1. Рязкото спиране на вноса на руски петрол към рафинерията

...
1. Рязкото спиране на вноса на руски петрол към рафинерията
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Албанската икономика: на вълната на туризма; Пътят към успеха на VMware

1. Рязкото прекъсване на вноса на съветски нефт към рафинерията на " Лукойл " ще сътвори недостиг и ще вдигне цените. Затова евентуално ще бъде отсрочено Новината, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски отпътува за Баку, с цел да поддържа шахматистката Нургюл Салимова, замалко да засенчи страхотното й показване. Веднага след трогателния жест се появиха и спекулации, че това, което Пеевски действително отива да прави в Азербайджан, в действителност е да договаря продажбата на бургаската рафинерия.Това прекомерно евентуално ще си останат единствено спекулации, само че бъдещето на " Лукойл Нефтохим " още веднъж е на дневен ред. Преди лятната почивка на Народното събрание депутати от ГЕРБ, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи внесоха предложение за прекратяването на дерогацията за импорт на съветски нефт и горива. Прекратяването на дерогацията обаче ще сътвори недостиг и ще вдигне цените. Затова евентуално ще се отсрочи с най-малко шест месеца... 2. Какво се случва в " Майчин дом " - шефът на най-голямата АГ болница получава над 60 хиляди на месец. Персоналът приблизително 2.5 хиляди. Справедливо ли е това? Проф. Иван Костов, шеф на " Майчин дом ", най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната, избира да не приказва с публицисти. От месец май насам е подложен на обстрел от анестезиолозите и реаниматорите от болничното заведение, които недоволстват против ниското възнаграждение и правилата му на ръководство на болничното заведение. В неизвестен сигнал до Народното събрание, президента, здравното министерство и куп други институции шефът е обрисуван като непоследователен феодал, който съгласно персонални благосклонности дава път на едни лекари, а прогонва други.

1. Рязкото прекъсване на вноса на съветски нефт към рафинерията на " Лукойл " ще сътвори недостиг и ще вдигне цените. Затова евентуално ще бъде отсрочено Новината, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски отпътува за Баку, с цел да поддържа шахматистката Нургюл Салимова, замалко да засенчи страхотното й показване. Веднага след трогателния жест се появиха и спекулации, че това, което Пеевски действително отива да прави в Азербайджан, в действителност е да договаря продажбата на бургаската рафинерия.

Това прекомерно евентуално ще си останат единствено спекулации, само че бъдещето на " Лукойл Нефтохим " още веднъж е на дневен ред. Преди лятната почивка на Народното събрание депутати от ГЕРБ, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи внесоха предложение за прекратяването на дерогацията за импорт на съветски нефт и горива. Прекратяването на дерогацията обаче ще сътвори недостиг и ще вдигне цените. Затова евентуално ще се отсрочи с най-малко шест месеца... 2. Какво се случва в " Майчин дом " - шефът на най-голямата АГ болница получава над 60 хиляди на месец. Персоналът приблизително 2.5 хиляди. Справедливо ли е това? Проф. Иван Костов, шеф на " Майчин дом ", най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната, избира да не приказва с публицисти. От месец май насам е подложен на обстрел от анестезиолозите и реаниматорите от болничното заведение, които недоволстват против ниското възнаграждение и правилата му на ръководство на болничното заведение. В неизвестен сигнал до Народното събрание, президента, здравното министерство и куп други институции шефът е обрисуван като непоследователен феодал, който съгласно персонални благосклонности дава път на едни лекари, а прогонва други.

Информацията, че приходите му са над 20 пъти по-големи от междинните в " Майчин дом " взривява спорове и буди неразбиране - тъй като се оказва, че проф. Костов е три пъти по-добре заплатен от други шефове на 5 до 8 пъти по-големи държавни лечебни заведения. Какво се случва в " Майчин дом " - 3. Албанската стопанска система: на вълната на туризма Албания е втора в обратна посока по приход на глава от население в Европа, като изпреварва само Косово съгласно МВФ, а в други ранглисти е и леко преди Молдова и Украйна. Но тази година страната чупи върхове в туризма. Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации класира страната като номер 1 по възобновяване след пандемията в света измежду страните с повече от 5 милиона туристи годишно. Само за първите шест месеца на 2023 година адриатическата страна е посетена от към 5 млн. туристи, а упованията са до края на годината цифрата да се удвои.

Според INSTAT - националният статистически институт на Албания, сред 2018 и 2022 година през Албания са минали малко над 28 млн. задгранични туристи. За страна с под 2.8 млн. население не наподобява по никакъв начин малко. При тези цифри не би трябвало да е изненада, че към 4. VMware: Машината на най-голямата софтуерна компания в България
Реклама
Американската софтуерна компания VMware създава относително нишов, само че високоуспешен бизнес програмен продукт, който ѝ отреди пазарна оценка от 61 милиарда $, които колосът за чипове Broadcom реши да заплати, с цел да я придобие. И една не дребна част от триумфа ѝ е създаден не другаде, а в България: софийското сдружение на VMware е най-голямата софтуерна компания, работила до този миг в страната. Българският офис има 343 млн. лева доходи за 2022 година, като в последните три години е преди всичко в класацията на " Капитал " за най-големите софтуерни компании в България.

Приходите от 2022 година вършат сдружението " Виемуеър България " и 94-ата най-голяма компания по доходи в страната, без значение от бранша - първият път, в който софтуерна компания пробива в клуба на стоте колоса на българската стопанска система, обичайно доминиран от енергийни, индустриални и търговски сдружения. Към юни 2023 година компанията има 1750 чиновници в България, което я прави и един от най-големите софтуерни работодатели и в топ 50 на националната ранглиста на сдруженията с най-вече личен състав. Историята на компанията - част от специфичната ни четете. 5. Писателят и фантазьор Лиу Цъсин за неравния технологически напредък и парадоксите в Китай в изявление пред " Капитал "

Лиу Цъсин, създателят на трилогията със международна известност " Земното минало " и един от водещите модерни фантасти, е измежду най-интересните гласове в литературата, когато става въпрос за подробен взор към бъдещето. Роден е в Пекин през 1963 година по време на режима на Мао, работил е като хидро- и компютърен инженер, а в края на 80-те стартира и неговата кариера като публицист, и то в род, който е едва прочут в Китай. С годините, той се трансформира във феномен освен в актуалната китайска литература, само че и във фантастиката като цяло.

Същевременно към личността му витае тайнственост. С увеличаващата се известност на Лиу Цъсин, превеждан у нас от Стефан Русинов и издаван от " Колибри ", остава отворен и въпросът за отношението му към политическата линия в Китай - някои негови изявления са като ехтене на формалната теория (в диалога по-долу той дефинира Китай като екологично по-отговорен от Европа). По-рано тази година Лиу Цъсин беше онлайн посетител на Софийския фестивал на науката (11-14 май), като присъединяване му е по самодейност също по този начин на издателство " Колибри ", фондация " Красива просвета " и институт " Конфуций ". В рамките на събитието писателят за първи път се срещна, въпреки и от отдалеченост, с българските си читатели.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР