10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част

...
10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част
Коментари Харесай

Националният гаранционен фонд отбеляза 10-годишния си юбилей

10 години от основаването си означи Националният гаранционен фонд, част от Групата на Българската банка за развиване. Юбилейното празненство събра сътрудници и сътрудници на фонда, чиято задача е да улеснява достъпа до финансиране на дребните и междинните предприятия и да облекчава изискванията по тяхното кредитиране.

„ Националният гаранционен фонд е натурален финансов медиатор за гаранционните принадлежности на Европейски Съюз в поддръжка на дребния и междинния бизнес. Чрез сполучливото си партньорство с Европейския капиталов фонд по стратегия COSME, НГФ обезпечи в допълнение 40 млн. евро за финансиране на предприятията в България “, сподели изпълнителният шеф на НГФ Ангел Джалъзов.

Той показа увереността си, че навлизането на финансовите принадлежности ще бъде все по-актуална тематика, а ролята на гаранционните институции като благонадежден сътрудник на комерсиалните банки и бизнеса – все по-осезаема.

От основаването на НГФ до момента са подкрепени над 8 000 български компании, в които работят над 120 000 души – най-вечев секторите търговия, селско стопанство и преработваща индустрия. Почти хиляда от подкрепените компании са започващи.

За този интервал фондът е осъществил 9 гаранционни стратегии в партньорство с 18 търговски банки. Стойността на обезпечените заеми е над 2 милиарда лв..

Гости на юбилея бяха изпълнителни шефове на търговски банки, с които НГФ си партнира по няколко гаранционни стратегии. Тържеството почетоха и задгранични специалисти от Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), на която Фондът е пълновръстен член от 2009 година. През тази година НГФ беше и хазаин на пролетната обучителна сесия на AECM и събра в София 27 гаранционни институции от 17 страни.

По данни на Асоциацията през 2016 година Националният гаранционен фонд е бил водач по растеж на отпуснатите гаранции в Европа. Миналата година фондът регистрира максимален размер издадени гаранции от основаването си – 223 млн. лева гаранции и над 500 млн. лева обезпечени заеми.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР