100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение

...
100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение
Коментари Харесай

БТР-ите за Украйна най-накрая тръгнаха към бойното поле

100-те БТР-а, които България безплатно даде на Украйна с решение на Народното събрание, към този момент се транспортират към Украйна. Това проличава от пост на министъра на защитата Тодор Тагарев, който разгласява и фотоси от началото на логистиката на танковете към Украйна, съобщи кореспондент на БГНЕС.


В края на месец ноември предходната година депутатите взеха решение да одобряват Законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ".


Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

След гласуването на решението за одобрение на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи несъгласие, само че депутатите го отхвърлиха.


Само преди дни министърът на защитата Тодор Тагарев разяснява, че танковете към момента са у нас, защото превозването им до Украйна ще коства много скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят дружно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще вървят. Това си е една доста сериозна логистична интервенция ”, посочи той, след което разяснява, че сумата за превоз е огромна, само че въпреки всичко тя би била търпима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим опция превозът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по защита на Украйна, така наречен формат Ramstein), сподели още Тагарев преди дни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР