• Стремежът към отговорно и модерно удоволствие: клиентите С новия 408 марката

...
•	Стремежът към отговорно и модерно удоволствие: клиентите
С новия 408 марката
Коментари Харесай

НОВИЯТ PEUGEOT 408: НОВА ПОРОДА, ДИНАМИКА БЪРЗИНА, НЕОЧАКВАН ОТ ВСЕКИ ЪГЪЛ

• Стремежът към отговорно и съвременно наслаждение: клиентите
С новия 408 марката PEUGEOT добавя своята гама в извънредно стратегическия C сегмент. PEUGEOT зае водеща позиция в този сегмент през последните няколко години с триумфа на SUV 3008 и 5008 и на три генерации 308 седан и 308 SW комби, последните от които са напълно нови модели. PEUGEOT 408 добавя портфолиото на марката и е ситуиран в горната част на C-сегмента. Новият PEUGEOT 408 отразява полезностите и загрижеността на модерните хора: динамични и свръх свързани, те желаят да допринесат за енергийния преход, без да се постанова да жертват моментите си на наслаждение. Те търсят новости и правят оценка творчеството и дързостта на новите комбинации, които се откъсват от откритите категории. Повечето от клиентите на новия PEUGEOT 408 ще бъдат двойки, с или без деца, които ще употребяват автомобила си за персонални и професионални цели. Изобилие от потребности и стремежи, от време на време допълващи се, ги управляват при избора им. Някои желаят да се реалокират в по-висок клас в C-сегмента с по-голяма и по-просторна кола. Други търсят контур, който е по-оригинален и новаторски от стилен SUV, който те считат за прекомерно фамилно насочен или стандартен. И най-после, трети просто правят оценка размера на огромната кола. Всяка една от тези групи търси модерно автомобилно преживяване, без значение дали е за всекидневна приложимост или за дълги, комфортни и спокойни пътувания с познати.

2. Уникална ALLURE външност на динамичен и новаторски фастбек: дизайнът
В композиция с котешката стойка на всички коли PEUGEOT, формалният език на новия 408 е изцяло в сходство с новаторската идея за фастбек от най-високия клас на C-сегмента. Това се характеризира с изключително внезапно отнасяне на повърхностите, което е изключително видимо откъм гърба: в края на покрива остри фасети играят със светлината. 408 се отличава със характерна архитектура. Базиран на EMP2 (Efficient Modular Platform) автомобилът е с дълго междуосие от 2,787 м, осигуряващо обилно пространство на задната седалка. Общата му дължина е 4,69 м, а ширината му е 1,859 м със сгънати огледала. Следите са необятни, с 1,599 м начело и 1,604 м откъм гърба, тъй че стои устойчиво на пътя, с колела с огромен диаметър (720 мм) и размери на джантите до 20 инча. PEUGEOT 408 е с тъничък и състезателен профил, с помощта на височината от единствено 1,48 м. Отпред има дълъг похлупак, което е особено за най-новите модели на PEUGEOT. Технологията Matrix LED, употребена за осветлението, прави допустимо проектирането на ултра тънки фарове, като в същото време подсигурява доста високо равнище на продуктивност. Тези фарове акцентират външния експресивен тип на новия 408. Светлинният автограф се простира надолу с две ленти от светодиоди във формата на лъвски зъби, които се сливат с бронята. Решетката е самоуверен знак за идентичността на 408. Той е фокусиран към новата емблема на марката, която прикрива радарите, нужни за доста от системите за подкрепяне на шофирането. Цветът на тази решетка я "скрива ", смесвайки я с общия размер на бронята - знак за промяна на поколенията и електрификация на гамата PEUGEOT. Големи черни детайли характеризират графичната тематика на предния край и образно акцентират неговата широчина и издръжливост. Те обкръжават и пазят светлите зъби, като се причисляват към черните защитни кантове, които обкръжават тялото и усъвършенстват видимостта на светлинния автограф посредством контрастност. Профилът на новия PEUGEOT 408 се характеризира с разделяне сред черни и боядисани елементи, предопределени да усъвършенстват силуета и да прибавят динамичност. Необичайно стилизираните 20-инчови джанти с геометрична форма, сложена в кръг, са поразителни когато са в неподвижно положение и основават трагичен образен резултат при придвижване. Техният дизайн е в сходство с истинския концептуален метод на новия 408. В задната част на покрива, която е аеродинамично сензитивна зона, въздушният поток е усъвършенстван и направляван от две "котешки уши ", които основават най-благоприятен въздушен резултат към багажника.

Новият PEUGEOT 408 ще се предлага в 6 цвята:
Obsession Blue - нов цвят, отбелязващ премиерата на модела
Titanium Grey - нов цвят
Artense Grey
Elixir Red
Pearl White
Black Perla Nera

• ЕМОЦИОНАЛНО преживяване при шофиране с помощта на PEUGEOT i-Cockpit®
В продължение на десетилетие той е подобряван и осъвременен с всяко ново потомство. С новия PEUGEOT 408 той слага нови стандарти във връзка с ергономичност, качество, деловитост и технология с новата информационно-развлекателна система PEUGEOT i-Connect®. Компактният волан е характерност на PEUGEOT i-Cockpit®, която усъвършенства шофирането, като предлага неповторима пъргавост и точност на придвижването. Воланът на новия 408 е ергономичен и отопляем (опция за равнище ALLURE PACK и стандарт за равнище GT) и съдържа контролите за мултимедия система (радио, телефон) и някои помощни средства за шофиране. Конструкцията на таблото на новия PEUGEOT 408 се основава на „ високи вентилационни отвори “ архитектура, която слага вентилационните отвори на високо място, тъкмо пред главите на пасажерите за маскимален комфорт. Тази архитектура разрешава централния 10-инчов сензорен екран, който е малко по-нисък от разположения директно пред лидера, да бъде оптимално покрай ръката. Системата разполага с изцяло конфигурируеми бутони, които са подредени под централния екран и дават неповторима хармония и равнище на технология в сегмента.
Една от задачите на екипа за интериорен дизайн на PEUGEOT при проектирането на новия 408 бе да балансира пространството сред двамата пасажери на предния ред. PEUGEOT i-Cockpit® е правилен на правилото на „ насочен към лидера ” централен екран, който усъвършенства ергономията при шофиране, без да изключва пасажера от потреблението му. Централната подпора е съзнателно отворена и към пасажера. Всички динамични органи за ръководство на автомобила са групирани от страната на лидера. Шофьорът може да избира сред другите режими, предлагани от 8-степенната автоматизирана скоростна кутия EAT8 с едно допиране. Освен това има селектор за режим на шофиране, който разрешава на лидера да избира разнообразни режими (Електрически, Eco, Hybrid, Normal и Sport) според от мотора.

4. Технологично ПРЕВЪЗХОДСТВО: системата PEUGEOT i-Connect Advanced
Новият PEUGEOT 408 предлага обвързвано преживяване на доста високо равнище. Новата осведомително развлекателна система е ергономична и безпроблемна при ежедневна приложимост, предлагайки най-хубавото от света на смарт телефоните и най-хубавото от света на колите. Всеки лидер може да дефинира и поддържа собствен личен екран, атмосфера и желания за конфигурация, а системата съхранява до осем разнообразни профила. Функцията, свързваща смарт телефона с информационно-развлекателната система на автомобила е към този момент безжична и е допустимо да свържете два телефона посредством Bluetooth по едно и също време. Четири USB-C
порта приключват свързаността на PEUGEOT 408.

10-инчовият централен екран с висока разграничителна дарба е елементарен за персонализация и радушен, като таблет. Точно като на смарт телефон е елементарно да се върнете към основната страница когато и да е, като натиснете бутона "Начало ". PEUGEOT i-Connect Advanced обезпечава най-хубавото информационно-развлекателно преживяване. Автомобилът е оборудван с мощна и ефикасна навигационна система TomTom, която се актуализира безжично. Системата за гласово различаване „ OK PEUGEOT “ усъвършенства сигурността и е лесна за потребление. За да помогне на потребителите и да отговори на техните въпроси, системата включва бордова документи и препоръки за потребление на автомобила.

5. ЕФЕКТИВНОСТ: каросерия и мотори
Ефективността е в основата на напъните на екипите на PEUGEOT при
разработването на новия 408 за понижаване на излъчванията на CO₂.
Особено внимание е обърнато на аеродинамиката. Броня, похлупак на багажника, дифузьори, линии на каросерията, огледала, под..., всички
части са усъвършенствани с помощта на тясното съдействие сред стилистите на PEUGEOT и аеродинамичните инженери. Удоволствието от шофирането е част от ДНК-то на новия PEUGEOT 408, с образцово държание на пътя, първокачествен комфорт на возене, чудесно наслаждение от шофирането и съвършено ръководство в града. Гумите на новия PEUGEOT 408 варират от 17 до 20 инча, като са от клас А, за възстановяване на успеваемостта посредством понижаване на съпротивлението при търкаляне.

Новият PEUGEOT 408 се предлага с два plug-in хибридни и един бензинов мотор:
PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8: задвижване на 2 колела / композиция от 180 к.с. (132 kW) мотор PureTech и 81 kW електродвигател, съчетани с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия e-EAT8.
PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8: задвижване на 2 колела / композиция от PureTech мотор със 150 к.с.(110 kW) и 81 kW електрически мотор, комбиниран с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия e-EAT8.
Литиево-йонната батерия и на двете plug-in хибридни версии има потенциал от 12,4 kWh и мощ от 102 kW. Предлагат се два типа бордови зарядни устройства: 3,7 kW монофазно зарядно устройство като общоприетоо и опционално 7,4 kW еднофазно зарядно устройство.

Времето за зареждане е, както следва:
С 7,4 kW зарядно (32 A) и с 7,4 kW монофазно бордово зарядно устройство, цялостното зареждане лишава 1 час 40 минути. От интензивен контакт (14 A) и с 3,7 kW монофазно бордово зарядно устройство, времето е 3 часа 55 минути. От общоприет контакт (8 A) и с еднофазното бордово зарядно устройство (3,7 kW) зареждането лишава почти 7 часа 05 минути.

Предлага се и мотор с вътрешно горене: 1,2-литровият PureTech 3-цилиндров със 130 к.с. бензинов мотор, който дава отговор на най-новите регулации за излъчвания на стандарта Евро 6.4, се комбинира с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия EAT8 и система Start & Stop.
Трябва да се означи, че всички мотори на новия PEUGEOT 408 са оборудвани с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия, гаранция за успокоение и успеваемост. Не е налична дизелова версия, само че в бъдеще ще бъде показана 100% електрическа версия на моделa.

6. Технологично ИЗПЪЛНЕНИЕ: помощни средства за шофиране
На борда на новия PEUGEOT 408, необятна гама от последно потомство
асистиращи системи, захранвани от информация от 6 камери и 9 радара, вършат шофирането, маневрирането и пътуването по-безопасно и по-плавно. Някои от тези системи са непосредствено пренесени от по-високите сегменти:
• Адаптивен круиз надзор с функционалност Stop and Go и конфигурация на дистанцията до предния автомобил
• Автоматично спешно прекъсване с предизвестие за конфликт: разпознава пешеходци и велосипедисти от 7 км/ч до 140 км/ч.
• Активно предизвестие за овакантяване на лентата с промяна на кормилото
• Сигнал за внимание на лидера, който открива нарушена зоркост при дълги интервали на шофиране и при скорости над 65 км/ч, посредством анализиране на придвижванията на кормилното ръководство
• Разширено различаване и проявление на пътни знаци на цифровия клъстер: знаци за прекъсване, еднопосочни знаци, знаци за неразрешено изпреварване, знаци за завършек на разрешено изпреварване, в допълнение към нормалните знаци, свързани със скоростта
• Система за нощно виждане, която открива живи същества (пешеходци/животни) пред транспортното средство през нощта или при неприятна видимост. Обхватът на системата обезпечава разкриване, отвън обсега на дългите светлини, с централен инфрачервен образен екран в цифровия клъстер, ситуиран непосредствено в зрителното поле на лидера
• Мониторинг на мъртви зони на далечни дистанции (75 метра)
• Сигнал за придвижване зад автомобила: при придвижване на заден ход предизвестява лидера за близка заплаха
• 180° камера за заден ход с висока разграничителна дарба с интегрирана почистваща дюза
• 360° помощ при паркиране с 4 камери с висока разграничителна дарба (предна, задна и странична)
• Регулиране на ъгъла на огледалото при включване на задна предавка
• Матрични LED фарове за оптимално потребление на дълги светлини без заслепяване на приближаващите транспортни средства
• Автоматични дълги светлини

Пакетът Drive Assist 2.0 е по-нататъшна стъпка към полуавтономно шофиране. Той прибавя две нови функционалности, които са налични при път с две ленти:
• Полуавтоматична промяна на лентата, която разрешава на лидера да изпреварва автомобила пред него и по-късно да се завърне назад в своята лента при скорости от 70 км/ч до 180 км/ч.
• Препоръка за скорост, която предлага лидерът да приспособява своята скорост (ускорение или забавяне) съгласно знаците за ограничаване на скоростта

Освен всичко това, новият PEUGEOT 408 предлага и богато съоръжение което улеснява ежедневното потребление:
• Безключов достъп и пускане
• Електрически похлупак на багажника
• Напълно размразяващо се отопляемо предно стъкло и отопляем волан
• Аларма
• Електрическа ръчна спирачка при всички версии
• Люк на покрива
• E-call+ незабавно позвъняване с информация за броя на пасажерите и местоположението и посоката на придвижване на автомобила по пътя

7. Дълготрайни ЕМОЦИИ и прелестно пътешестване: комфорт на борда
Проектиран като фастбек, новият PEUGEOT 408 предлага богато съоръжение, предопределено да ви помогне да се насладите изцяло на удоволствието от подвижността. Предните седалки са изключително комфортни и са наградени с AGR (Aktion für Gesunder Rücken) етикет от самостоятелната немска асоциация за ергономия и здраве. Седалките могат да бъдат оборудвани с 10-посочно контролиране с две настройки за памет за лидера, 6-посочно контролиране за пасажера, отопление и 8 точков масаж, с 5 разнообразни стратегии. Дизайнът на седалките е премислен по този начин, че да подчертае качеството на употребяваните материали: плат, алкантара, релефна кожа и цветна напа кожа, а при версиите GT, седалките са украсени с присъща нишка в цвят „ Адамит “, която също акцентира арматурното табло, панелите на вратите и централната подпора.

Между предните седалки се намира пространството за безжично зареждане на телефон, а останалата част от конзолата е напълно отдадена на съхранението и практичността, с подлакътник, два USB-C врата (зареждане/данни), две поставки за чаши с огромен диаметър и до 33 литра разнообразни места за предпазване. Задното пространство е изключително обилно, с помощта на дългото междуосие от 2,787 м, което прави новия 408 най-просторното PEUGEOT за пасажерите на втория ред. Те могат да се радват на 188 мм пространство за коленете. Два USB-C врата за зареждане в задната част на централната подпора обезпечават спомагателна съгласуваност. Новият PEUGEOT 408 предлага като стандарт задна облегалка, делима на две елементи (60/40), оборудвана с отвор за ски. При GT версията двете облегалки могат да бъдат сгънати от багажника. Багажното поделение на новия 408 е изключително пространно. Когато и двете облегалки на седалката са сгънати, размерът се усилва от 536 на 1611 литра (включително 36 литра място за предпазване под стелката на багажника за версията с мотор с вътрешно горене). Със сгъната облегалка може да се натовари предмет с дължина до 1,89 метра.

За ежедневна деловитост, багажникът е оборудван с 12V контакт от дясната страна, LED осветяване, мрежа за предпазване, и куки за окачване. Задната щора остава прикрепена към капака на багажника при всяко отваряне, което улеснява товаренето. Капакът е моторизиран и се отваря по няколко метода, в това число и с пробутване на крайник под задната ризница. LED осветлението в купето е с избор от 8 цвята и способства за изисканата атмосфера. Стъклата на автомобила са по-дебели и термо изолирани.

Климатичната система също способства за топлинния комфорт на жителите. За да обезпечи здравословна вътрешна атмосфера, новият PEUGEOT 408 е оборудван с AQS система за качество, която непрекъснато следи качеството на въздуха. Той е в положение автоматизирано да задейства преработването на въздуха. За равнище GT това се добавя от Clean Cabin, система за обработка на въздуха, която филтрира замърсяващите газове и частици. Качеството на въздуха се демонстрира на централния сензорен екран.

Разработена в партньорство със специализистите в аудиото, FOCAL® Премиум Hi-Fi системата в новия PEUGEOT 408 е резултат на повече от три години съдействие. В комплект с цифрова обработка на звука ARKAMYS, FOCAL® Premium Hi-Fi системата включва 10 високоговорителя с изключителни технологии и субуфер с тройна намотка. Те са свързани към нов 12-канален 690 W усилвател (усилена технология от клас D). Звуковата сцена е постоянна и прецизна, гласовете са ясни и детайлни, а басът е бездънен и въздействащ.

PEUGEOT утвърждава своята характерност и темперамент с новото си лого, като новият PEUGEOT 408 е вторият автомобил от гамата, който включва тази емблема. Неподвластна на времето, носеща френския експертен опит и обичаи, марката обръща нова страница в своята история, съчетаваща познанията от сегашното с качеството. Целта е да предложи на своите сегашни и бъдещи клиенти марка, която дава отговор на техните условия.

*Източник: www.peugeot.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР