Българските спецслужби са предотвратили износа на уникално златно антично

...
  Българските спецслужби са предотвратили износа на уникално златно антично
Коментари Харесай

Износ на уникално антично златно съкровище хванаха спецслужбите

 
Българските спецслужби са предотвратили износа на неповторимо златно антично богатство. Повдигнати са обвинявания на четирима участници в незаконната скица, измежду които и чиновник на териториална работа на ДАНС. Предстои да се гледат и ограниченията им за задържане с оглед покачване на обвинявания и искане за непрекъснат арест.

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За малко време чиновниците от бранш „ Културно-исторически полезности “ в основната дирекция съумяват да доразвият информацията. В резултат на професионализма им и денонощна работа е реализирана оперативна композиция за реализиране на договорка при започване на седмицата в региона на Свиленград. Така в миг на реализирането й са арестувани седмина, четиримата от които - участници в проведената незаконна група. Единият от хванатите е правил дейна иманярска активност допреди 15 години, след което се е „ издигнал “ в йерархията на незаконния бизнес.

Екипите са работили в изискванията на необходимост по формираното досъдебно произвеждане. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с извънредно висока стойност освен в парично, само че и в културно-историческо измерение. Според заместник-директора на Националния археологичен музей /НАМ/ на Българска академия на науките Христо Попов единствено златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро. До момента няма учредения за подозрения в достоверността на предметите, които са с извънредно високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в прочие н. е. Предстоят обстойни експертизи на конфискуваната находка. По първичните данни, правени са опити за продажбата й в Турция. 
Подробности по следствието оповестиха заместник-главният прокурор Иван гешев, шефът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов, прокурор Сийка Милева и заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

В рамките на формираното досъдебно произвеждане и под управлението на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това от кое място са добити откритите предмети.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР