1. Румен Гайтански-Вълка иска да гори боклука на България в

...
1. Румен Гайтански-Вълка иска да гори боклука на България в
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Вълка иска да гори боклука на България до Павликени, кой всъщност управлява КЕВР

1. Румен Гайтански-Вълка желае да гори боклука на България в нов цех до Павликени

Дружество на Румен Гайтански-Вълка възнамерява да построи апаратура за изгаряне на боклуци, която ще е доста по-голяма от софийската. Инсинераторът ще се намира до село Върбовка, наоколо до Павликени, и ще може да изгаря по 56 тона отпадък на час. Или доста повече от бъдещия инсинератор на " Топлофикация София ", който би трябвало да е с потенциал 22.5 тона на час и 180 хиляди годишно.

Всъщност планът беше разгласен още в средата на 2020 година като цех за каменна вата на компанията " Петрургия ", която има 35-годишна концесия за рандеман на базалт до село Върбовка, извоювана през 2013 година Инсинераторът за боклуци беше замаскиран като " енергоизточник за потребностите на производството на каменна вата ". Два дни преди публичното разискване на Богоявление " детайлът ", че заводът ще се зарежда с голямо количество RDF, притегли вниманието на локалната общественост и локални публицисти, а със известие по тематиката излязоха и от екоорганизацията " За Земята ". Прочетете. 2. КЕВР взема решение всичко в енергетиката, а регулаторът е доминиран от назначения на ГЕРБ, Обединените патриоти, Христо Ковачки и Веселин Марешки

КЕВР увеличи цената на газа. Енергийният регулатор предлага по-скъп ток, парно и топла вода. КЕВР прави противоречиви промени, които могат да счупят пазара на ток. КЕВР удари ВЕИ бранша. Заради КЕВР може да банкрутират ВиК оператори и столичната топлофикация. КЕВР не откри нарушавания при търговията с електрическа енергия.
Реклама
Това са единствено част от новините, които Комисията за енергийно и водно контролиране създаде през последните месеци. И ненапълно поради тях все по-често регулаторът е посочван като главен провинен за проблемите с енергийните цени. На доктрина това не би трябвало да е по този начин - КЕВР е самостоятелен орган, който борави с точни цифри и формули и следва ясни правила. По-внимателно вглеждане в състава на комисията обаче, които може да стоят зад въпросните решения и да имат за цел да дестабилизират новото ръководство. 3. Сделките на 2021: Банков връх, парцели, IT и локални купувачи

Обобщението на покупко-продажбите по сливания и придобивания (M&A) в България през 2021 година звучи по този начин: имотният пазар за следващ път е измежду моторите на интензивността, ВЕИ секторът и технологиите още веднъж са измежду най-атрактивните сегменти, задграничните вложители към момента съвсем отсъстват. Изминалата година ще остане в историята и с най-голямата банкова договорка в страната - тази за Райфайзенбанк.

През 2021 година бяха приключени и някои от огромните прехвърляния от миналата година, измежду които концесията на летище София, придобиването на българския бизнес на CEZ от " Еврохолд " и покупката на " Нова тв " от новия притежател на БТК United Group. Иначе съгласно листата на " Капитал " - т.е. следи се известно оживление по отношение на регистрираните през последните две години 30-40, само че броят остава под нормалните 70-80 отпреди това. И към този момент по традиция голямата част от тях са дребни. 4. Десетте акции на 2022 година След 42% растеж на SOFIX през предходната година в този момент анализаторите са по-умерени в упованията си

Вначалото на миналата година очакванията бяха, че светът ще се сбогува с пандемията, само че действително тя още веднъж мина напълно под знака на ковид. Икономиката оправда упованията да поеме нагоре, въпреки и пътят много да друсаше. Дори и по този начин обаче 2021 година донесе по-скоро позитивни страсти на вложителите на Българската фондова борса (БФБ). Основният показател на локалния финансов пазар SOFIX се повиши с 42% и завърши годината на равнище 635 пункта. Това сензитивно надвиши упованията на анализаторите в обичайна годишна анкета на " Капитал " за 26% растеж, което така и така изглеждаше примамливо на фона на нулевите лихви по депозитите в банките.
Реклама
Сега в новото, седемнайсето подред, издание на съгласно брокерите и портфолио мениджърите оптимизмът е малко по-умерен и междинната прогноза е за 16.2% растеж на показателя. Ако тя се сбъдне, ще изведе SOFIX до рекордно равнище от 2008 година насам. Но и незнайните в този момент са много повече, а един от участниците даже залага на спад от 10%. 5. Защо е значима специалността комуникатор на науката

Събота е, само че вместо да почиват, родители и възпитаници в Плевен са се събрали на лекция за гените, имунизациите, ДНК и слушат деликатно Милена Георгиева, доцент към Института по молекулярна биология на Българска академия на науките. Днес е тук, а през седмицата постоянно гостува в радио и телевизионни излъчвания като теоретичен комуникатор. От година взе участие и в дискусионни научни кафенета с IT отдела на Uber.

Голям е ползата и към събитията и подкаста на Ratio за известна просвета - на лекцията им за " Безсмъртието " тази година имаше над 150 души. Британският съвет провежда Софийски фестивал на науката, който всяка година се радва на триумф. Въпреки това всички тези почитатели на научните открития са малцинство в България. Според изследването " Познания и настройки на европейските жители към науката и технологиите " на " Евробарометър " от септември 2021 година 57% от българите не се интересуват от новите научни открития. Разликата по отношение на останалите европейци е сензитивна: 86% от тях имат сериозен интерес. Вижте.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР