10 дни жителите на берковското село Замфирово са без капка

...
10 дни жителите на берковското село Замфирово са без капка
Коментари Харесай

Без вода 10 дни: Жителите на берковско село протестираха

10 дни жителите на берковското село Замфирово са без капка вода от чешмите. Причината е повреда, предава

Търпението на локалните към този момент се изчерпа и те излязоха на митинг тази заран на пътя сред Монтана и Берковица. Тук живеят над 1200 поданици . Много от тях са млади.

Майка с бебе показа: „ Не се оправяме без вода . Няма по какъв начин да сготвя на децата, да им изпера облеклата. Преди 4 година дойдохме тук от София  да гледаме децата на природа. Някой да ми каже по какъв начин да живя "?

Друга млада жена добави: „ Днес е десети ден - от предходната събота няма вода. Няма пералня, няма бойлер . Ходим до прилежащите села ”. Жителите на селото описаха още: " Всички са абдикирали от Замфирово.

Изгонихме младежите. Дойдоха за ваканцията, през вчерашния ден си ги взеха всички. Който желае, да пристигна тук - в кметството има по литър и половина вода. Има възрастни , които не могат да дойдат да си я вземат ".

" Да, имаме обезпечени водоноски. Те са от времето на Тодор Живков – всичко е наслойка. Да пристигна кметицата и пред нас да се измие ". Някои настояват, че водата във водоноската е от язовира. Според други: " Преди месец с нея пръскаха торовете по полето ". 

В селото работят и компании. Собствениците им също са на митинга: " Това са загуби, не може да работим .Тръбопроводът е от 1970 година и е с етернитови тръби. Той не е обслужван ".

" Аз съм представител на една шивашка компания. Купуваме минерална вода за машините. Не е допустимо да се работи при тези условия. Аз съм ходила на 60 км през вчерашния ден да се изкъпя.

Ние сме будни хра. Ще вземем ограничения, и воинствени, само че ще създадем нужното да имаме вода и да живеем обикновено ". Хората са безапелационни, че ще стачкуват, до момента в който не се реши казусът: " Обичаме селото си и желаеме да живеем в него, само че ни трябват обикновени условия- ток и вода ".

От община Берковица споделят, че повредата е била на довеждащия тръбопровод. След като е била  отстранена, са се пукнали и други тръби по трасето, оттова е пристигнало и забавянето. Уверението е, че  водата е тръгнала към селото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР