10 от най-големите неразгадани загадки в света – малко истории

...
10 от най-големите неразгадани загадки в света – малко истории
Коментари Харесай

10 от най-големите неразгадани загадки в света – Топ 10 класация

10 от най-големите неразгадани загадки в света – малко истории имат силата да ни пленят повече от тези, които остават неразгадани. Кодове, пъзели и загадъчно обществено изкуство ни нервират със своята конспирация: Защо посланието им е кодирано? Какви огромни секрети биха могли да скрият?

Въпреки напъните на нашите най-почитани историци, най-умни криптографи и най-решителни ловци на съкровища, историята е цялостна със загадки, които не престават да ни вълнуват до ден сегашен. Измислени приказки като тези, показани във филмите „ Шифърът на Леонардо “ и „ Съкровището “, са въодушевени до една степен от тези действителни пъзели. Ето нашият лист с 10 от най-големите неразгадани загадки и шифъри .

10. Ронгоронго

Снимка: thetravel.com

Ронгоронго е система от открити мистериозни глифове, написани върху разнообразни артефакти на Великденския остров. Мнозина имат вяра, че тези глифове съставляват изгубена система за писане или протопис. А също по този начин, че те могат да бъдат едно от единствено три или четири самостоятелни писмености в историята на човечеството.

Глифовете остават неразгадаеми до ден сегашен. А техните същински послания може да бъдат изгубени вечно. Някои имат вяра, че те може да разказват озадачаващия колапс на изграждащата скулптури цивилизация на Великденския остров.

9. Гранитните плочи в Джорджия

Снимка: pinterest.com

Гранитните плочи в Джорджия , от време на време наричани „ Американския Стоунхендж “, са гранитни монументи, издигнати в окръг Елбърт, Джорджия, през 1979 година Гранитните камъни са гравирани на осем езика – британски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и съветски. Като всяка плоча препредава по 10 „ нови “ заповеди за „ Ерата на разсъдъка “. Плочите също по този начин са подредени с избрани астрономически характерности.

Въпреки че цялостният монумент не съдържа криптирани известия, неговата цел и генезис остават забулени в тайнственост. Те са поръчани от мъж, който към момента не е разпознат вярно. Известен е единствено с неговият псевдоним R.C. Christian.

От 10-те заповеди, първата е може би най-противоречивата: „ Поддържайте човечеството под 500 000 000 в непрекъснат баланс с природата “. Мнозина одобряват, че това е разрешение за избиването на човешката популация до избрания брой, а критиците на плочите приканват те да бъдат унищожени. Някои теоретици на конспирацията даже имат вяра, че те може да са били проектирани от „ Луциферианско скрито общество “, призоваващо за нов международен ред.

8. Писмата на Зодиак

Снимка: pinterest.ru

Писмата на Зодиак са поредност от четири криптирани известия, за които се счита, че са написани от известния сериен палач Зодиак, тероризирал жителите на региона на залива на Сан Франциско в края на 60-те и началото на 70-те години.

Писмата евентуално са написани като метод за насмешка на публицистите и служителите на реда. Въпреки че едно от известията е дешифрирано, останалите три, като шифъра в долната част на това писмо, остават неразкодирани към момента. Самоличността на серийният палач Зодиак също остава мистерия, макар че от 1970 година не са разпознати нови убийства.

7. Сигналът Уау

Снимка: inverse.com

Една лятна нощ през 1977 година Джери Еман, доброволец в SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) или организация за търсене на извънземен разсъдък, може да се е трансформирал в първия човек, получил известие от извънземен свят. Ехман сканирал радиовълни от дълбокия космос, надявайки се инцидентно да попадне на извънземен сигнал, когато видял уредите да полудяват.

Сигналът траял 72 секунди, най-дългият интервал от време, който можел да бъде измерен от масива, който употребявал Ехман. Това било много мощен и явен сигнал, изглеждащ, че се предава от място в съзвездието Стрелец. И по тъкмо покрай звезда, наречена Тау Стрелец, на 120 светлинни години от земята.

Ехман бих толкоз вдъхновен, че написал думите “Уау! ” върху истинската разпечатка на сигнала. Всички опити за наново локализиране на сигнала се провалят, което води до доста несъгласия и загадки по отношение на неговия генезис и смисъла му. През 2017 година екип от откриватели допусна, че сигналът е неидентифицирана тогава комета.

6. Случаят Тамам Шуд

Снимка: pinterest.com

Считано за една от най-дълбоките секрети в Австралия, казусът Тамам Шуд се върти към неидентифициран мъж, открит мъртъв през декември 1948 година на плажа Сомертън в Аделаида, Австралия. Освен фактът, че мъжът в никакъв случай не бил разпознат, мистерията се задълбочава, откакто в прикрит джоб, пришит в панталоните на мъртвеца, е открит мъничък лист хартия с думите „ Тамам Шуд “.

Фразата се превежда като „ край “ или „ свършек “ и е фраза, употребена на последната страница на стихосбирка, наречена „ Рубайят “ на Омар Хаям, която е бестселър сега на убийството. В допълнение към загадката, по-късно е открито копие от сбирката на Хаям, което съдържа драскан код (на снимката), за който се счита, че е оставен от самия труп.

Поради наличието на поемата на Хаям, мнозина са повярвали, че известието може да съставлява самобитна самоубийствена записка, само че остава неразкрита, както и казусът.

5. Надписът от Шагбъро

Снимка:

Погледнете отдалеко Паметника на овчаря от 18-ти век в Стафордшир, Англия. Може да го приемете като нищо повече от изваяно пресъздаване на известната картина на Никола Пусен „ Аркадни овчари “. Погледнете обаче от близко и ще забележите любопитна поредност от букви: DOUOSVAVVM – код, който остава неразкрит повече от 250 години.

Въпреки че самоличността на индивидът оставил този код остава мистерия, някои допускат, че кодът може да е улика, оставена от рицарите тамплиери за местонахождението на Свещения Граал. Много от най-големите мозъци в света са се опитвали да разбият кода, само че се проваляли, в това число Чарлз Дикенс и Чарлз Дарвин.

4. Фестоски диск

Снимка: pinterest.de

Мистерията на Фестоският диск е история, която звучи като от филмите на Индиана Джоунс. Открит от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 година в минойския замък във Фестос, дискът е изработен от изпечена глина и съдържа загадъчни знаци, които могат да съставляват незнайна форма на писмени знаци. Смята се, че е планиран някъде през второто хилядолетие пр.н.е.

Някои учени имат вяра, че йероглифите наподобяват на знаци от Линеар А и Линеар Б – скриптове, употребявани в миналото в античния Крит. Единственият проблем е това, че Линеар А не е разшифрован изцяло. Днес дискът остава един от най-известните пъзели на археологията.

Продължаваме с челната тройка в днешната ни ранглиста – 10 от най-големите неразгадани загадки:

3. Криптограмите на Бейл

Снимка: extraordinariodemais.blogspot.com

Криптограмите на Бейл са набор от три шифротекста, които сякаш разкриват местоположението на едно от най-великите заровени съкровища в историята на Съединени американски щати: хиляди лири злато, сребро и бижута на стойност към 43 милиона $ към 2017 година Съкровището в началото е получено от тайнствен човек на име Томас Джеферсън Бейл през 1818 година, до момента в който проучвал в Колорадо.

От трите шифротекста, единствено вторият е разгадан (на снимката). Интересното е, че Декларацията за независимостта на Съединени американски щати се оказва основна – любопитен факт, като се има поради, че Бейл споделя името си с създателя на Декларацията за самостоятелност.

Разшифрованият текст в действителност разкрива окръга, където е заровено съкровището: окръг Бедфорд, Вирджиния. Но точното му местонахождение евентуално е криптирано в един от другите неразкрити шифри. И до през днешния ден търсачите на съкровища изследват скатовете на окръг Бедфорд, копаейки (често незаконно) за съкровището.

2. Криптос

Снимка: gestiopolis.com

Криптос е мистериозна шифрована статуя, проектирана от художника Джим Санборн, която се намира тъкмо пред централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Ленгли, Вирджиния. Тази статуя в действителност е толкоз загадъчна, че даже Централно разузнавателно управление на САЩ не е разрушила изцяло кода.

Скулптурата съдържа четири надписа и макар че три от тях са към този момент разгадани, четвъртият остава неосезаем. През 2006 година Санборн се изпуска, че има следи в първите надписи за последния. А през 2010 година той пуска друга улика: знаците 64-69 NYPVTT в част 4 кодират текста BERLIN. Мислите ли, че това ще бъде належащо, с цел да разбият и четвъртия надпис?

1. Ръкописът на Войнич

Снимка: Elusive Muse/flickr

Кръстен на полско-американския продавач на антикварни книги Уилфрид М. Войнич, който го придобива през 1912 година, ръкописът на Войнич е подробна книга от 240 страници, написана на изцяло непознат език с неизвестна азбука. Нейните страници също са цялостни с цветни рисунки на странни диаграми, странни събития и растения, които наподобява не съответстват с нито един от известните типове. А това прибавя още повече мистичност към разгадаването на книгата и компликацията при нейното дешифриране.

Оригиналният създател на ръкописа остава незнаен, само че въглеродното датиране разкрива, че страниците му са направени някъде сред 1404 и 1438 година Той е наименуван „ най-загадъчният ръкопис в света “. Някои експерти допускат, че създателят е алхимикът Никола Фламел (1330 – 1418), а наличието най-вероятно разказва логаритъм за производството на философски камък – балсам на безсмъртието.

Изобилстват доста теории за произхода и същността на ръкописа. Някои хора имат вяра, като историка и художника Никълъс Гибс, че книгата е трябвало да бъде фармакопея (книга, съдържаща инструкции за установяване на комбинирани лекарства). В скорошно есе за литературната добавка на вестник Таймс, Гибс написа че това е „ указател с определени медикаменти, повдигнат от общоприетите трактати от средновековието, управление за здравето и благосъстоянието на по-добре работещите дами в обществото, което е било изцяло допустимо да бъде съобразено с един човек . ”

Много от фотосите на билки и растения загатват, че доста от тях са били някакъв учебник за алхимик. Фактът, че доста диаграми наподобява са от астрономически генезис, съчетани с неидентифицируеми биологични рисунки, даже докара до това, че някои учени да предположат, че книгата може да има извънземен генезис.

Едно нещо, с което множеството учени са съгласни е, че книгата надали ще бъде машинация, като се има поради времето, парите и детайлите, които биха били нужни, с цел да бъде направена.

С това приключваме днешната ни ранглиста за 10 от най-големите неразгадани загадки в света.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР