10 март се чества като датата, на която си спомняме

...
10 март се чества като датата, на която си спомняме
Коментари Харесай

10 март - спасяването на близо 50 000 български евреи

10 март се празнува като датата, на която си спомняме спасяването на близо 50 000 български евреи. Това е и датата, на която в България почитаме жертвите на Холокоста. Спасяването на евреите е едно от дребното исторически събития, които са дело на целия народ - от властта, през видни публични фигури, Църквата и елементарните хора.

Спасяването се състои в това, че на 10 март 1943-та година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия. Това са евреи, които населяват българска територия. Около 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония обаче въпреки всичко са изпратени към " Треблинка ".



В края на 1940 година Народното събрание гласоподава, още преди България да се е включила към Тристранния пакт, Закона за отбрана на нацията. Министър-председател е Богдан Филов. Според закона, който е координиран като последици с нацистката политика по отношение на евреите, се постановат редица тежки ограничавания за евреите. Те губят правото да се придвижват свободно, да работят, да се подписват брак с българи, постанова им се полицейски час. Една от неизменимите клаузи е депортацията към " трудовите " лагери.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР