100 000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие

...
100 000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие
Коментари Харесай

Румъния: Стига корупция. Така повече не може!“

100 000 румънци стачкуваха през вчерашния ден в поддръжка на самостоятелното правораздаване и против ръководещите социалдемократи, които не за първи път вършат опит да трансфорат битката против престъпността в хартиен тигър.

Във вчерашния (20.1.) всеобщ митинг в центъра на Букурещ и в други градове на страната участваха до 100 хиляди души. Някои от тях бяха минали по 450 километра пеш, с цел да дойдат от град Клуж в столицата на Румъния. Сорин Бобис – уредникът на този марш – съобщи в навечерието на митинга: „ Щом хората изминават по 450 километра пеш, единствено с цел да бъде чут гласът им и да изразят недоволството си от държавното управление, сигурно ще се намерят и няколко хиляди столичани, които ще се причислят към тях “.

И митингът бе в действителност всеобщ. Той стартира да набира скорост още през декември предходната година, когато парламентарното болшинство, доминирано от Социалдемократическата партия (PSD) на бърза ръка прокара законодателни промени, които лимитират независимостта на правораздаването.

Скандални промени

В тях е планувано обвинените лица да участват на разпитите на очевидците, обиски да се правят единствено след авансово известяван на обвинените, видеозаписите да не се смятат към този момент за правосъдно доказателство, а хората, упрекнати в корупция, да не бъдат арестувани в следствения арест. Някои депутати даже обсъждаха опцията злоупотребите със служебно състояние да не съставляват наказуемо действие, в случай че не е надхвърлена избрана парична граница. Всичко това нагорещи възмущението на румънците.

Сред участниците в митинга имаше и хора от районите, където живее унгарското етническо малцинство. Петер Екщайн-Ковач, представител на Партията на унгарското малцинство и някогашен ръководител на Правната комисия в Народното събрание споделя, че с него към Букурещ са тръгнали всевъзможни хора, без значение от етническия си генезис: „ Искаме правдивост, лъжците не трябва да държат лостовете на властта “ прибавя той.

Екщайн-Ковач бе един от дребното политици измежду протестиращи жители през вчерашния ден. Демонстрантите на вятъра чакаха да се появи някой от ръководителите на PSD или на съдружния им сътрудник от псевдо-либералната партия ALDE. Напразно - вратите на партийните централи останаха заключени. Явно никой там не бе подготвен да води разговор с протестиращите.

Хората желаят да насочат обръщение към властта

„ В сходна обстановка мястото на един политик е измежду хората “, сподели евродепутатът Зигфрид Мурешан, представител на Европейската национална партия (ЕНП). Мурешан който е румънец по генезис, бе дошъл в Букурещ особено поради всеобщите митинги. Само преди няколко дни някогашният румънски президент Траян Бъсеску го предложи като възможен нов министър председател, откакто за по-малко от година към този момент двама министър председатели на социалдемократите бяха принудени да подадат оставки.

Зигфрид Мурешан добре схваща гнева на стачкуващите: „ Миналата година ставаше дума за законите за амнистията, в този момент пък желаят да орежат независимостта на прокурорите и съдиите и да отслабят позициите на Агенцията за битка против корупцията. Хората излизат на митинг, с цел да кажат на политиците по безапелационен метод: „ Не одобряваме такива неща! “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР