• нов емоционален и технологичен“ дизайнерски език • компактен отвън, просторен отвътре • нова

...
•	нов емоционален и технологичен“
дизайнерски език •	компактен отвън, просторен отвътре •	нова
Коментари Харесай

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА: НОВОТО RENAULT MEGANE E-TECH ELECTRIC

• нов „ прочувствен и софтуерен “ дизайнерски език
• компактен извън, необятен от вътрешната страна
• нова openr обвързвана инфотеймънт система с 24-инчов екран
• тънка 60 квч батерия за до 470 км пробег по цикъл wltp

Новият Megane E-TECH Electric е нов модел в света на електромобилите. Като подобен, той е част от екосистема, където автомобилът представлява хардуерна платформа, съдържаща най-съвременен програмен продукт и оптимизирана съгласуваност, с цел да достави нови преживявания. Благодарение на новата платформа CMF-EV, Megane E-TECH Electric предлага голям шир от вътрешната страна и динамичност на пътя с директното, само че точно ръководство.
Подобно на смарт телефон, новото Renault Megane E-TECH Electric се слива безпроблемно с дигиталната екосистема на своя консуматор. Това е високотехнологичен автомобил, винаги готов да служи, с помощта на новия си OpenR екран и новата мултимедийна система OpenR Link, създадена с Гугъл и базирана на Android Automotive OS, и предлагащ Google Assistant, Гугъл Maps и вграден Гугъл Play за елементарно, персонализирано и безпроблемно шофиране.
Megane на бъдещето към този момент е тук!

„ Новият Megane олицетворява електрическата гражданска война, която Renault започна преди десетилетие. Чрез демократизиране на електрическата технология, новият Megane съумява да направи електрическия автомобил наличен, без компромис във връзка с ефективността и удоволствието от шофирането. Това, което предава този автомобил, е страст, ние го създадохме, представяйки го като GTI на електрическите коли. “ заяви Лука де Мео, основен изпълнителен директор на Renault Group.

Renault слага ново начало със стратегическия избор за произвеждане на новия Megane E-TECH Electric във Франция, във фабриката в Дуе, ситуирана в сърцето на ElectriCity, водещия в Европа център за електромобилостроене. Renault ElectriCity скоро ще бъде най-големият и конкурентоспособен център в Европа за производство на електрически автомобили. Намиращ се в северната част на Франция, той е идеално ситуиран в сърцето на пазарното търсене.

MEGANE, ПРОСТО ИМА СМИСЪЛ
В Renault Megane е синоним на компактния хечбек, модел, който е част от гамата от 26 години в продължение на четири различни поколения. Новият Megane E-TECH Electric отдава почит на това завещание, посредством своя дизайн и еластичност. Той запазва генетичния състав и оптимизма, които са отличителен белег на всяко ново поколение Megane, трансформирайки го икона в своя сегмент: наслаждение от шофирането, комфорт, успокоение, вътрешно пространство и размер на багажника. Това ново потомство показва нови атрактивни характерности, като вълнуващ дизайн, безпрецедентно съотношение на външни размери към пространство в купето и всички обичайни предимства на електромобил.

С новия Megane E-TECH Electric Renault показва, че продължава дългогодишната си история и надгражда върху предходни триумфи под името Megane, въвеждайки го в модерната ера и проектирайки го в бъдещето. Защото просто има смисъл да го направи. И по този начин, името ще продължи да живее.

Новият „ прочувствен и софтуерен “ дизайнерски език
Също като марката, дизайнът на Renault се променя и става все по-„ софтуерен “. Въпреки че резервира всички чувствени характеристики, виновни за неотдавнашния триумф на автомобила, той включва и някои по-технологични елементи (задни микрооптични LED светлини, OpenR екран), както и други, извлечени от света на високотехнологичния и hi-fi дизайн (вентилационни отвори, лазерно гравирани декорации на защитните ленти в долната част на вратите).

Рекордни и мощни пропорции
С удълженото междуосие (2,70 м от 4,21 м обща дължина) и понижен надвес, постигнати благодарение на новата модулна платформа CMF-EV, новият Megane E-TECH Electric демонстрира невиждани пропорции. Батерията е по-тънка от всеки път (само 110 мм!) което разрешава на дизайнерите да усъвършенстват външните пропорции, като същевременно покачат вътрешното пространство на автомобила спрямо съотношението на общия отпечатък и понижат центъра на тежестта за по-забавно и вълнуващо преживяване при шофиране.

Новото Renault Megane E-TECH Electric съчетава компактен дизайн със непокътната височина (1,50 м) и непостижим интериорен шир.

Аеродинамика и успеваемост
Дизайнерски детайли и определени характеристики носят чувство за здравина: огромни 20-инчови джанти, защитни ленти в долната част и арки на колелата, висока линия на прозорците. Скосената линия на покрива, необятните следи и прибиращите се дръжки на вратите (стандартно оборудване) носят чувство за купе. Запазените височина, шир и обем на багажника припомнят за традиционните хечбек модели.

Подобряването на аеродинамичните характеристики посредством на ефективни стилистични детайли е основен аспект в процеса на проектиране на новия Megane E-TECH Electric. Запазената височина, нископрофилните гуми, изваяните плещи с вентилационни отвори в предната част и линиите на купето, продължени в броните, всички придават плавно чувство за дизайна на автомобила, но също по този начин спомагат за възстановяване на цялостната му спестовност на гориво.

Привлекателни и елегантни цветове
Новият Megane E-TECH Electric ще се предлага в шест елегантни и привлекателни екстериорни цвята: сив „ Рафал “, шистовосив, среднощносин, огненочервен, черен и ледниковобял. За по-персонализиран щрих, моделът може да бъде и в двуцветен завършек, с опцията покривът, колоните и - според от равнището на оборудване – капаците на страничните огледала да бъдат в цветове шистовосив, черен или ледниковобял, което позволява до 30 вероятни комбинации.

Високото равнище на съоръжение включва сплитери в предната и задната ризница и странични вентилационни отвори в титаниев цвят. Това дава на новия Megane E-TECH Electric мощно чувство за темперамент и спортен дух.

Автомобилът седи гордо върху своите 20-инчови джанти (18-инчови за първото ниво на оборудване) и се предлага с избор между два модела 20-инчови и два модела 18-инчови джанти. Всички джанти са с новото лого на Renault в центъра.

Електрически автограф
Изцяло LED осветлението в предната и задната част на новия Megane E-TECH Electric е фино лазерно изрязано, с цел да изрази своята модерност. Моделът се отличава с нов светлинен автограф с „ наелектризиращи “ шарки, които минават към централното лого за нараснало неспокойствие. Отпред дневните светлини наподобява се простират отвъд фаровете и не престават пътя си до страничните вентилационни отвори. В задната част, голям брой лазерно изрязани микрооптични нишки, подредени в кръстосани линии, основават интригуващ 3D-подобен искра: припокриващите се линии наподобява вибрират, като че ли са живи. В допълнение към елегантните мигачи, стоповете са изпълнени в две ясни линии, подобно на знак „ пауза “.

Фаровете са изпълнени благодарение на шест отразяващи панела и са адаптивни, по този начин че вече не е належащо да превключвате между дълги и къси светлини - всичко е автоматично. Лъчът светлина е много по-широк за нараснала видимост към случващото се към автомобила по градските пътища и по-далеч напред по открития път и по автомагистралите, без да заслепява останалите водачи в близост. Светлините се приспособяват и към промените във времето (дъжд, мъгла) чрез превключвател, ситуиран на таблото, и служат като фарове за мъгла. Динамични мигачи допълват ултрамодерното и стилно осветление на модела.

Автоматични дръжки на вратите
Всички равнища на съоръжение на новия Megane E-TECH Electric включват прибиращи се дръжки на вратите. Когато водачът или пътникът отпред се приближи, с цел да отвори врата, или при отключване на автомобила, скритите в каросерията дръжки се откриват автоматизирано. Те се връщат на място след две минути престой, когато колата стартира да се движи напред или при заключване на вратите.

Приветствената поредност
Приветствената поредност, представена в новия Megane E-TECH Electric, приключва, когато лидерът седне на шофьорската седалка. OpenR екраните на арматурното таблото и мултимедията се включват, пресъздавайки логото и името на марката. Амбиентното осветление осветява купето, докато високоговорителите възпроизвеждат нова Renault звукова сигнализация, която допълва приветствената поредност.

OpenR, най-големият екран в класа си
Това е най-яркото украшение в интериора на новия Megane E-TECH Electric, въплъщение на пълната гама от бордови технологии, внедрени в новото поколение електромобили на Renault. Представен за първи път в концептуалните автомобили TreZor (2016), SYMBIOZ (2017) и MORPHOZ (2019), новият OpenR обединява – под формата на завъртяна буква „ L “-екрана на арматурното табло и мултимедийния екран. Благодарение на дългогодишната работа на дизайнерските, продуктовите и инженеринг екипи на Renault, това е първият път, когато подобна технология ще бъде стандартно оборудване за подобен вид автомобил. В него се обитават централните вентилационни отвори, в сходство с плавния дизайн на интериора на автомобила.

OpenR дисплеят е изработен с подсилено стъкло за по-издръжлив, прелестен на досег външен вид. Яркостта и четимостта на екрана са оптимизирани, с цел да се обезпечи добра видимост даже при осветяване; подсилен от антирефлексното покритие. Традиционният слънцезащитен детайл на таблото е отстранен, защото към този момент не е необходим, спестявайки място и правейки финалния тип по-рационален и съвременен.

Екранът OpenR има повърхност на екрана като никой различен: 321 см² за 12,3-инчовия екран на арматурното табло (1920 x 720 пиксела, хоризонтално) и 453 см² за 12-инчовия мултимедиен екран (1250 x 1562 пиксела, портрет). Следователно бордовият дигитален интерфейс се равнява на общо 774 см², повече от всеки различен автомобил в категорията и по-близо до големите седани от високия клас! Първото равнище на оборудване разполага с 9-инчов мултимедиен екран (1250 x 834 пиксела, хоризонтално).

Екранът OpenR включва най-съвременна технология за безпрепятствено и потапящо изживяване - платформа от трето поколение Snapdragon Automotive Cockpit, усъвършенствана съгласуваност с USB-C портове и основна технология за бордова безопасност и ADAS (напр. 3D Around View Monitor). Що се отнася до софтуера, моделът разполага с новата система OpenR Link с вградени Google услуги, за интуитивно и оптимизирано свързано преживяване.

Изключително интуитивна
Системата OpenR Link работи с Android Automotive OS, която я основана на Android OS, същата операционна система, употребена за работа на над 75% от смарт телефоните в света. Разработен от Гугъл, софтуерът е с отворен код, мащабируем и постоянно настоящ.
Семпла и интуитивна, OpenR Link интегрира всички налични в смарт телефона или таблета функции, трансформирайки новия Mеgane E-TECH Electric в интуитивно преживяване, защото е напълно интегриран в дигиталната екосистема на своя консуматор. Може да се използва и като таблет, с един пръст (кратко допиране, дълго допиране, превъртане), с няколко пръста (свиване, увеличаване и т.н.), или посредством използване на софтуера за гласово различаване. Системата получава и демонстрира вести и ви разрешава елементарно да навигирате между различните менюта (Начало/Навигация, Музика, Телефон, Приложения, Автомобил), благодарение на лентата с менюта в горната част на екрана.
И най-после, тъкмо както при смарт телефон или таблет, OpenR Link се актуализира автоматично, посредством технологията FOTA (Firmware Over-The-Air).

Едно и също първокласно качество на звука за всеки на борда
В допълнение към двете озвучителни системи Arkamys, които са стандарт за първото и второто равнище на съоръжение, новият Mеgane E-TECH Electric се отличава с чисто нова върхова за гамата озвучителна система Harman Kardon при най-високото равнище на оборудване (допълнително съоръжение при второто ниво).

Дизайнът зад тази най-нова система заема основна част от работата по новия Mеgane E-TECH Electric, тъй като задачата е да се предостави едно и също извънредно музикално преживяване за всички пасажери. С обща мощност от 410 W, тя има не по-малко от 9 аудио канала: два туитъра от двете страни на арматурното табло, два уфера в панелните на предните порти, два туитъра и два уфера в панелите на задните порти и субуфер, ситуиран в багажника.

Максимално пространство
Първото усещане при качването в купето е поразително: какво пространство! Вътрешните размери на новия Megane E-TECH Electric са сходни на тези на Megane с мотор с вътрешно горене (дължина и разстояние сред пътниците), в случай че не и по-големи (21 см място за коленете отзад). Преди всичко, платформата CMF-EV служи за подобряване на общата широта и практичност на автомобила: удължено междуосие, по-малък двигателен отсек, включващ климатични съставни елементи, стеснено арматурно табло и други. По този начин пасажерите могат да се насладят на допълнително пространство в централната конзола и под таблото. Нещо повече, вътрешното пространство и комфортът са увеличени с помощта на неналичието на трансмисионен тунел (плосък под), скоростен лост и надзорен панел, обикновено интегрирани в централната конзола.

Рециклирани и уютни материали
Вдъхновение от света на обзавеждането присъства в интериора на новия Megane E-TECH Electric с разнообразни необикновени или рециклирани материали, придаващи приветливо и уютно чувство. Целта на дизайнерите е да надхвърлят традиционните материали като пластмаса и класическите цветове като черно.

Следователно, арматурното табло при първите равнища на съоръжение е приключено с текстилно покритие, до момента в който премиум оборудването се възползва от изкуствена кожа. Горният силует на арматурното табло и горната лента на вътрешните панели на вратите се отличават с тапицерия от алкантара при първите нива на съоръжение и декоративно покритие от дърво „ Nuo “ при премиум оборудването. Nuo е иновативен нов материал, направен от истинско дърво. Тънкият дървен фурнир е залепен към памучна текстилна поставка с помощта на екологично лепило, след което е обработен лазерно. Той се употребява за първи път върху сериен модел. TEP тапицерия за арматурното табло, шевове в титанов цвят из цялата кабина и седалки от естествена кожа придават на високото ниво на съоръжение на новия Megane E-TECH Electric изискан и грациозен външен тип.

Всички равнища на съоръжение разполагат с декоративна лента, която се простира през арматурното табло и в панелите на вратите, създавайки чувство за визуална ширина. Елементът включва и светлинна лента като спомагателна екстра за по-високите равнища на съоръжение.

Тапицерията на първото равнище на оборудване е направена от 100% рециклирани материали. Тапицерията на второто равнище е композиция от изкуствена кожа и текстил и също е 100% рециклирана. И накрая, седалките на високото равнище на оборудване е напълно кожена. Предлага се в две цветови схеми: черно с детайли в титаниев цвят или пясъчносиво с елементи в цвят мока. Във всички равнища на оборудване отделенията за предпазване в панелите на вратите са облицовани за допълнителен образен комфорт и звукоизолация.

LIGHTS, съживявайки интериорното осветление
Амбиентното осветяване на новия Megane E-TECH Electric е напълно светодиодно и се основава на естествените 24-часови циркадни ритми на човешкото тяло за усъвършенстване на благосъстоянието на тези на борда. Осветлението в кабината се реализира чрез светлинни ленти по таблото, панелите на вратите и зарядното за смарт телефон, то е различно денем и нощем и променя цвета си на всеки 30 минути.

Уникалното осветяване е наречено LIVING LIGHTS, защото автоматизираната смяна на цвета и естествените динамични ефекти създават усещането, че светлините са живи. През деня хладните светлини подобряват интериорния дизайн и придават на кабината високотехнологично усещане. През нощта завладяващите по-топли тонове слагат лидера и пътниците в успокояваща аура на топлота, която придава на новия Megane E-TECH Electric изцяло нов темперамент.

Разбира се, настроението на осветлението може елементарно да се трансформира посредством системата MULTI-SENSE, който в този момент е елементарно наличен чрез бутон върху кормилото. Чрез екрана OpenR може да се избере един от 48 разнообразни цвята за панелите на вратите и светлините на арматурното табло. Цветовете се променят и съгласно определения режим на шофиране.

Оптимизирано кормилно ръководство и пъргавина
При проектирането на платформата CMF-EV е обърнато изключително внимание да се гарантира, че колите, изградени върху платформата, съчетават предимствата на електрическия двигател с пъргаво шаси, без да се прави компромис с комфорта. Добавено е ново сервоусилване, тъй че кормилното отношение към този момент е единствено 12 – за бърза и директна противоположна връзка. Комбинираният ефект от тези характерности е, че новият Megane E-TECH Electric има чисти и бързи реакции на движенията, приложени към кормилната колона, улеснявайки маневрирането.

В допълнение към тези функционалности, има и многораменно свързване Parallel Link на задната ос. Заедно с новата кормилна колона, то обезпечава солидна двигателна сила за по-безопасно шофиране и същевременно гарантира най-хубавото точно кормилно управление.

И най-после, по-тънката батерия (110 мм) означава, че центърът на тежестта е снижен (-90 мм спрямо Megane с двигател с вътрешно горене) и автомобилът е по-пъргав. Теглото се разпределя равномерно посредством на разполагането на батерията под цялата подова повърхнина.

Патентован звуков пашкул
Иновативната технология „ Smart Cocoon Technology “ (Интелигентен пашкул), създадена и патентована от инженерите на Renault, осигурява равнище на звуков комфорт при шофиране, несравнимо даже за „ естествено “ беззвучен електрически автомобил. Между пода на автомобила и по протежение на цялата батерия е вмъкнат слой от звукопоглъщаща пяна. Подобренията се усещат най-добре при скорост над 30 км/ч, защото той създава нещо като звуков пашкул, най-често срещан при седаните от горния клас, по този начин че пътниците да могат по-добре да се наслаждават на тишината, музиката си или на диалозите с другите пасажери даже по магистралите.

Освен това „ Smart Cocoon Technology “ е доста лека; тежи 3 кг по-малко от обикновената звукоизолация. Тя е усъвършенствана от допълнителната обшивка на вратите, нещо като „ привилегия “, непокътната за моделите от по-висок клас.

Персонализирани чувства
Настройките MULTI-SENSE от ново потомство, използвани за първи път при новия Megane E-TECH Electric, и интерфейсът на мултимедийната система OpenR Link разрешават на водачите да адаптират чувствата си при шофиране спрямо своята характерност и настроение. Те са налични от сензорния екран OpenR или от чисто новия бутон, разположен върху кормилото.

Различните настройки покриват елементи като чувства при шофиране (сервоуправление, калибриране на двигателя, сензитивност на педала на газта) и въодушевление на борда (осветление спрямо настроението, комфорт на седалката на лидера, отопление, визуализация и цвят на инструменталния панел). Три авансово програмирани режима (Eco, Comfort и Sport) съчетават най-доброто от тези настройки с цел подобряване на успеваемостта и адаптиране към най-честите обстановки, доставящи мощни страсти. Четвъртият режим (Perso) предлага огромен избор от настройки за персонализация. Водачът може да превключва сред всеки от режимите когато и да е – даже чрез гласова команда.

Двигател от ново потомство
Двигателят на новия Mеgane E-TECH Electric е изцяло нов. Разработен в рамките на Алианса, той се употребява от различните партньори със напълно дребни или никакви промени. Произвежда се в два различни обекта: В Япония за Nissan; и в завода в Клеон, Франция, за Renault.

Известен по-конкретно като електрически възбуден синхронен мотор (EESM), той е използван от Renault Group и Алианса през последните 10 години и ще продължи да служи на марката в бъдеще. Той може да се похвали с по-висока мощ в съпоставяне с двигателите с непрекъснат магнит и не изисква редкоземни метали, като по този начин понижава въздействието върху околната среда и разноските при мащабно производство.

Благодарение на усъвършенствания си дизайн, двигателят е стилен и тежи единствено 145 кг (включително съединителя), което е с 10% по-малко от мотора, използван понастоящем в ZOE, макар значителното увеличение на мощността и въртящия момент. Всеки нов Mеgane E-TECH Electric ще бъде оборудван с един от следните разновидности:
• 96 kW (130 к.с.) и 250 Нм
• 160 kW (218 к.с.) и 300 Нм

Той предлага цялото наслаждение от шофирането на електромобил, по-специално моменталното ускоряване, което е толкоз динамично, колкото и плавно (без друсане). Така новият Mеgane E-TECH Electric форсира от 0 до 100 км/ч единствено за 7,4 секунди.

Рекуперативно прекъсване при поискване
При всяко прекъсване на автомобила батерията възвръща малко сила, но за един в действителност най-благоприятен метод към управлението на силата – независимо как се употребява автомобилът – новият Mеgane E-TECH Electric е оборудван с оптимизирана регенеративна спирачна система.

Активно, когато скоростният лост е в позиция D, рекуперативното спиране помага за възобновяване на силата, когато автомобилът забавя (повдигане на крака на педала на газтa). Това съдейства за възстановяване на успеваемостта на батерията и пробега и същевременно намалява потреблението на спирачките.

Новият Mеgane E-TECH Electric допълнително оптимизира рекуперативното прекъсване чрез включване на четири взаимозаменяеми нива на рекуперация, които могат да бъдат избрани посредством превключвателите, разположени зад кормилото: Ниво 0 (без рекуперативно спиране) до равнище 3 (максимално регенериране и оптимизирано спиране благодарение на мотора за напълно интуитивно градско шофиране).

Ултратънка батерия
Освен нов силов елемент, новият Mеgane E-TECH Electric има и чисто нова батерия с тегло 395 кг, проектирана да се интегрира перфектно в платформата CMF-EV. С размер 110 мм – 40% по-малка от батерията на ZOE – тя е най-тънката на пазара. Тя способства за намаляване на общата височина на автомобила до 1,50 м за подобрена аеродинамика и успеваемост.

За да реализират подобен стилен размер, инженерите избират нов химичен състав за литиево-йонните батериите от LG, които имат повече никел и по-малко кобалт за по-голяма енергийна компактност. Достигайки 600 Wh/L, тя е с 20% повече от тази на ZOE. Те също така се възползват от нова система за течно изстудяване, ситуирана в долната част на корпуса на батерията – иновация на Renault – което прави батерията по-компактна и ефикасна посредством на излятите алуминиеви тръби. С височина от едва 18 мм, тя улеснява поместването на батерията в платформата, оставяйки повече място за цялостния дизайн и пространство.

Фино уравновесена продуктивност
Новият Mеgane E-TECH Electric предлага избор от два потенциала на батерията:
• 40 kWh за пробег от 300 км (цикъл по WLTP)
• 60 kWh за пробег до 470 км (цикъл по WLTP в зависимост от версията)

Батерията с потенциал 40 kWh е формирана от 8 модула от по 24 кафези всеки, разпределени върху един пласт. Батерията с потенциал 60 kWh се състои от 12 модула от по 24 кафези всеки, разпределени върху два слоя. И в двата случая размерите на батерията остават непроменени, включително рекордната височина от 110 мм. Те идват с 8-годишна гаранция. В този интервал те ще бъдат сменени гратис, ако потенциалът им падне под 70% от номиналния.

Целта на новия Mеgane E-TECH Electric е да предложи на клиентите уравновесена и оптимизирана производителност на рационална цена. Различните версии покриват множеството от нуждите на клиентите за ежедневна употреба, както и за еднократни пътувания (уикенд и ваканционни пътувания).

С тези технологии пътуването сред Париж и Лион, Париж и Ла Рошел, Хановер и Копенхаген или Мюнхен и Венеция изисква само една къса спирка за зареждане от 30 мин. с помощта на оптимизираната консумация от 12,8 кВч/100 км (WLTP).

Функционалност на зареждането
В допълнение към двете различни предложения за мощ на мотора и капацитет на батерията, функционалността на новия Mеgane E-TECH Electric е допълнително усъвършенствана от множество решения за зареждане, включително опцията 130 kW, налична по автомагистралите в допълнение към разновидността 22 kW, който е широкодостъпен в града. Всички те са оптимизирани за максимална ефективност.

Новият Mеgane E-TECH Electric е съчетаем с цялата инфраструктура за зареждане с променлив ток: от домакински контакт (10 A/2,3 kW еднофазен) до социална зарядна станция (32 A/22 kW трифазна), възстановявайки до 160 км. в рамките на час при последната.

В взаимозависимост от версията, моделът може да бъде съчетаем и с инфраструктури за зареждане с непрекъснат ток до 130 kW (комбинирани контакти), като например станции за бързо зареждане по магистрали. При потребление на станция за бързо зареждане с потенциал 130 kW новият Mеgane E-TECH Electric възвръща до 300 км пробег по WLPT за 30 минути.

26-те системи в помощ на лидера в новия Mеgane E-TECH Electric са разграничени в три категории: шофиране, паркиране и безопасност. Те слагат автомобила на върха в неговия клас по повод на комфорта на лидера и сигурността на пътниците и другите участници в движението.

Активно подкрепяне на лидера
Добре познатата система на Renault за поддържане на лентата на придвижване и автоматично прекъсване и тръгване при натоварено придвижване е издигната на следващо равнище в новия Mеgane E-TECH Electric. Сега системата работи в подтекст, може да следи освен това, което се случва в бързите ленти, и оказва помощ на лидера да се справи с всички трудности, които може да срещне. Класифицирана като автономно управление от равнище 2, в този момент тя е известна като Активно подкрепяне на лидера.

Активното подкрепяне на водача комбинира контекстуален адаптивен круиз контрол с функционалност Stop & Go и помощник за придържане в лентата. Въпреки че адаптивният круиз надзор остава до голяма степен същият, тази нова система е зададена по дифолт на автоматичен режим, с цел да се приспособява към ограниченията на скоростта, засечени от камерата и навигационната система. Активното подкрепяне на водача използва и данни от геолокация и специфични карти, които включват често срещани особености на междуградските пътища като кръгови кръстовища, промени в ограничаването на скоростта и опасни завои. Освен че тези събития се показват на инструменталния панел, новият Mеgane E-TECH Electric може автоматизирано да се забави, когато доближава кръгово кръстовище и да форсира още веднъж до максималната скорост, откакто излезе от него. Автомобилът също по този начин автоматизирано се адаптира към настоящите ограничавания на скоростта, да вземем за пример когато смяната на правилата постанова ограничаване от 130 км/ч на 110 км/ч.

Що се отнася до Асистента за придържане в лентата, в този момент той може да функционира правилно без съществуването на една от пътните маркировки (напр. по асфалтирани селски пътища).

Когато Активното подкрепяне на лидера е включено и автомобилът спре в трафика, той ще потегли още веднъж в рамките на следващите 30 секунди (за разлика от 3 секунди преди). Ако времето продължи по-дълго, лидерът ще би трябвало да предприеме действие (например да натисне педала на газта), с цел да може автомобилът да стартира още веднъж.

Подобно на „ пожарникарския достъп “, Активното подкрепяне на лидера е част от пакета за сигурност „ Safety Coach “ на Renault, който сплотява всички характеристики, осигуряващи по-голяма безопасност за тези, които използват автомобили Renault.

Избягване на конфликти и шофиране извън пътя
Като метод за понижаване на вероятността от конфликт, новият Mеgane E-TECH Electric е оборудван с три добре известни системи в помощ на лидера: Предупреждение при излизане от лентата (LDW), Предупреждение при съществуване на обект в „ сляпата “ точка (BSW) и Асистент за придържане в лентата (LKA). Последният е по-усъвършенстван от всякога в най-новата си версия: Авариен асистент за придържане в лентата (ELKA).

Той комбинира данни от предната камера и страничния радар, с цел да позиционира автомобила автоматизирано още веднъж в средата на лентата, когато следва да се пресече линия и открива вероятен конфликт начело, отстрани, или когато автомобилът клони към излизане от пътя.

Аварийният помощник за придържане в лентата работи при скорост сред 65 км/ч и 160 км/ч (максималната допустима скорост на автомобила) при секване на линия и наличие на риск от непряк удар или когато се чака да излезе от пътя, и между 65 км/ч и 110 км/ч, когато има опасност от преден удар.

Защита на другите на пътя
Новият Mеgane E-TECH Electric се отличава с две напълно нови системи в помощ на лидера в гамата Renault, които са особено насочени към отбрана на другите участници в движението, изключително велосипедисти и пешеходци.

Автоматична система за спешно спиране при придвижване на заден ход (Rear AEB) е, както подсказва името, част от автоматичната система за спешно прекъсване, която се активира, когато лидерът се движи обратно. Ако задните ултразвукови сензори открият евентуално препятствие (пешеходец, велосипедист, стълб), системата дава на лидера образно и звуково в началото предизвестие. Ако лидерът не реагира, системата автоматично задейства спирачките за две секунди при спешна обстановка, с цел да се избегне конфликт. Системата е дейна при движение на заден ход сред 3 км/ч и 10 км/ч.

Безопасен излаз за пасажерите (OSE) предупреждава пасажера, когато отваря вратата на автомобила, за приближаващо превозно средство, мотоциклетист или велосипедист, с цел да не го удари или да бъде ударен. Това е образна и звукова система за предизвестие, която също помага да се избегнат злополуки, които често засягат велосипедистите в града.

Улеснени паркиране и маневриране
Когато става въпрос за паркиране, две нови системи в помощ на лидера поставят новия Mеgane E-TECH Electric на върха в неговата категория.

Around View Monitor 3D е система, която използва четири камери, с цел да покаже 3D модел на автомобила и да пресъздава околните му околности в 360-градусов аспект. След това водачът може да промени изгледа на екстериора като завърти автомобила чрез сензорния екран с панорамен изглед отпред и откъм гърба на автомобила, с цел да може да го паркира решително.

Функцията Full Auto Park е усъвършенстване на полуавтоматичната система за самопаркиране Easy Park Assist. Този път системата е съвсем изцяло самостоятелна, тъй като лидерът към този момент не е задължен даже да сменя предавките сред придвижване напред и назад или да употребява педала на газта или спирачката по време на асистираната маневра. Ролята на лидера е лимитирана до наблюдаване на околната среда и натискане на педала на газта, за да покаже на системата дали да продължи или да спре маневрата.

И най-после, обезпечени са повече комфорт и спокойствие, посредством на Интелигентното огледало за обратно виждане. Системата работи с камера, разположена в горната част на задното стъкло, и демонстрира аспект в действително време на пътя откъм гърба върху вътрешното огледало за назад виждане, което дава напълно безпрепятствена панорама, допълваща това, което се вижда в страничните огледала.

Безкомпромисна сигурност
Алуминиевите тръби на системата за течно охлаждане също спомагат за увеличаване на сигурността на батерията благодарение на доста по-голямата им структурна целокупност. Батерията е направена по-здрава посредством напречни пръти и енергопоглъщащи детайли, които се интегрират безпроблемно в платформата CMF-EV.

Като част от напъните да предложи безкомпромисна сигурност, новият Mеgane E-TECH Electric включва също иновацията „ пожарникарски достъп “, родена от дългогодишното партньорство сред Renault Group и френските пожарникари. Тя включва добавяне на специфичен достъп, който спасителните екипи да употребяват при потушаване на пожар в батерията на електрически автомобил. Те могат да потушат пламъците единствено за 5 минути, за разлика от нормалните 1-3 часа. В допълнение към тази иновация, превключвател, ситуиран под задната седалка, разрешава на избавителните екипи да изключат батерията от веригата за високо напрежение на автомобила.

Към предното стъкло на новия Mеgane E-TECH Electric е прикован и QR код. Той е предназначен за избавителните екипи при инцидент, които, при сканиране могат бързо да разпознават, че това е електрически автомобил. Той им дава достъп и до информация за конструкцията на автомобила (например местоположението на батерията и въздушните възглавници, местата за бързо и безрисково рязане), което от своя страна икономисва от времето, необходимо за изваждане на възможната жертва на катастрофа.

„ Пожарникарският достъп “ и QR кодът са част от ограниченията на Renault, които гарантират оптимална сигурност за тези, които използват коли Renault. В по-общ план гарантирането на сигурността на клиентите по пътищата, както и на служителите на работното място е един от трите съществени стълба (заедно с екологичния преход и приобщаването) на политиката на Renault Group за корпоративна, социална и екологична отговорност (КСО), която се ползва като част от Renaulution стратегията.

*Източник: www.renault.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР