• Dacia запазва лидерството на пазара на нови автомобили за девета

...
•	Dacia запазва лидерството на пазара на нови автомобили за девета
Коментари Харесай

Dacia и Renault са лидери на българския пазар за седма поредна година

• Dacia резервира водачеството на пазара на нови коли за девета поредна година с продажби от 4004 автомобила и пазарен дял от 12,83%.
• Renault заема второ място за седма поредна година с 3258 продадени автомобила и 10,44% пазарен дял.
• И двете марки записват растеж в продажбите към частни клиенти спрямо 2020 година – 40% за Dacia и 9% за Renault.
• С размер от 1886 автомобила двугоривното предложение на Dacia ECO-G (бензин и пропан-бутан) продължава да набира известност. Почти всеки втори продаден Dacia автомобил през 2021 година е ECO-G.
• Успешни първи стъпки в електрификацията на гамата на Renault посредством новаторската технология E-TECH. Повече от всяко трето продадено Renault Arkana е хибрид.
• Благодарение на невиждан растеж в продажбите на Master и възходящия интерес към новото двойно предложение в сегманта на дребните ванове (Express и Kangoo) Renault уголемява позициите си при лекотоварните коли.

Повлиян от здравната рецесия и рецесията с полупроводниците, пазарът на леки и лекотоварни коли в България не съумява да възвърне темпото си от 2019 година и записва спад от 28% спрямо тази референтна година, само че отбелязва растеж от 14% по отношение на 2020 година На този декор марките Dacia и Renault осъществят растеж от надлежно 10% и 2% по отношение на миналата година.

„ За нас е чест и извънредно самопризнание да отбележим седма поредна лидерска година за нашите марки. През миналата предизвикателна година, белязана от продължаващата здравна рецесия и дефицита на съставни елементи, нашите екипи и дилърска мрежа демонстрираха адаптивност от най-високо равнище и минимизираха отрицателния резултат от тези външни фактори. През 2021 година постигнахме рекорден растеж в продажбите към частни клиенти и подобрихме микса си в посока по-печеливши и добре оборудвани коли. Репозиционирането на фокуса ни от размер към стойност, което е в унисон с световния стратегически проект Renaulution, е измежду нашите най-основни достижения. “
Емил Гърнев, общоприет управител Renault и Dacia за България

Пълно обновяване и поредна гражданска война за Dacia
В подтекста на възстановяващия се пазар Dacia резервира лидерското си място за девета поредна година с 4004 регистрации, растеж от 10% по отношение на 2020 година Марката реализира пазарен дял от 12,83%.

Третото потомство на Sandero носи невиждан растеж в интереса към модела. Въпреки, че Sandero остава най-достъпният нов автомобил на българския пазар, наклонността на префереция от страна на аудиторията към версия Stepway продължава и продажбите на този модел съставляват 79% от общия микс.

Обновен през есента на предходната година, Duster отбелязва 1152 регистрации, което го прави третия най-продаван модел в България. Завръщането на автоматизираната скоростна кутия с двоен съединител EDC в гамата на модела среща подобаващ интерес.

Екологично, икономично и практично, ECO-G предлагането на Dacia продължава да набира известност измежду аудиторията и съставлява 45% от общите продажби на марката.

Наред с актуализацията на съществуващите си модели през 2021 година Dacia осъществя и третата си гражданска война в лицето на Spring. Градският стилен модел със SUV външен тип стартира да печели почитатели с отварянето на поръчките си през март, а в края на годината най-нетърпеливите измежду тях се радват на първите доставки на модела. През декември Spring получава и признанието на журито на AUTOBEST, формирано от публицисти от 32 европейски страни, получавайки наградата “Best Buy Car в Европа за 2022 ”.

Dacia цели да резервира инерцията си и през 2022 година През първата половина на годината гамата ще бъде допълнена от Jogger – най-достъпния 7-местен автомобил на пазара. Втората половина на годината ще бъде белязана от актуализацията на образната еднаквост на марката с внедряването на новото лого в мрежата и върху колите.

Успешен старт за новите леки и лекотоварни модели на Renault
Renault заема второто място по продажби на нови коли в България за седма поредна година с 3258 регистрирани автомобила. Пазарният дял на марката е 10,44%.

През 2021 година Renault стартира повторното си завземане на сегмент „ C “ с лансирането на Arkana със 110 осъществени регистрации. Миксът на E-Tech версии (повече от една на всеки три продажби) и на високото равнище на съоръжение R.S. Line (40% от продажбите) удостоверяват триумфа на новаторската хибридна система и новата тактика на Renault, насочена към цената. Моделът завършва годината със доста портфолио от поръчки с идна доставка при започване на 2022 година

На пазара на лекотоварни коли, който е по-слабо обиден от компликациите в бранша, Renault за следващ път затвърждава водачеството си в сегмента на междинните ванове и уголемява позициите си с помощта на новото двойно предложение в сегмента на дребните ванове (Express и Kangoo) със 1242 Pro+ регистрации. Master осъществя рекордна година на продажби с растеж от 30% по отношение на 2020 година, Express бързо набира известност и регистрира 240 регистрации, а Kangoo със своите нововъведения в помощ на бизнеса е почетен с премията „ Международен ван на годината за 2022 година “ от жури от 24 европейски публицисти.

Основните цели на марката, обрисувани от стратегическия проект Renaulution и сложени през 2021 година – завладяването на сегмент „ С “, усъвършенстването на елетромобилността и разширение на хибридните оферти в гамата E-TECH, ще бъдат подкрепени през 2022 година с лансирането на Megane E-Tech Electric, Captur E-Tech Hybrid, Kangoo E-Tech Electric и Austral.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР