Навлизането в есенния сезон раздвижи сериозно пазара на земеделска земя

...
Навлизането в есенния сезон раздвижи сериозно пазара на земеделска земя
Коментари Харесай

Собственици на земя изкараха за продан ниви, които не ползват

Навлизането в есенния сезон раздвижи сериозно пазара на земеделска земя в България. След прибирането на тазгодишната реколта все повече собственици на поземлени активи, които са решили да се разделят с част от имотите си, търсят купувачи, които да им дадат оптимална цена за парцелите им. Сред най-активните продавачи тази година са притежатели на земи, които не ги обработват и не се интересуват от земеделие, твърдят експерти по недвижимите имоти. Те предпочитат да продадат земите си, вместо да ги оставят да пустеят.

В по-голямата си част пустеещите земи са собственост на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите големи градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от дома им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова възможност да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, тъй като имат други професии.

Според официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), през 2018 г. се е увеличил размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За сравнение преди година изоставените парцели са били с над 16 хил. декара по-малко.

Една от най-честите причини за продажбата на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от проучване на „ Агрион “ за нагласите на собствениците на поземлени имоти. Притежателите и наследниците се решават на сделка, също така, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина.

Според обобщените данни на брокерите на недвижими имоти, към момента за продажба са обявени около 870 хил. дка земя в цялата страна. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души.

Според проучването на „ Агрион “ собственици на земеделски земи са предимно хора над 55 г., като размера на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка, които обаче са разхвърлени в различни землища. В повечето случаи парцелите са раздробени на малки части от наследници и за тях често се водят съдебни спорове.

Анализът на „ Агрион “ показва, че най-важните фактори избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „ Агрион “ като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Проучването показва още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка. Според доклада, сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота. Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от 20 офиса „ Агрион “. На разположение е и онлайн заявка за безплатна оценка или продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

„ С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си “, казаха от ръководството на „ Агрион “. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР