100 000 лева отпуска правителството за археологическо проучване на терен

...
100 000 лева отпуска правителството за археологическо проучване на терен
Коментари Харесай

Правителството дава 100 000 лв. за Рупите на археолозите

100 000 лв. отпуска държавното управление за археологическо изследване на терен на " Хераклея Синтика " в местността Рупите край Петрич . Това стана ясно по време на съвещание на Министерски съвет.

Известно време се спореше къде тъкмо се намира обектът - дали е в Гърция или в България.

Интензивно се работи от 2016 година по обект а, посочи пред публицисти доцент Людмил Вагалински от Националния археологически институт при Българска академия на науките. Опитваме се да го социализираме, с цел да е отворен за туристи, сподели още той. Министърът на културата Боил Банов подчертава, че става въпрос за единственото населено място на античните македонци

Първоначално бяха отпуснати 50 000 лв. за инфраструктура, от Министерство на културата са били отпуснати 20 000 лв. , а в този момент средствата отиват единствено за археологически изследвания. Миналата година археолозите са получили от Министерски съвет още 200 000 лв., с помощта на което е разкрита централната част на остарелия град . Не е належащо изцяло изследване, а то би било нереално съгласно доцент Вагалински, само че главната цел е античният град да стане наличен, с цел да има употребява за общината и като цяло за страната. Сериозен проблем за археолозите остава иманярството , уточни още експертът.

Всеки може да следи разкритието на находките в онлайн платформата Археология Булгарика. С " Музейко " се обмисля сега основаването на видео мост, посредством който децата ще могат да виждат в действително време по какъв начин археолозите разкриват историята ни.

Трябва да работим изключително а децата, посочи доцент Вагалински.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР