1. Икономиката ни расте най-бавно в ЕС: седем причини От

...
1. Икономиката ни расте най-бавно в ЕС: седем причини От
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Защо икономиката ни расте най-бавно в ЕС, милиардна банкова сделка между ОББ и Райфайзенбанк

1. Икономиката ни пораства най-бавно в Европейски Съюз: седем аргументи От началото на пандемията макроикономическите данни са малко като тези прогнози за времето, където към температурата се прибавя едно " само че се усеща като ". Сблъсъкът от здравни ограничения, които задушават растежа, и стопански, които би трябвало да компенсират това, провокира внезапни и мъчно обясними подскоци при една или друга страна. И числата, излизащи за Брутният вътрешен продукт, в случай че преди чертаеха релативно ясни криви с редки изненади, в този момент наподобяват повече на изтегляне на топки от тото 6/49. В новия тираж за летните месеци напълно ненадейно България се оказа страната с най-нисък напредък на годишна база в Европейски Съюз. Статистиката регистрира едвам 0.4% растеж на Брутният вътрешен продукт на годишна база през третото тримесечие при приблизително 3.9% за Европейски Съюз. А това по никакъв начин не кореспондира с множеството други данни за спад на безработицата, растеж на кредитирането и цялостното чувство, че градусът на възобновяване не е понижен изключително.

Дори и без изнервената изборна конюнктура този резултат би провокирал политически реакции, обвинявания към държавното управление и въпроси на какво се дължи той. Експресните оценки са доста предварителни и данните в тях са нищожни. Така че опциите за разбор са лимитирани и по-скоро могат да се дадат. 2. Собственикът на ОББ купува Райфайзенбанк България за 1 милиарда евро. Сливането на двете банки ще сътвори трети локален колос от калибъра на Уникредит Булбанк и ДСК Белгийската група KBC, която има третата по активи банка в България ОББ, възнамерява да придобие шестата по мярка в страната Райфайзенбанк (България). Сделката още не е финализирана и ще би трябвало да премине през регулаторни утвърждения, тъй че действителното прекачване ще се случи през 2022 година Сливането на двете институции по-късно обаче ще докара до значително разбъркване на пластовете и на динамичността на силите на локалния пазар, като ще създаде нов кандидат за лидерската позиция.

Продължаващата консолидация на относително фрагментирания български банков пазар не е изненадваща. За клиентите тя има двояко значение - от една страна, конкуренцията понижава, само че от друга, огромните играчи, част от интернационалните групи, могат да са по-ефективни посредством икономиите от мащаба и имат повече тласъци да влагат в нововъведения. Цената по договорката е 1.015 милиарда евро съгласно формалното известие на KBC, което е. 3. Кои са най-големите информационни организации на българския пазар съгласно новата ранглиста на " Капитал " В края на 2019 година информационният пазар доближи рекордни за последното десетилетие равнища и всички организации чакаха със спотаен мирис " светлото бъдеще " на маркетинга. Оптимизмът обаче продължи едвам три месеца. Тогава секторът потегли стремително надолу. За някои организации пандемията донесе боязън, който замрази бизнесите и сложи под въпрос оцеляването им. На други даде доза храброст и ги подтиква да трансформират фирмите си. Трети пък се радваха на измененията, които донесоха повече бизнес на клиентите им, а надлежно и на тях самите.

През 2020 година приходите на девет от общо десетте най-големи информационни групи в страната понижават. Общите им приходи се равняват на съвсем 294 млн. лева, т.е. обслужват повече от половината информационни вложения на пазара. Това съставлява спад с близо 10% по отношение на 2019 година, която беше една от най-силните за сектора. 4. Колко се печели от IPO в България и по света Покрай растежа на инфлацията, ниските лихви и рекордните стойности на показателите вариантите пред вложителите не са доста. Капиталовите потоци към частните и хедж фондовете не престават да се усилват, само че са с прекомерно висока летва за дребните и самостоятелните вложители в Съединени американски щати. Повечето фондове имат минимални прагове за инвестиция от най-малко към 100 хиляди $. Доходността на облигациите е по-ниска от растежа на инфлацията. Повечето активи на пазара също наподобяват надценени. Биткойн се търгува покрай върховете макар спада от последните няколко дни. Технологичните акции също са на своите върхове. Суровините нарастнаха доста от началото на годината.
Реклама
Една от последните варианти, която е налична за всички вложители, дребни или огромни, остават вложенията в първичното обществено предложение или IPO-то. Затова и не е изненада, че тази година ще се окаже рекордна по набран капитал и нови компании в Съединени американски щати и развития свят - над 1 трлн. $. А оживление има даже и в България. 5. Supersalone в Милано: Лукс и резистентност при мебелите В началото на всяка година в Милано се организира значим диалог, който безусловно оформя света към нас, тъй като всички използваме мебели и артикули в средата, която обитаваме. През 60-те години на съществуването на Salone del Mobile от ден на ден компании и дизайнери осъзнаваха, че желаят да бъдат част от него, и броят на участниците нарастваше устойчиво. До предходната година, когато ревюто беше отлагано няколко пъти поради пандемията.

Тази година Cosmit - институцията, която провежда Salone от 1961 година, пое риска макар световната конюнктура да направи особено есенно издание на панаира в Милано под името Supersalone. Повечето компании реагираха бързо и проведоха нормалните си събития и в града, като по този метод дадоха живот на Fuorisalone, обичаното ревю отвън зоната на панаира, и резервираха душата на Миланската седмица на дизайна жива. Изненадващо за мнозина резултатът беше впечатляващ. Оказва се, че най-малката по размер Миланска седмица на дизайна от години може да има най-голямо влияние. Завръщането на панаира на мебели в Милано беше белязано от ново оформление и артикули, с които дизайнери и производители се стремят.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР