08 Май 2020 беше година на промяна и в същото

...
08 Май 2020 беше година на промяна и в същото
Коментари Харесай

Как се промениха навиците за модно пазаруване на българите през пандемичната година?

08 Май
2020 беше година на смяна и в това време година на нови благоприятни условия и непредвидени решения. По време на пандемията видяхме фрапантни промени в света на модата, като да вземем за пример виртуални фешън ревюта, преуспяване на електронната търговия и новаторски способи за потребление на технологиите в услуга на потребителите. Тъй като 2020 година беше белязана от обществена отдалеченост и карантини, в някои месеци онлайн извършването на покупки беше единственият метод да си купиш фешън артикули.

Пазарувахме ли повече през предходната година?
През последните 12 месеца половината от посетителите на GLAMI.bg са си купували фешън продукти всеки месец. Това демонстрират данните от изследване на компанията, извършено за първи път в България от 8 до 12 април 2021 година измежду 2 078 респонденти.

Около една трета от запитаните признават, че са нараснали покупките си спрямо предпандемичната година. Този резултат се дължи в огромна степен на по-добрите предложения и по-големите разпродажби, като 37% показват тази причина за растежа при покупките си. Други 34% пък означават, че извършването на покупки онлайн ги кара да купуват повече неща. Част от потребителите на GLAMI (23%) декларират, че са имали повече свободно време по време на карантините и им е харесвало да купуват онлайн.

Разбира се, има и хора, които са свили разноските си за извършване на покупки на облекла, обувки и аксесоари. Повечето изясняват това с неналичието на мотиви да носят нови облекла. Да не забравяме и въздействието на икономическата криза върху потребителското държание, като 35% от респондентите показват лимитираните финансови запаси като причина да купуват по-малко фешън артикули.

Ключови характерности на онлайн извършването на покупки
Стимулирани от разпродажбите на обичаните им марки и положителната цена и качеството на GLAMI.bg, 95% от потребителите са си купили фешън артикули онлайн през последните 12 месеца. Възможността за заплащане при доставка, както и бързата доставка са също значими за купувачите. 10% от тях взимат поради и дали облеклата са екологични и устойчиви. Разбира се, има аспекти на онлайн извършването на покупки, които тормозят клиентите. 40% показват неналичието на опция да пипнеш и да провериш продуктите. Друга част от респондентите изпитва усложнения с намирането на подобаващия размер. Най-трудните за онлайн покупка категории са: дънки, панталони и къси панталони. Намирането на верните обувки също наподобява нелека задача, защото при този вид артикули най-често са нужни проби. Някои консуматори са се въздържали от онлайн извършване на покупки поради спомагателните разноски за доставка.

Интересно е, че макар всички тези фактори, две трети от респондентите са разкрили и са пазарували от нови марки онлайн през последните 12 месеца. Повечето от тях (62%) са ги намерили на уеб страница посредством търсене и предложени продукти, само че обществените медии също имат значима роля в процеса. Тези резултати удостоверяват, че при съществуването на функционален онлайн магазин, вярно позициониране в обществените мрежи и верен маркетингов микс даже по-малките или незнайни магазини и марки могат да станат по-откриваеми.

Промяна в навиците или пък не?
Много от респондентите споделят, че са пробвали да спестят от фешън покупки през миналата година. Повечето са изчакали разпродажбите на обичаните си марки, за разлика от преди. Някои пък са се насочили към по-достъпни марки или са понижили броя на закупените облекла и аксесоари.

В същото време не се прави компромис с качеството. 71% от потребителите споделят, че са си купили продукти със същото качество, както и преди пандемията.

Онлайн или офлайн - прочувственото извършване на покупки продължава да съществува. Потребителите на GLAMI в България споделят за някои от най-ирационалните фешън покупки, които са създали през предходната година. " Неонова чанта ", " Мисля, че отидох прекомерно надалеч с покупките на обувки ", " Яке, което знаех, че ще ми е малко, само че въпреки всичко го купих ", " Рокли от транспарантен плат и в погрешен размер ", са някои от образците.

Тъй като 2020 беше година на комфорта при облеклото, не е изненадващо, че маратонките са най-предпочитаните фешън продукти за потребителите в този интервал. На последващо място е спортният екип (36%), а на трето - дънките (34%). Макар необятно да се приказва за понижаване на физическата интензивност и надлежно трупане на непотребни килограми, единствено 22% от респондентите споделят, че в този момент носят по-голям размер облекла.

Всички тези забавни трендове са част от световните промени при продажбите на фешън артикули в резултат на пандемията. С ускоряването на цифровата промяна, потребността от улеснение и положително ръководство на времето доста от тези промени ще се запазят и в бъдеще.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР