1.53 млрд. лв. разплати правителството в рамките на едно свое

...
1.53 млрд. лв. разплати правителството в рамките на едно свое
Коментари Харесай

Предколедно: 1.53 млрд. лв разплати правителството за едно заседание

1.53 милиарда лева разплати държавното управление в границите на едно свое съвещание.

Най-голямата сума е 1 милиарда лева за програмата за саниране. Това е вторият милиард, който бе утвърден за разпределяне с решение на Народното събрание от 18 януари 2017 година

Допълнителни 1.4 млн. лева отпусна държавното управление на общините Бургас и Камено за превъзмогване на последствията от наводненията. Предложението е на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, като средствата ще бъдат обезпечени от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на България за 2017 година.

По бюджета на община Бургас ще бъдат преведени 800 000 лева, а за Камено са 600 000 лева Средствата са предопределени за отчасти разплащане на осъществените действия по възобновяване на здания и инфраструктурни обекти, почистване на пътна мрежа, речни кревати и дерета от наноси, както и други неотложни разноски, зародили в резултат на интензивните превалявания на 25 октомври 2017 година

Одобрени са и трансфери по бюджетите на общини в размер на 24 705 лева, които са за изплащането на стипендиите за третото тримесечие на 2017 година на 41 възпитаници с високи достижения в региона на спорта. Финансирането се обезпечава по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения през 2017 година

Правителството ще даде 2.8 млн. лева по контракти за поощряване на пет сертифицирани капиталови плана. Средствата се отпускат по утвърден план на контракт за даване на безплатна финансова помощ по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). Проектите са на сдруженията „ Юнифай Сървис Център “ ЕООД, „ ОСРАМ “ ЕООД, „ Дюра-Тайлс БГ “ АД, „ Куестърс България “ ЕООД и „ Скейл Фокус “ АД.

В контракта, който ще бъде подписан с всеки вложител поотделно, е планувано българската страна да даде безплатна финансова помощ за отчасти възобновяване на направените от вложителя за негова сметка наложителни осигурителни и здравни вноски за служащите и чиновниците, заели новите работни места по плана, за оптимален интервал до 6 месеца (за един от плановете, реализиран в община с висока безработица – до 12 месеца) от разкриването на работното място.

Проектите са за разширение на активността на съществуващи предприятия и за основаване на нови предприятия, главно в региона на столицата, както и в градовете Пловдив и Нови Пазар. Те се реализират главно във високотехнологични действия от бранша на услугите и от индустриалния бранш. С контракта вложителите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези планове за период от минимум три или пет години, според от категорията на предприятието. С реализирането на плановете ще бъдат разкрити 1735 нови работни места.

Правителството утвърди спомагателни разноски и по бюджета на МОН в размер на 3.8 млн. лева за застраховане на националния абонамент за закупуване на списък и достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и изявления, книги и реферативни издания. С тях ще бъде обезпечен достъпът на научните организации до наукометричните, реферативни и пълнотекстови бази данни на издателство Elsevier.

Информацията, съдържаща се в базите данни, служи за осъществяване на модерни и висококачествени научни проучвания в интерес на обществото и стопанската система.

Средствата за абонамента са планувани в централния бюджет за 2017 година.

Допълнителни 5 млн. лева отиват по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за очистване на огнища на заболяването „ инфлуенца по птиците “ (птичи грип), за обезщетяване на притежателите на животни, както и за проби за диагностика на болестта африканска чума по свинете.

200 000 лв. от средствата са за закупуване на проби за ранно разкриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Мярката се подхваща по отношение на усложнената епизоотична конюнктура във връзка с болестта по животните на територията на Европа. Предвид бързия и неконтролируем ход на разпространяване на АЧС до момента, опцията за навлизане на вируса на заболяването на българска територия е действителна.

С 4.8 млн. лева ще се обезпечат ограничения за ограничение и очистване на установените нови огнища на заболяването „ инфлуенца по птиците “, за повишение на епизоотична подготвеност на територията на страната, както и за обезщетяване на притежателите на умъртвени животни.

Правителството отпусна 578 200 лева за разкриване на посолство на България в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Решението за откриването на дипломатическа задача на България в ОАЕ е от ноември 2015 година Абу Даби е основен международен стопански и търговски център. Откриването на посолството ще способства за развиването на политическите, икономическите, комерсиалните и културните връзки сред двете страни, се показва в решението на държавното управление.

Други 39.151 млн. лева бяха отпуснати за някои ведомства.  По бюджета на Министерския съвет се дават 4.4 млн. лева Основната част от средствата са за покриване от бюджетните организации в системата на Министерския съвет на дължимите към общините налог здания и такса битови боклуци за 2017 година, а с 390 000 лева ще се финансира авансово изследване за градивно проучване на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.

По бюджета на Българската национална телевизия се разпределят 14.2 млн. лева, нужни за застраховане на заплащания, свързани с разпространяване на телевизионни стратегии посредством електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване.

Общините Съединение, Тервел, Куклен, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Симитли, Долни Чифлик, Дългопол, Севлиево, Трявна, Шабла, Стамболийски, Търговище, Доспат, Бяла, Луковит, Брезник, Пазарджик, Кюстендил, Раковски и Дупница получават общо 20.6 млн. лева за ремонт и рехабилитация на улична и ВиК мрежи, общински пътища и осъществяване на разнообразни обекти от локално значение. Средствата са обезпечени от централния бюджет за 2017 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР