100-годишен юбилей чества в Бургас един от героите на легендарния

...
100-годишен юбилей чества в Бургас един от героите на легендарния
Коментари Харесай

Герой от боевете при Драва чества 100-годишен юбилей, разказа уникална история, която ще ви накара да настръхнете

100-годишен празник празнува в Бургас един от героите на именития 24-ти Пехотен черноморски полк – Димитър Герджиков. Необичайното празненство се организира в клуба на ДНА, а измежду гостите бе регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, ръководителят на Съюза на ветераните ген.Васил Джелебов, регионалният водач на Българска социалистическа партия в Бургас Стойко Танков, общинският ръководител на бургаската конструкция на левицата Живко Господинов, кметът на Черноморец Добри Добрев и доста други, предава Флагман. Историята на дядо Димитър е прелюбопитна. Той е роден в Черноморец, израснал е в оскъдно семейство, живее извънредно мъчно и още на 11-годишна възраст идва в Бургас, където чиракува при арменски търговци на ул.”Фердинандова” – оказва помощ в бръснарницата, грижи се за животните и земеделската продукция. В това време приключва Мъжката гимназия в Бургас, а през 40-те е мобилизиран в 24-ти Пехотен черноморски полк. Участва в боевете при Драва и един от героите на Втората международна война.

Интересен факт е, че отпътува на фронта със своята първа и огромна обич – фронтовачка, която е майка на децата му.

Димитър Герджиков печели благосклонностите за българската войска в цяла Унгария с рецитила на „ Лудият” от Шандор Петьофи. След като се връща от войната става бръснар, а по-късно работи във водното строителство. Най-голяма част от живота му минава в Съюза на химическата индустрия.

„ Моят дядо, чиято фамилия нося ми е разказвал доста за боевете при Драва. Огромен почит към всичко, което сте създали през вашия живот. Да живее човек през три столетия, да събере мъдрост и познания и да служи за образец на обществото – това е подарък от Бога! Никога не съм бил на рожден ден на столетник. Още повече, че това е човек, който е бранил нашата държава”, приветства рожденика регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Той му подари скулптура на Кан Тервел – българският държател, който е включил първи Бургаска област към България.

Димитър Герджиков наподобява чудесно и човек не може да повярва, че приказва със столетник – мъж, който е живял цялостен век в три разнообразни столетия – Царска България, социализъм и новите времена.
„ Чувствам се добре – храня се постоянно, само че не мога да виждам добре и да вървя по-дълго. Но това е 100 години, а не ден или два. Най-тежкият миг бе при пробива на Драва, където се бихме героичен. Удържахме немската войска, до момента в който изчакаме да пристигна руската армия”, описа пред Флагман.бг дядо Димитър.

Споделя, че най-спокойно му е в този момент, тъй като не се чака нищо от него. Живее си умерено старините и се радва на вниманието на внуци и правнуци.

„ Бургас се промени доста за 100 години. Като пристигнах тук градът беше до университета (днешният квартал „ Братя Миладинови”, тогавашната Коджакафалийска махала), нататък имаше поле, гробище и лозя. Нямаше го „ Меден рудник”, морето всяка година заливаше Кумлука”, връща се обратно в годините столетникът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР