Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков първи пробва полет

...
 Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков първи пробва полет
Коментари Харесай

Боен пилот № 1 пробва как ще лети новия F-16

 Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков първи опитва полет с новия F-16, който България ще закупи от " Локхийд Мартин ", в случай че договарянията със Съединени американски щати приключат сполучливо. Компанията производител направи проява F-16 блок 70. Първи в симулатора за експериментален полет влезе ген. Стайков. Заедно с него бяха и курсанти от военния университет. Те ще бъдат бъдещите водачи на новите изтребители. В симулатора се качиха и публицисти.


Преговорите към този момент започнаха, декларирахме предпочитание поддръжката на самолетите да се прави в България, съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. той заяви, че още през януари е имал среща с изпълняващия длъжността секретар по защитата на въоръжените сили в Брюксел, по време на среща на министрите в НАТО.
" След това продължихме диалози на Мюнхенската конференция по сигурността в края на февруари. В Мюнхен имах среща с изпълнителния шеф на Борден Локинг Мартин. Генерал Хупър беше няколко дни в София, тъй че договарянията се водят ", сподели Каракачанов.

 Попитан по кое време е крайният период на процедурата за закупуване на самолетите, той отговори: " Процедурата в Съединени американски щати е следната: Когато те създадат своето предложение до Американския конгрес, той би трябвало да реши, каква сума ще позволи на американското държавно управление да подписва контракти. Искам занапред да ви предупредя, че нормално конгресът гласоподава по-голяма сума. Ако ние приказваме за цената, която е дал своя вот Народното събрание 1,800 милиарда лева, няма да се учудя, в случай че американският парламент гласоподава по-голяма сума, само че това не значи, че това ще бъде цената на контракта. Това ще бъде един задатък, който се дава, с цел да може държавното управление, в случай че зародят спомагателни претенции от наша страна, да бъдат изпълнени “, разяснява той.

Красимир Каракачанов изясни, че по този метод американският конгрес би трябвало да позволи договорката и да и даде таван в цената. " Това е процедура по отношение на всички страни, не касае единствено нас “, увери той.

Вицепремиерът изясни, че мъчно би могло да се приказва за съответни периоди, само че съгласно него е разумно в случай че договарянията сред засегнатите страни продължат с интензивност и до началото на юни Американският конгрес да е дал своя вот това решение. " След това договорът да е показан в България за последно разискване и да се стигне към неговата ратификация “, сподели Каракачанов.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР