1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общият

...
1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общият
Коментари Харесай

Нарастват цените на производители

1. Общ показател на цените на производител в индустрията

Общият показател на цените на производител през август 2017 година нараства с 0.7% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2.1%, в преработващата индустрия - с 0.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%.

По-съществено нарастване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 1.1%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 0.8%, а понижение е записано при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1.5%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 0.9%.

Общият показател на цените на производител през август 2017 година нараства с 5.8% в съпоставяне със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 11.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.5%, и в преработващата индустрия - с 3.9%.
В преработващата индустрия по-съществено нарастване на цените се следи при производството на съществени метали - с 11.4%, при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.1%, и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 4.9%, а понижение е записано при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1.7%, при производството на транспортни средства, без коли - с 1.5%, и при обработката на кожи; производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 1.4%.



2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2017 година е с 0.4% над нивото от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 3.2%, и в преработващата индустрия - с 0.5%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата индустрия нарастване на цените по отношение на предходния месец се следи при производството на съществени метали - с 2.5%, и при производството на облекло - с 0.8%, а понижение е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 0.7%, и при производството на химични артикули - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2017 година нараства с 5.9% в съпоставяне със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.4%, в добивната индустрия - с 9.0%, и в преработващата индустрия - с 3.1%.

По-високи цени в преработващата индустрия по отношение на август 2016 година са регистрирани при: производството на съществени метали - с 11.9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 5.0%, и производството на електрически уреди - с 4.8%. Намаление на цените се следи при обработката на кожи; производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 0.2%, при производството на произведения от други неметални минерални първични материали и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - по 0.1%.



3. Индекси на цените на производител на интернационалния пазар

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през август 2017 година се усилва с 1.2% спрямо предходния месец.

В преработващата индустрия е регистрирано повишаване на цените с 0.9%. По-съществено нарастване по отношение на предходния месец се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.1%, и при производството на съществени метали - с 0.8%, а понижение е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 2.3%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през август 2017 година нараства с 5.5% в съпоставяне със същия месец на 2016 година.

В преработващата индустрия нарастването на цените е с 4.9%. По-високи цени са регистрирани при производството на съществени метали - с 11.3%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 10.9%. Намаление на цените се следи при производството на химични артикули - с 2.6%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 2.5%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР