1 650 000 лв. хиляди лева ще са необходими за

...
1 650 000 лв. хиляди лева ще са необходими за
Коментари Харесай

Реставрацията на къща “Ламартин“ ще струва 1 650 000 лв., има изряден проект и строително разрешително

1 650 000 лева хиляди лв. ще са нужни за реализацията на плана за реституция и консервация на емблематичната къща „ Ламартин” в Стария град. Това излиза наяве от направения механически план на софийската компания „ Новиза”. Той бе координиран в Националния институт на недвижимо културно завещание, а по-късно Община Пловдив издаде строително позволение. След утвърждения от НИНКН проест обаче престои най-сложната задача – набирането на средства, с цел да заблести къщата в първичния си искра.

„ Община Пловдив надали ще има опция да заложи средства за осъществяването на плана в бюджета за 2022 година, тъй че ще аплайваме по стратегии на Министерството на културата. През тази седмица със заместник-кмета Пламен Панов ще имаме среща с новия шеф на Френския културен институт в София, с цел да обсъдим биха ли могли да се включат в спасяването на тази извънредно красива сграда”, разяснява кметът на регион „ Централен” Георги Стаменов.

Проектът за реституция и консервация планува консервацията и реставрацията на фасадите на постройките, възобновяване и подсилване на мазилки и фрески, дървени детайли и каменната зидария. Ще да бъде реставрирана дограмата и вратите, стълбища, парапети, подови настилки, стени, фрески и тавани.

Заложен е ремонт на покрива, улуците и водосточни тръби, на санитарните възли, както и изградане на отоплителна апаратура и замяна на ел инсталациите. След ремонта къщата ще има охранителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна система и мултимедия.

Дворното пространство също ще бъде актуализирано – планувани са намеси по съществуващите каменни настилки и стълбите, плануват се ограничения за отводняване, реституция на дворната врата и солидната ограда, проучване на растителността и при нужда в допълнение озеленяване. В двора ще има площадково и художествено осветяване.

От години постройката е извънредно проблематична. Тя бе креативен дом на писателите, само че откакто те я напуснаха, опустя. Състоянието ѝ сега е тежко и се постанова сходен ремонт. Миналата година тогавашният министър на културата Боил Банов посетиха къщата дружно с представители на френската дипломация. Тогава бе дадена поръчка, че Франция има интерес постройката да се употребява за културен център. Надеждата на локалната администрация е, че ще има и финансова поддръжка на възобновяване на къща „ Ламартин”.

ИСТОРИЯ:

Ламартин е една от емблематичните здания в Стария град. Къщата на Георги Мавриди на ул. „ Княз Церетелев " 19, е една от огромните и хубави симетрични къщи в Пловдив. Тя е издигната през 1829—1830 година от Георги Мавриди, богат търговец, който търгувал с Русия и имал комерсиална адвокатска фирма в Одеса. Майсторът-строител не е прочут.

С огромните и смели издатини и еркери и изключително раздвижения контур тя придава изящен аспект на този ъгъл от тепето. Парцелът е ъглов, има неправилни контури и следва кривините на улиците. Затова и къщата има неправилна форма в приземието, само че в етажите тази кривина се изправя чрез няколко огромни и удачно решени издатини. Стръмният терен е богато употребен при разрешението на проекта: къщата е издигната в единия завършек на имота и съдържа високо приземие (с две стаи) и два горни етажа, всеки с по четири стаи и по един необятен хайет по цялата надлъжна ос на къщата. Затова към улица „ Фр. Шопен " тя наподобява триетажна, а откъм двора — двуетажна. Входната врата е откъм ул. „ Княз Церетелев " и е завършена в дълбока ниша на оградния дувар.

Приземието е развито предвид на терена, тъй че предната му част към ул. „ Фр. Шопен " излиза над терена и има две стаи; задната му част служи за маза.

Първият етаж, повдигнат с 1,65 м – с. 143. - над равнището на двора, съдържа четири огромни стаи (югоизточната стая има размери 7,48 Х5,28 м), ситуирани от двете страни на един издължен салон, чиято междинна част е елиптична в проект. Функционалното предопределение на тези стаи в семейството не е тъкмо изяснено, само че евентуално те са служили за на ден местонахождение на семейството; югоизточната стая заради огромните й размери и по-богатата конюнктура е служила за дневна. За втория етаж води една трираменна стълба, ситуирана към улицата, на север в надлъжната ос на хайета; рамките на стълбата са затворени начело с двукрилни остъклени порти, сред които има полукръгла ниша.

Вторият етаж съдържа четири стаи, ситуирани симетрично от двете страни на овалния хайет, който има прекрасен таван. Хайетът е по-висок от стаите, които са с по-големи размери от стаите в първия етаж, тъй като са издадени отвън него с еркери.

Вътрешната декоративна разработка и уредба на стаите се отличава с благосъстояние и церемониалност. Къщата има хубави интериори и елементи: портикът в първия етаж, парапетите на трираменната стълба, елиптичният таван на хайета в етажа, украсените с резба тавани на стаите, алафрангите, детайлите на вратите и прочие

В двора има едноетажна пристройка (към ул. „ Зора " ) с пералня, лятна кухня и дърварник. Дворът е създаден на тераси с цветни лехи и дървета; първата тераса около къщата е имала огромна лозова асма и мраморен бунар (цистерна).

РЕСТАВРАЦИИТЕ ДО ДНЕС:

През годините са осъществявани няколко подсилване и реституция на Ламартиновата къща:

1929 година Извършено подсилване на къщата със средства на фонда за възобновяване на постройките, потърпевши от земетресението през април 1928 година Парите се оказали незадоволителни. Всъщност към 20 години, къщата не е ремонтирана, а там са живеели няколко фамилии.

1933 година При визитата на френския общественик Едуард Ерио е връчено едно писмо от притежателката на къщата Ламартин, вдовицата З. Бакалбашиева, която моли или да бъде изплатена къщата като старост, или да й саде известна сума за нейното поддържане ".

1936 година По гледище на кмета Божидар Здравков притежателите на някои забележителни здания (Георгиади, Недкович, Ламартин) са освободени от общински такси против изискването да поддържат фасадите на къщите

1937 година Общината се договаря с притежателите на къщата с възпоменателната плоча за Ламартин за откупка на къщата в размер от 300 000 лева, с оглед ремонта на къщата и устройването на общински музей в нея. В последния миг притежателите се отхвърлят от сделката.

1953 година Комисия открива, че къщата Ламартин е в сериозно положение и би трябвало незабавно да се изкарат наемателите. Започва спешен ремонт. След ремонта в къщата са настане наематели на къщата Георгиади, която е пред самосрутване.

1960 година Специална комисия приема музейната колекция за Ламартин, подредена в къщата на Георги Мавриди

1971 година План за цялостна реституция и адаптиране на къщата на Ламартин.

1974 година Реставрацията на къщата е в съществени линии приключена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР