04 Юни Изследователи от Центъра за усъвършенствани 2D материали (CA2DM)

...
04 Юни Изследователи от Центъра за усъвършенствани 2D материали (CA2DM)
Коментари Харесай

Сингапурски учени създадоха умен материал от нов тип

04 Юни
Изследователи от Центъра за усъвършенствани 2D материали (CA2DM) на Националния университет в Сингапур са основали нов вид материали - със структурата на двуизмерен материал и със свойствата на електролит. От там чакат някой ден такива материали да се употребяват за снабдяване на медикаменти в тялото.

Двуизмерният материал е съставлява тъничък лист, състоящ се единствено от един пласт атоми. Електролитът пък е вещество, което при разтваряне във вода или различен разтворител образува разтвор, който организира електрически ток. За първи път в света сингапурски учени са съумели да основат материал, който съчетава тези свойства. Те са добавяли разнообразни химически групи към известни 2D материали, които се зареждат с позитивно или негативно в разтворители.

Може би най-важният от резултат от извършената работа е откриването на способността на лист двумерен електролит да трансформира формата си според от външните условия. Обикновено двуизмерните материали са склонни да одобряват формата на лист, защото повърхностните електрически заряди от същия заряд се отблъскват. Но двумерните електролити могат да се свият в във формата тръба, когато рН, температурата или концентрацията на йони в разтвора се трансформират. Тези тръби са толкоз тънки, че могат да се нарекат едномерни. Те имат разнообразни физични и химични свойства, само че когато изискванията се трансформират до първичните, те още веднъж могат да се разпрострат в лист. Учените даже са следили навиването на тръбите в сферични обекти.

Учените имат вяра, че има безчет способи за преобразяване на графен и други двуизмерни материали в 2D електролити. Те имат вяра, че двумерните електролити са сходни по своите свойства с биологичните системи, защото са способни непринудено да се сглобяват и да образуват нановлакна, които могат да се употребяват при основаването на мембрани за филтри, за доставка на медикаменти и за производството на интелигентни електронни тъкани.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР