1. Никола Тесла е роден през 1856 г. на територията на

...
1.	Никола Тесла е роден през 1856 г. на територията на
Коментари Харесай

Интересни факти от живота на Никола Тесла

1. Никола Тесла е роден през 1856 година на територията на днешна Хърватска в семейство на татко - духовник и майка, която има няколко патентовани кухненски изобретения.

2. Като дете Тесла е имал някои странности – става дума за странни реакции към някои плодове и предмети, даже към хората. Не можел да яде праскови – причинявали му тресчица, а в случай че видел лист хартия във вода – това предизвиквало неприятен усет в устата му.

3. Когато пораснал, Тесла траял да има някои от своите уплахи – когато се хранел в заведения за хранене, постоянно си поръчвал доста кърпички, с които много старателно почиствал приборите си; в случай че се постанова да отсяда в хотели, в никакъв случай не си наемал стая, която се дели на три;

4. Никола Тесла имал прочут проблем и със самотата. Имал другари, несъмнено, един от които е Марк Твен, само че връзките му с дамите били много странни – не обичал да ги допира, даже да се ръкува с тях, въпреки че бил много мечтан и ухажван от дами от висока класа.

5. Бащата на великия Тесла желал синът му да стане свещеник и не му разрешавал да се запише в Политехнически институт. След като схванал, Никола се разболява – неговата сензитивна и ранима психика не съумява да се помири с това. Лекари предизвестяват татко му, че е допустимо даже да почине. Бащата склонява да остави сина си да следва личната си орис в името на здравето му. След къс интервал Никола Тесла съумява да се възвърне, само че не напълно. След тази преживелица в живота си, той стартира да вижда странни неща.

6. Томас Едисон кани Никола Тесла да работи с него, само че това не продължава дълго. Версиите за раздялата им на професионално равнище са две – съгласно едната става дума за обещана сума за заплата на Тесла, която Едисон не спазил. Според другата версия раздялата се дължи на другите възгледи на двамата за науката.

 отдалечено

7. Едно от най-известните изобретения на Тесла е опцията да се предава електрически ток под високо напрежение, само че без нужда от кабел.

8. Друго извънредно скъпо откритие на великия Тесла е радарът. Изобретил е още микровълновата печка, телевизионните и радио излъчвания, електрическата станция на Ниагара. Той твърдял, че сънува всяко от изобретенията си. Те са толкоз доста и всички са извънредно значими и скъпи за софтуерното развиване, което сме достигнали през днешния ден.

9. Открил е рентгеновото излъчване, само че четири години по-късно, то е патентовано от Вилхелм Рентген.

10. Има догадка, съгласно която опити на Никола Тесла съумяват да „ отключат ” и са причина за Тунгуския феномен.

11. След като умира всичките му мемоари са били конфискувани от ФБР и до в този момент не е ясно какво е имало на тях.

Никола Тесла умира пропуснат и безпаричен и въпреки, че е бил осмиван за концепциите си, той е освен това от талант на своето време. Той е ентусиазъм и за днешните учени и изобретатели.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР