100 социални предприятия имат възможност да получат финансиране по новия

...
100 социални предприятия имат възможност да получат финансиране по новия
Коментари Харесай

Отварят център за социално предприемачество в Пловдив по проект за 27 млн. лева

100 обществени предприятия имат опция да получат финансиране по новия план за развиване на обществената стопанска система по Плана за възобновяване и резистентност, който е на обща стойност 27 млн. лева Това стана ясно на сегашен брифинг на зам.-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска, която организира среща с регионалните шефове на Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.
Прочетете още
По плана ще бъдат основани 6 районни центъра, като един от тях ще бъде в Пловдив. Фокус точката под тепетата ще бъде на бул. „ Александър Стамболийски “ 113 и се чака да отвори порти при започване на март месец. В момента тече и назначение на екип от 7 души, които ще координират активността във шестте фокус точки.

В центровете ще бъдат подготвени екипите, които да оказват всякаква помощ на компаниите за обществено предприемачество, ще се занимаят с техническа и логистична организация за основаване на мрежи от предприятия и за разпространение на продукцията на предприятията. Ще се провеждат конгреси, тържища, обществени събития. В тях ще има и изложбени зали, които да служат за шоурум на продукцията. Проектът планува да бъде основана и цифрова платформа, през която хората да си партнират и да продават продукцията.

„ Шестте офис точки би трябвало да развият административният потенциал, обвързван със обществената и солидарна стопанска система. Шестте фокус точки са в Пловдив, Бургас, Ловеч, Габрово, Варна, Благоевград. Идеята е да активираме стопанските субекти, без значение на тяхната правна-организационна форма, да се записват като обществени предприятия и да имат опцията да се употребяват с поддръжка и средства по плана “, описа зам.-министър Клисурска.

За да вземат участие в плана, компаниите или бизнесмените ще би трябвало да се записват в Регистъра на обществените предприятия. 

„ За страдание сега има регистрирани едвам 38 икономически субекта, а в действителност изискванията да бъдеш обществено предприятия са едвам три и съм сигурна, че доста компании, дават отговор на тях. Основното условие е да има нает чиновник от една от 13-те чувствителни групи по Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система. Не разбирахте единствено хора с увреждания. Аз съм сигурна в съвсем всяко предприятия има представители на тези групи “, уточни зам.-министър Клисурска и изброи в детайли групите. Тук попадат лица до 29-годишна възраст, които нямат предишен професионален опит, родители на деца с увреждания, лица със зависимости, хора, излежавали присъди и доста други.

За първи път в историята на България се дават милиони за обществено предприемачество, обърнаха внимание регионалният шеф на Пазарджик Трендафил Величков.

„ Надявам се с този информативен ден и с това, което вършим, повече предприятия да се записват в Регистъра на социалните предприятия “, разясни зам.-министър Клисурска.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР