1. Зелени зеленчуци Когато става въпрос за това да се чувстваш

...
1. Зелени зеленчуци
Когато става въпрос за това да се чувстваш
Коментари Харесай

Десет храни за щастие

1. Зелени зеленчуци

Когато става въпрос за това да се чувстваш добре, няма нищо по-добро от зеленийките. Тъмнозелените зеленчуци като броколи и спанак са богат източник на витамин С и магнезий.

Това са двата значими детайла при превръщането на триптофан и тирозин аминокиселини на серотонин и допамин - невротрансмитери, виновни за радостното възприятие.

2. Ядки и семена

Силата на ядките и семената в никакъв случай не би трябвало да се подценява. Лен, чиа, коноп, тиквени семки, орехи, кашу са единствено дребна част от огромното благосъстояние, което е източник на настроението, само че и на омега-3 мастни киселини.

Един от най-високите естествени източници на триптофан са няколко шепи кашу дневно. И дано не забравяме царят на ядките - бадемите, които съдържат цинк (основен хранителен детайл за поддържане на уравновесено настроение), желязо (което понижава мозъчната умора) и здравословни мазнини (които понижават тревожността).

3. Боровинки

 Боровинките са храна за благополучие

Боровинките се смятат за суперхрана и то не инцидентно. Тези дребни, кръгли хапки от наслада са отлични за облекчение на паниката. Богати на витамини, фитонутриенти (растителни хранителни вещества) и разнообразни антистрес антиоксиданти, боровинките са идеалната закуска, с цел да активирате щастливите известия в мозъка.

4. Какао

Не е загадка, че яденето на първокачествен мрачен шоколад те кара да се чувстваш добре, нали? Това е по този начин, тъй като тялото впряга изгодите от какаото - суровата съставна част, която дава усет и цвят на шоколада. Прочуто с поощряване на благосъстоянието, какаото съдържа фенилетиламин (същия химикал, генериран от мозъка, когато се влюбиш), което води до освобождение на ендорфини.

5. Храни с витамин В

Ниските равнища на витамини от група В (В1, В3, В6, В9, В12) потвърдено способстват за неприятно въодушевление. Силен източник на витамини от група В е от значително значение за продължителното благополучие.

Такива храни, богати на витамини, са бобовите растения, ядките, семената, кафяв ориз, овесени ядки, тъмнозелени зеленчуци (като спанак и броколи), както и хранителни дрожди. Витамин В12 се намира в органични скотски артикули (риба и млечни).

6. Банани

Пълни с сила, витамин В6, триптофан, желязо, магнезий и калий, плюс това е натурален пробиотик, с високо наличие на фибри и регулатор на кръвната захар, бананите са бомбата! В реалност изяждането на един банан на закуска заран ще подхрани организма с задоволително магнезий (стрес-редуктор) за целия ден.

7. Храни с витамин D

 Гъбите са храна за благополучие

Повишеният банкет на витамин D може да усъвършенства настроението посредством усилване на производството на благополучен хормон - серотонин. Витамин D може да бъде открит в мазна риба, кокосово мляко, бадемово мляко и гъбите.

8. Сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати като нахут, леща, ядки, овес, кафяв ориз, картофи, царевица, пълнозърнести храни, банани и зеленчуци, съдържащи скорбяла, предизвикват производството на серотонин (за разлика от простите въглехидрати, които са известни с това, че провокират промени в настроението).

9. Корен от мака

Още античните инки са употребявали прахуляк от мак за облекчение на стреста. Богат на калций, магнезий, фосфор, натрий и калий, също по този начин е добър източник на минерали като магнезий и желязо (две значими хранителни субстанции за управление на тревожността), цинк, йод и витамини В1, В2, С и D.

10. Спирулина

Спирулината е от най-хранителният артикул на планетата! И в случай че това не е задоволително, Спирулина съдържа калций, магнезий, фолиева киселина, витамини А, В, С, D, Е, К и антиоксиданти. На биохимично равнище спирулина е оранжерия за благополучие.

Заредена с благополучие!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР