугънът» на този най-стар международен филмов фестивал у нас – " Големите филми преди големите награди " . Това мото не е реклама, а е напълно оправдано, защото вече свикнахме през последните години да гледаме в София, Пловдив и Варна кинотворби, които по-късно обират най-големите награди «Златен глобус» и «Оскар». Най-пресни и красноречиви примери за това са дори само " Ла-ла ленд ", Три билборда извън града» или «Формата на вода». За първи път «Киномания» ще има и постоянно лого.


«С това не привършват новостите тази година – ни увери Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. – Обновени са всички пространства тук в НДК, свързани и с «Киномания». Рязко подобрено е и обслужването на всички приятели на «седмото изкуство», като за първи път използваме доброволци - девойките с червени фланелки. Нашата цел е да предложим качествено кинопреживяване, което разбираме като много съществена част от фестивала. Изобщо по мое мнение е необходимо да създадем истинска фестивална култура. Интересът е налице – за 32 години един милион зрители са гледали прожекции от «Киномания»


Освен за «Времето е наше», 32-ото издание на «Киномания» е време и за родната ни кинематография да представи и други български филми. Ще гледаме премиерите и на още четири ленти : «Далеч от брега» на режисьора Костадин Бонев по романа «Чайки далеч от брега» от Евгений Кузманов, първата наша семейна Коледна комедия «Смарт Коледа» с чаровното момче Константин Гергинов в главната роля на 9-годишния Марти и популярните актьори Калин Врачански и Кръстю Лафазанов, както и певците Орлин Павлов и Поли Генова. Известният наш режисьор Киран Коларов (той в случая е и продуцент и сценарист) ще ни предизвика към сериозен размисъл с «Мълчанието на сестра ми» с Каталин Старейшинска в главната женска роля. «Откритието на киното ще бъде това момиче Каталин», заяви за нея режисьорът Коларов. Петият български филм е музикален и документален. Той е за знаменитото ни сопрано Соня Йончева , прославяща нашата Родина по най-големите световни оперни сцени. «Соня Йончева. Sempre libera” ( б.а. – „ винаги свободна” в превод на български). Сниман в продължение на две и половина години от режисьора и продуцент Георги Тошев , този 60-минутен филм надниква и във вътрешния свят на изключително обаятелната и свръхталантлива млада певица, която и през 2018 г. направи три нови централни роли (!!!)


За съжаление новото българско кино (така се казва и разделът от програмата на фестивала) е изправено сега пред много сериозни трудности. От 11 месеца насам няма никакво финансиране за родно кинотворчество. Споменават се различни причини: административно-бюрократични, правни поради изменения на кодифи-кацията, финансови преразходи от изминал период и др., но фактът си е факт.


На музикална вълна са още два филма от «Киномания-2018» - също документалният «Музикалният храм на Алабама» (САЩ) в памет на «кралицата на соула» Арета Франклин с участието на Боно, Мик Джагър, Алиша Кийс, създателя на музикалното студио Fame Рик Хол и др. и британският анимационен шедьовър от 1968 г. „ Жълтата подводница ”, в който от екрана ще звучат песни на „ Бийтълс” от едноименния им албум Yellow Submarine.


Изобщо и 32-ото издание на „ Киномания”, утвърдила се по думите на заместник-министъра на културата Румен Димитров при откриването на фестивала като „ една от емблемите на НДК и запазена марка за качество” ще ни зарадва отново с богата и разнообразна програма. Двата „ стълба” на този истински празник – достоен за София, обявена от ЮНЕСКО като творчески град на киното, Владимир Трифонов и Хермина Азарян , стъпили върху здравия „ фундамент” на НДК и Столична община , са подбрали с присъщия им вкус 55 заглавия .
Несъмнено силен магнит за публиката ще бъдат 18-е филма от раздела „ Фестивал на фестивалите” – филми, отличени като заглавия или в отделни категории: актьори, режисура, операторско майсторство и др. с награди в престижни кинофестивали. Би било достатъчно да споменем дори само: копродукцията „ Всички знаят” на иранския режисьор Асгар Фархади, вече с два „ Оскара” в своя актив и с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем или „ Ван Гог: Пред портите на вечността” (САЩ- Франция) - за изумителното си превъплъщение в образа на знаменития художник Уилиям Дефо получи приза за най-добър актьор във Венеция. На друг голям творец, „ краля на балета” Рудолф Нуреев и неговото сензационното бягство в Париж е посветен англо-френският „ Рудолф Нуреев: Бялата врана” , режисиран от Ралф Файнс , в който блестящ дебют прави младият украински танцьор Олег Ивенко . И трите филма поради очаквания голям интерес към тях ще бъдат прожектирани в зала 1 на НДК, съответно на: 17 ноември от 19.00 ч., 24 т.м. от 20.30 ч. и 23 т.м. от 19.00 ч. Носителят на „ Сребърна мечка” за режисура от „ Берлинале” за своя филм „ Аферим”, румънецът Раду Жуде ще ни зарадва с новата си творба, също премирана в Карлови вари – „ Не ме интересува, дали историята ще ни запомни като варвари” (по думите на последния румънски премиер преди края на Втората световна война, диктатора Йон Антонеску). Кой приятел на „ седмото изкуство” би се лишил от удоволствието да види легендарния Робърт Редфорд в ролята на скандалния и най-възрастен банков обирджия (последен обир на 78 години) на ХХ век Форест Тъкър в американския филм „ Старецът и оръжието” ?! В него партньорка на Редфорд е лауреатката на „ Оскар” Сиси Спейсик .


За осми пореден път и за седми в рамките на „ Киномания” в София ще се състои и Фестивал на френския филм. Той отново е организиран с активното съдействие на Френския институт в София. „ Тази година ще покажем девет френски филма – предпремиери или премиери за България – изтъкна културното аташе на Франция у нас.- Акцентът в тях е върху комедията, но комедия със социален привкус на различни теми, напр. безработицата, но също и отношенията в семейството, извънбрачните връзки и др. С награда от Сан Себастиан за сценарий в София идва „ Верен мъж” с Летисия Каста в главната роля. Изобилие от хумор ви очаква и във „ Вижте как танцуваме”, заснет от комика Мишел Блан, а също и в други филми от програмата ни.”


Страната, дала ни бащите на киното – братята Огюст и Луи Люмиер, ще ни изненада и с екшън- комедията „ Светът е твой”, с която на свой ред изненада публиката в Кан режисьорът Ромен Гаврас , най-големият син на прочутия режисьор Коста Гаврас – носител на „ Оскар”, „ Златна палма” и други супернагради. В „ Светът е твой” ярко блестят и звездите на френското кино Изабел Аджани и Венсан Касел.
Друго световно име в киното, италианският режисьор Паоло Сорентино ни представя новия си филм „ Те” – остра сатира, вдъхновена от противоречивата фигура на експремиера Силвио Берлускони. В него политиката е представена само като тема, даваща ни някои „ ключове”, но не и решения. „ Италианската традиция е да бъдем иронични в драмата и драматични в иронията. Тази традиция спазва и Паоло Сорентино – споделя Луиджина Пеги , директорка на Италианския културен институт в София.


В раздела „ Класически удоволствия” на „ Киномания-2018” е включена и много богата ретроспектива от филми на Ингмар Бергман по случай 100-годишнината от рождението му, започнала още преди официалния старт на фестивала. Десетте филма проследяват немалка част от творческия път на великия швед – от прочутия „ Поляната с дивите ягоди ” (1957 г.) през първата му цветна лента (1975 г.) „ Вълшебната флейта ” – за едноименната опера на Моцарт, до последната му творба „ Сарабанда ” (2003 г.), когато вече 86 -годишният „ вълшебник в киното” се оттегли от режисурата.

При толкова богата и наистина висококаратна програма трудно би могло да се спрем на всички акценти в нея (повече информация на www . kinomania . bg ), но не бива да пропуснем раздела „ Детско кино”. Та нали става дума за тези, които съвсем скоро трябва да бъдат спечелени за сериозното качествено кино, а не само да гледат екшън и явно комерсиални ленти. Най-малките (за тях билетите са по 5 лв., а за придружителя възрастен – 7 лв.) ще могат да се любуват на анимациите, дублирани на български език:„ Белия зъб ” по известния роман на Джек Лондон и финландско-полския „ Мумините и чудната зимна страна ” по мотиви от поредицата детски книжки на финландката Туве Янсон. Анимационен е и немският филм „ Светът на Марни ” за разглезената оранжева котка Марни, докато вече споменатата българска комедия „ Смарт Коледа ” е пълно
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР