1. Не е вярно, че родолюбие стои зад гигантския байрак,

...
1. Не е вярно, че родолюбие стои зад гигантския байрак,
Коментари Харесай

Десет малки пилончета

1. Не е правилно, че родолюбие стои зад гигантския флаг, който щял да се вее над връх Рожен. Самият напън да демонстрираме „ баш най-високо “ разкрива не любов към родината, а национално угодничество. В него лъсва оня пишман-патриотизъм, който извира от възприятие за малоценност. То пък произтича от незнание, от интелектуална и прочувствена леност, в резюме - от неведение и недоумение за историята и народа ни, за България въобще.

2. И хоп - стълб!, някак внезапно... Но колкото по-чудато наподобява нещо, толкоз по-сигурно му подхожда един повсеместен лаф: „ За каквото и да ти приказват, става дума за пари “.

3. Напредващото безсрамие към Рожен не е първото нападателно замърсяване на Родопите с бетон. Под връх Мечи чал до момента стърчат „ основи за къщички “ (виж снимката). Те са изхрачени там от британски измамници, безспорно подкрепени от лакоми нашенци. Но там най-малко всичко е ясно и искрено – „ Вземи парите и бягай! “; никой никого не е баламосвал с Отечество и други висши материи.
 Снимка Николай Големанов
4. Малоумието от пилонен вид не е от през вчерашния ден. Преди 10-12 години беше набъбнала „ самодейност “ да се издигне 133-метров (!) монумент на Левски край Свиленград (демек, да плаши оттова турците). За благополучие, тази монументална подигравка с паметта и делото на Апостола не се състоя.

5. От друга страна тогава никой не упрекна съперниците на онази „ концепция “, че не обичат Левски. Сега пропилонни деятели току отсичат: „ Ти си срещу българското знаме “. Напредваме...

6. Ама, патронаж, викате. Да... Геометрически извънредно разнообразни, „ чинията “ на Бузлуджа и Роженският „ свръхдирек “ са близнаци по административна линия. Те припомнят за най-ефикасния нашенски метод да издействаш нещо. А точно: постарай се влезеш под кожата на огромен шеф.

7. Случвало се е изтъкнат мъж да получи добавка към името си поради велико дело, като Сципион Африкански или Дибич Забалкански. Президентът би могъл да остане в историята като „ Радев-Пилонски “. Но „ Роженски “ не става. Такова име по би заслужил президентът Петър Стоянов, с чийто престиж през 2000 година обичайният събор край върха прерасна в общобългарска среща. Ето това беше родолюбива, разбираема и симпатична стъпка – и очевидно известна.

8. Впрочем, в случай че е речено тъкмо към Рожен да се стекат дарения и други пари, претендент № 1 е националната обсерватория на върха. Тя е действително скъпа, посещавана и... от години прекомерно постоянно изнемогва финансово.

9. Надявам се, от горните пилонни точки или пило-точки, пилочки или пилончета да проличава, че начинанието ме нервира. Тук имам единствено въпрос, към всички, които от малко малко познават и обичат Родопите. Приятели, какъв брой пъти там, в планината (виж да вземем за пример другите снимки) ви е прерязвало възприятието, че фрапантно ѝ липсва доста висок стълб, както и доста просторен трикольор?
  Снимка Николай Големанов
10. Чувал съм в миналото смешно-тъжен анекдот, мини-монолог: „ Другари, значимото е да има хрумвания. Защото, стига да има концепция, ние ще запретнем ръкави и ще я превърнем в дело. А когато я изпълним, ние с цялостно съображение ще кажем „ Видехтe ли се’а к’ва работа станА?! “. И заедно ще се захванем да я оправяме. “

Засега сме единствено в стадия „ концепция “. Сеирът следва.

Коментарът на Николай Големанов е от фейсбук. Публикуваме го с разрешението на създателя.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР