Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й

...
Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й
Коментари Харесай

Помните ли прословутата крава Пенка?! Много радостна новина за добичето

Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й Иван Харалампиев. Кравата е заченала преди около месец след изкуствено осеменяване, като рожбата й се очаква да се появи на бял свят през месец май следващата година, пише Монитор.
„ Това теленце го очаквахме много дълго време. Знаете, че когато кравата избяга в Сърбия тя беше бременна, но пометна. Сега обаче се надяваме най-накрая да се радваме на рожба от нея. Животното е изключително спокойно и не спираме да му се радваме. То от няколко месеца обитава животновъдния обект в село Мазарачево “, казва със задоволство кюстендилският фермер.

По негови думи интересът към животното не стихва от страна на хората. Сред последните картички и писма, които получил Харалампиев било това на възрастно семейство от Германия. „ От там ми пише вече трето семейство. Изпратиха даже 50 евро да почерпя Пенка. Поканих хората да ни гостуват, защото за мен човещината е водеща. Още повече, че десетки хора бяха трогнати от съдбата на Пенка “, разказва Харалампиев.

За предстоящото ново попълнение във фермата си, той все още не се е спрял на конкретно име. „ Много ми се иска теленцето на Пенка да бъде кръстено на първия човек, който се застъпи за нас и дойде на място при мен в Копиловци. Това е британския евродепутат Джон Флак. Защо не теленцето да бъде кръстено на него. Още тогава разбрах, че той обича животните, все пак произхожда от фермерско семейство “, обяснява още Харалампиев.

5 месеца след международния скандал около изчезването на кравата беглец, собственикът й не спира да обжалва, издадените му наказателните постановление. Вече е факт и едно спечелено дело от негова страна срещу Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил. Иван Харалампиев беше глобен с 500 лв., заради това че Пенка не е открита в изолатора в кюстендилското село Копиловци, а на 100 метра от него. Актът за възбрана бил наложен на 25 май тази година, като две седмици по-късно инспектори от ОДБХ влезли в помещението за отчитане резултатите от извършено изследване за туберкулоза на животното. В последствие се установило, че Пенка се намира на около 100 м от обособеното помещение за изолация. На Харалампиев бил съставен и акт, който обаче той отказал да подпише.

Последва дело в Районния съд в Кюстендил, който отмени издаденото наказателно постановление на Харалампиев. Причина за това стана липсата на подпис от страна на фермера, което съдията по делото счете като процесуален пропуск.

„ Не спирам да се боря, имам още две дела, които предстоят. Надявам се и тях да спечеля “, обяснява още фермерът от Кюстендил.

Припомняме, че кравата-беглец Пенка придоби международна слава, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май т.г. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая и хора от цял свят се застъпиха за спасяване живота на кравата, властите я помилваха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР