10 неща които не знаехте за древен Египет. Земята на

...
10 неща които не знаехте за древен Египет. Земята на
Коментари Харесай

10 неща които не знаехте за древен Египет

10 неща които не знаехте за античен Египет. Земята на фараоните е известна с големите си пирамиди , превързаните мумии и златните си съкровища . Но какъв брой в действителност знаете за античен Египет? Дали Голямата пирамида е издигната от плебеи? Как работи мумифицирането? Тук египтологът Джойс Тилдесли споделя 10 по-малко известни факта…

1. Древните египтяни не са яздели камили

Камилата не е употребена постоянно в античен Египет до самия завършек на династичната ера. Вместо това египтяните употребявали магарета като товарни животни и лодки като извънредно комфортно транспортно средство. Река Нил тече през центъра на тяхната плодородна земя, създавайки естествена автомагистрала (и канализация!).

Течението пособие на тези, които трябвало да гребят от юг на север. А вятърът улеснявал живота на тези, които желали да плават в противоположната посока. Реката е била обвързвана посредством канали със селища, кариери и строителни обекти.

Огромни дървени баржи са употребявани за превозване на зърно и тежки каменни блокове, а леки папирусови лодки превозвали хора за ежедневната им работа. И всеки ден, високо над реката, се считало, че богът на слънцето Ра плава по небето в своята слънчева лодка.

2. Не всички са били мумифицирани – 10 неща които не знаехте за античен Египет

Мумията – изкормен, изсушен и превързан мъртвец – се трансформира в определящ египетски артефакт. И въпреки всичко мумифицирането било безценен и отнемащ време развой, непокътнат за по-богатите членове на обществото. По-голямата част от мъртвите в Египет са били погребвани в елементарни ями в пустинята. Защо античните египтяни са употребявали мумифициране в Древен Египет и за какво са оставяли сърцето в тялото?

Защо въобще елитът е почувствал нуждата да мумифицира телата на своите владетели? Те вярвали, че е допустимо да се живее още веднъж след гибелта, само че единствено в случай че тялото резервира разпознаваема човешка форма. По подигравка на ориста, това би могло да се реализира много елементарно посредством погребение на мъртвите в директен контакт с горещия и безплоден необитаем пясък. Тогава би настъпило естествено изсъхване.

Но елитът желал да бъде заровен в ковчези в гробници. Това означавало, че техните мъртви тела, които към този момент не били в директен контакт с пясъка, почнали да гният. Двойните условия за комплицирано погребално съоръжение плюс разпознаваемо тяло довели до науката за изкуствената мумификация.

3. Живите споделяли храна с мъртвите

Гробницата била проектирана като безконечен дом за мумифицираното тяло и духа, който живеел до него. Достъпната гробница-параклис разрешавала на фамилиите, доброжелателите и свещениците да посещават умрелия и да оставят постоянни дарения, до момента в който скрита гробна камера предпазвала мумията от повреди.

В гробницата-параклис постоянно се донасяли храни и питиета. След като са били духовно погълнати от ка , те са били изяждани физически от живите. По време на „ празника на долината “, годишен фестивал на гибелта и обновяването, доста фамилии прекарвали нощта в гробниците-параклиси на своите предшественици. Часовете на мрачевина били прекарвани в пиянство и веселие на светлината на факлите, до момента в който живите чествали срещата си с мъртвите.

4. Египетските дами имали равни права с мъжете – 10 неща които не знаехте за античен Египет

В Египет мъжете и дамите били с идентичен обществен статус и били третирани като равни в очите на закона. Това означавало, че дамите можели да имат, печелят, купуват, продават и наследяват имущество.

Те можели да живеят незащитени от мъже настойници и, в случай че овдовеят или се разведат, можели да отгледат личните си деца. Те можели да заведат каузи пред съдилищата и да бъдат осъдени от тях. И от тях се очаквало да заместват отсъстващ брачен партньор по бизнес въпроси.

Всеки в античен Египет трябвало да се ожени, като на съпрузите и съпругите са били разпределени допълващи се, само че противоположни функции в брака. Съпругата, „ стопанката на къщата “, отговаряла за всички вътрешни, домашни въпроси. Тя отглеждала децата и ръководела семейството, до момента в който брачният партньор й, преобладаващият сътрудник в брака, се грижел за осигуравянето на прехраната.

5. Писарите рядко са писали с писмени знаци

Йероглифното писане – скрипт , състоящ се от доста стотици комплицирани изображения – било красиво за гледане, само че отнемало много време за основаване. Следователно е непокътнато за най-важните текстове; писанията, украсяващи гробници и стени на храмове, и текстове, записващи достиженията на фараоните.

Докато се занимавали с ежедневната си работа, египетските писари постоянно употребявали йератика – опростена или съкратена форма на йероглифно писане. Към края на династичния интервал те употребявали демотика, още по-опростена версия на йератика.

И трите писмености са употребявани за писане на един и същи античен египетски език. Малцина от античните обаче можели да четат писмени знаци или йератика. Изчислено е, че не повече от 10 % (а може би доста по-малко) от популацията е било грамотно.

6. Владетелят на Египет е можело да бъде жена – 10 неща които не знаехте за античен Египет

В идеалния случай владетелят на Египет би бил наследник на предходния държател. Но това не постоянно било допустимо и церемонията по коронясването имало силата да трансформира най-невероятния претендент в несломим държател.

Най-малко три пъти дамите заемали трона, управлявайки независимо. Най-успешната от тези дами владетелки, Хатшепсут , управлявала Египет повече от 20 проспериращи години. Можем да класифицираме Собекнефру , Хатшепсут и Твосрет като царуващи дами фараони.

7. Някои от египетските владетели се женели за сестрите си

Някои от египетските владетели се женели за своите сестри или полусестри. Тези кръвосмесителни бракове подсигурили, че кралицата е подготвена в отговорностите си от раждането си и че тя остава изцяло лоялна към брачна половинка си и техните деца.

По това време се осигурявали подобаващи съпрузи за принцесите, които другояче биха могли да останат неомъжени. Същевременно се ограничавал броя на евентуалните кандидати за трона. Браковете брат-сестра обаче в никакъв случай не са били наложителни и някои от най-известните кралици на Египет – в това число Нефертити – не са били от кралски генезис.

Кръвосмешителните бракове не били постоянно срещани отвън царското семейство до самия завършек на династичната ера. Ограничената египетска терминология („ татко “, „ майка “, „ брат “, „ сестра “, „ наследник “ и „ щерка “ са единствените употребявани термини). А наклонността била тези думи да се ползват свободно, тъй че „ сестра “ да може с идентична годност да разказва действителна сестра, брачна половинка или държанка. Това довело до огромно комплициране по този въпрос.

8. Не всички фараони са строили пирамиди

Почти всички фараони от Старото царство (ок. 2686–2125 година прочие н. е.) и Средното царство (ок. 2055–1650 година прочие н. е.) са построили пирамиди гробници в северните пустини на Египет. Тези мощно забележими монументи свързват владетелите с бога на слънцето Ра, като в същото време възпроизвеждат могилата на сътворението, изплувала от водите на хаоса при започване на времето.

Но при започване на Новото царство (около 1550 година пр.н.е.) построяването на пирамиди към този момент не било на мода. Фараоните към този момент строили два изцяло обособени погребални паметника. Техните мумии щяли да бъдат заровени в скрити скални гробници в Долината на царете на западния бряг на Нил в южния град Тива, до момента в който добре забележим мемориален храм, ситуиран на границата сред обработваемата земя (домът на живите) и стерилната пустиня (домът на мъртвите), ще послужи като фокус на кралския траурен фетиш.

След разпадането на Новото царство идващите владетели са били погребвани в гробници в Северен Египет. Някои от погребенията им в никакъв случай не са били открити.

9. Великата пирамида не е издигната от плебеи – 10 неща които не знаехте за античен Египет

Класическият историк Херодот има вяра, че Великата пирамида е издигната от 100 000 плебеи. Неговият облик на мъже, дами и деца, обезверено работещи в най-тежки условия, се оказа извънредно известен измежду актуалните кино продуценти. Това обаче е неверно.

Археологическите доказателства демонстрират, че Голямата пирамида в действителност е била издигната от работна мощ от 5000 непрекъснати чиновници и до 20 000 краткотрайни служащи. Тези служащи били свободни мъже, призовани според системата на три- или четиримесечна промяна на строителната площадка, преди да се върнат вкъщи.

Тези служащи били настанявани във краткотраен лагер покрай пирамидата. Там те получавали възнаграждение под формата на храна, вода, здравна помощ и, за тези, които умирали на работното място – заравяне в близкото гробище.

10. Клеопатра може да не е била красива

Клеопатра VII, последната владетелка на античен Египет, спечелила сърцата на Юлий Цезар и Марк Антоний, двама от най-важните хора на Древен Рим . Със сигурност тогава тя би трябвало да е била изключителна хубавица? Нейни монети обаче допускат, че това евентуално не е било по този начин.

Всички я демонстрират отстрани с издаден нос, изразена брадичка и надълбоко сложени очи. Разбира се, монетите на Клеопатра отразяват уменията на техните основатели и е изцяло допустимо кралицата да не е желала да наподобява прекомерно женствена върху парите, които съставляват нейния суверенитет в и отвън Египет.

Класическият историк Плутарх – който в действителност в никакъв случай не е срещал Клеопатра – ни споделя, че нейният сексапил се криел в нейното държание и в красивия й глас.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР