1. Св. равноапостол (810/820 - 891) - свети се родил

...
1. Св. равноапостол (810/820 - 891) - свети се родил
Коментари Харесай

ПРАЗНИК: Честваме велик светец - черпят и най-светлите имена

1. Св. равноапостол (810/820 - 891) - свети се родил в Цариград към 820 година от богат и благороден жанр. Баща му се казвал Сергий, а майка му – Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на страдали изповеднически за своето намерено иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.
свързани новини18377на 04.02.2022
Фотий получил най-хубавото обучение на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил учител в популярната Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин – Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. заемал високи служби в страната, на най-вече обичал да се занимава с науките.

Заради изключителните си дарования и високото си обучение той бил подложен през 858 година за патриарх. насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обстойно обръщение върху християнската религия и живот.
свързани новини20297на 03.02.202226490на 02.02.2022
Патриарх се борил срещу изопачаванията на християнството и постоянно влизал в различие с византийските императори. В взаимозависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и отново възстановяван на патриаршеския трон, до момента в който най-сетне умира в изгнание на 6 февруари 891 година.

Свети оставил богато книжовно завещание, с помощта на което узнаваме за съчинения на антични свети отци, които той имал на разположение, само че до нас не са стигнали. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и работа в чест на св. Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през 1849 година.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Фотий, Фотин, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Слетлана, Светослав, Светослава. От старогръцки името значи " светлина "

2. Преп. Вукол, еп. Смирненски

3. Преп. Варсануфий Велики

4. Св. Йоан оракул

5. Св. мчци Доротея и Калиста
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР