1 милион дози от ваксината срещу Ковид-19 на китайската компанията

...
1 милион дози от ваксината срещу Ковид-19 на китайската компанията
Коментари Харесай

Сърбия посрещна 1млн. дози от китайската ваксина

1 милион дози от имунизацията против Ковид-19 на китайската компанията " Синофарм " дойдоха в Сърбия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Самолетът с имунизациите кацна тази заран на белградското летище " Никола Тесла ". В церемонията по посрещането на имунизациите участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и посланикът на Китай в Белград Чен Бо.

" Ние помолихме президента Си Цзинпин и китайците ни предоставиха най-крупната до момента партида ваксини. Това е необикновено нещо, което значи доста за нашата страна ", съобщи Вучич. По думите му имунизациите са били закупени с отстъпка.

Ваксинирането с китайския медикамент ще стартира след инспекция и утвърждение на имунизацията от Агенцията по медикаментите на Сърбия. Вучич счита, че китайската ваксина ще получи утвърждение от сръбския фармацевтичен регулатор в околните дни.

Преди това сръбският водач не изключи, че ще се имунизира с китайската ваксина.

Той сподели също, че Белград по-рано се е договорил за пазаруване на 1,8 милиона дози ваксини по европейската стратегия COVAX, само че Сърбия още не е получила по тази стратегия нито една доза, без значение от това, че е платила на Европейски Съюз за създаване на имунизацията 2 милиона евро, а по-късно още 4,87 милиона евро.

Вучич сподели, че макар присъединяване си в програмата COVAX Сърбия до момента получва ваксини единствено въз основа на двустранни съглашения с производителите.

На 24 декември в Сърбия стартира имунизация с препарата на американската компания " Пфайзер ". На 31 декември Агенцията по медикаментите на Сърбия позволи използването на съветската ваксина " Спутник V ", като имунизирането с нея стартира на 6 януари. В страната обаче са пристигнали единствено 2 400 дози от съветската ваксина, като в края на януари се чакат по-големи доставки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР