1. Краят на концесията на пловдивската гара: хотел за държавата,

...
1. Краят на концесията на пловдивската гара: хотел за държавата,
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Краят на концесията на пловдивската жп гара; Онлайн супермаркетите "Гастроном" и "Супермаг" се сливат

1. Краят на концесията на пловдивската гара: хотел за страната, пари за Столарски Емблематичната жп гара на Пловдив е следващият концесионен контракт в превоза, подписан по времето на ГЕРБ, който е на път да бъде преустановен. Сега страната в лицето на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", като се изключи че ще си получи назад царската чакалня, ще се снабди и с автогара. А и с тризвезден хотел под марката A&M - буквите на концесионера Миролюб Столарски и брачната половинка му Антоанета.

По думите на Столарски вложенията, които е направил в концесията досега, са към 11 млн. лева Основна причина, която той акцентира за желанието си за излизане от концесията, е пробивът, който се прави под гарата. А главен лост за увещание на страната за приемане на по този начин дълго чаканото единодушие е обжалването на едно от строителните разрешителни от Столарски. 2. Семейният бизнес от Ботевград с пластмасови опаковки, който притегли задграничен вложител Семейните компании като цяло са ревностни към собствеността и рядко позволяват външни вложители. Едно от изключенията е производителят на пластмасови опаковки " Теда отново ". Преди няколко месеца компанията с оборот от 40 млн. лева притегли интереса на фонда CEECAT Capital, който към този момент държи мажоритарен дял. Новият акционер ще поддържа идващия стадий на развиване на сдружението, като към този момент е почнала инвестиция за разширение на потенциала във фабриките в Ботевград и Благоевградското село Зелендол. А задачата е приходите да порастват с най-малко четвърт годишно.

В известието си за договорката CEECAT Capital дефинира " Теда " като най-големият самостоятелен (т.е. не част от група) производител на термоформовани опаковки за храни в Югоизточна Европа. Продуктите се изнасят в цяла Европа, главно в страните към България, като 75% от продажбите са от износ. 3. Онлайн супермаркетите " Гастроном " и " Супермаг " се сливат и се нареждат като втория състезател в бранша след еBag След бурното нахлуване на доставката на хранителни артикули до дома през последните коронавирус години идва време за консолидация. Онлайн супермаркетите " Гастроном " и " Супермаг " се сливат в комплицирана договорка, при която " Гастроном " придобива мажоритарен надзор над " Супермаг ", а създателят на втората - Венцислав Каменов, получава миноритарен дял от придобиващата компания. Двете ще продължат да работят през обособени сдружения и като два марката, като насоката на " Гастроном " ще бъдат крайните консуматори, а на " Супермаг " - бизнес клиентите. Така те се нареждат като втория максимален състезател на пазара след eBag.

Мерките на договорката не са напълно ясни, а повода е, че тя се случва посредством конвертируем дълг, който ще бъде трансфорат в дялови участия на неотбелязан по-късен стадий. Според контракта сред двете компании промяната на контрола влиза в действие незабавно. Сумата също не е ясна, само че. 4. Добиването на криптовалути се оказва все по-трудно и по-скъпо начинание, като доходността понижава През есента на 2010 година в гр. Правец група възпитаници от общежитието на софтуерната гимназия оставят компютрите включени и им задават задача да пресмятат уравнения, до момента в който са на занятия. Няколко часа по-късно тe разполагат с по няколко $. Тайната? Биткойн. Много се промени оттогава насам. Копаенето от дълго време към този момент не е толкоз елементарен развой, който всеки може да прави от у дома с персоналния си компютър. Романтичната концепция, че всеки може да взе участие в процеса с минимални средства в криптоверигата изчезна с времето. Последната година нещата стават още по-неблагоприятни поради поевтиняването на криптовалутите и високата цена на тока. И въпреки за битови консуматори в България тя да остана съвсем непроменена, то в Европа не е по този начин - там тя се дефинира на свободния пазар, както е за бизнеса у нас.
Реклама
Алтернативата на рентабилност от някои криптовалути е. 5. Съдружниците в една от най-големите български IT компании SiteGround основават фондация с над 100 млн. лева по възрожденски образец за обучение, здраве и спорт Създадената преди 18 години българска компания SiteGround е един от най-големите самостоятелни снабдители на хостинг услуги в света и продължава да разраства световния си бизнес, като сега поддържа над 2.8 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 500 експерти - разработчици, IT специалисти, маркетинг специалисти и други, както и офис в Мадрид. Приходите на българското сдружение " Сайтграунд хостинг " порастват, като за 2020 година доближиха 142 млн. лева при облага 73 млн. лева Фирмата е еднолична благосъстоятелност на кипърското SiteGround Capital. Няма данни какъв брой огромен като доходи е световният бизнес на компанията, само че сега пазарната й оценка е няколко милиарда $ по неофициална информация.

Иво Ценов основава SiteGround със свои другари от Американския университет в България, а Тенко Николов се причислява няколко месеца по-късно. Двамата са едни от най-известните фигури в българската IT екосистема, вложители в започващи компании и фондове, както и донори за всевъзможни обществени дела. Неотдавна те взеха решение и да основат лична фондация, през която да подкрепят целеустремено и структурирано планове в региона на образованието, здравето и спорта.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР